Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde bu hafta ihracatçılara ilişkin düzenleme, avukatlık mesleği kanunu gibi konular müzakere edileceği açıklanırken, dezenformasyona mücadele teklifi de meclis komisyonunda ele alınacak.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Meclis genel kurulunda kabul edilen ancak ani bir kararla geri çekilen sağlık çalışanları özlük hakları ile ilgili kanun teklifinin akıbeti merak konusu olmaya devam ediyor.

BAKAN KOCA İDDİALI KONUŞMUŞTU

Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı aracılığıyla açıklama yapan Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sağlık çalışanları maaş iyileştirmelerinin mayıs ayı içerisinde Meclis Genel Kuruluna getireceğini söylemişti. Sabit ek ödemelerin genel bütçeye aktarılarak herhangi bir kayba yer vermeden emekliliğe yansıtılacağı açıklamada yer alırken, geçtiğimiz hafta Meclis’e gelen sağlık Bakanı Koca’da yapılacak düzenlemeyle ilgili “tekrar yazılması mümkün olmayan tarihi yazacak” şeklinde iddialı sözlere imza atmıştı.

BU HAFTAKİ GÜNDEMDE DE ZAM DÜZENLEMESİ YOK

Önümüzdeki günlerde Mayıs Ayı’nın bitmesi, haziran ayının ilk haftasına gireceğimiz düşünüldüğünde Meclis Genel Kuruluna gelecek kanun teklifleri merak ediliyordu. Bu hafta ( 30 Mayıs - 5 Haziran arası) Meclis’de görüşelecek tekliflere ne bakıldığında sağlık çalışanlarının maaş iyileştirmesi ile ilgili herhangi bir düzenlemenin gündemde olmadığı görüldü.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca en son konuyu soran meclis muhabirlerine "sabredin" derken, hekimlere yapılacak mâli iyileştirmeler ile ilgili kanun düzenlemesinin bu hafta da meclis gündemine gelmeyeceği öğrenildi. Hekim sendikaları ise 15 Haziran tarihini "köprüden önce son çıkış" olarak görürken, mâli iyileştirmelerin ivedi olarak yapılması bekleniyor.

TEK BORDRO ÖDEME KESİNLEŞTİ

Diğer taraftan yine geçtiğimiz hafta Ak Partinin sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili yaptığı çalışmadan bazı detaylar basınla yansımış, ilk gelen bilgilere göre meslek ve branşlara göre taban aylığı düzenlemesi yapılacağı söylenirken hizmet yılı ve çalışılan birim esasına göre performans ödemelerinin devam edeceği, yeni mezun pratisyen bir hekimin taban olarak 15 - 16 bin lira maaş, uzman hekimlerin ise 23 - 24 bin lira bandında ücret alacağının öngörüldüğü öğrenilmişti. Özellikle hekim harici personelle ilgili sabit ek ödemelerinde nasıl bir düzenleme yapılacağı belirlenmemekle beraber merkezi bütçeye aktarıldıktan sonra bordroların tek kalem üzerinden çıkarılacağı kesinleştiği kulislere yansıyan bilgiler arasında.