Nevşehir Sağlık-Sen Şubesi yönetimi, öğlen yemeğiyle birlikte Nevşehir Sağlık İl Müdürlüğü, Devlet Hastanesi ve ilçelerdeki sağlık kuruluşlarında çalışan 2 bin sağlık çalışanına aşure ikram etti. Sağlık-Sen Şube Başkanı Hakan Gündüzpolat ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve işyeri sendika temsilcilerinin aşure dağıtımında bizzat bulundukları gözlenirken, aşure dağıtımından dolayı sağlıkçılar Sağlık-Sen’e teşekkür ettiler.

MUHARREM AYINDA AŞURE NEDEN DAĞITILIYOR?

Kur’an-ı Kerim’de, kıymet verilen aylar olarak 4 ayın ismi anılırken, bu aylardan birisi olan Muharrem ayının onuncu günü, aşure günü olarak kabul ediliyor. Aşure gününde bakliyat ve kuru meyvelerin karışımıyla elde edilen aşure tatlısı, birlik ve beraberliğin simgesi olarak dağıtılmaktadır. 

İslam dini inancına göre, Muharrem ayının onuncu gününde, Hz. Nuh (as) Büyük Tufan’ın ardından gemiden karaya indiğinde  elinde kalan son malzemelerle aşure tatlısını yaptığı söylenir. Başlıca kullanılan malzemeler, su, buğday, nohut, toz şeker, kurufasulye, pirinç kullanılmaktadır. Bu malzemelere ilaveten, aşureye lezzet katmak için, fındık, ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın, kurutulmuş meyve ve baharatlar kullanılmaktadır.

Alevi kültürüne göreyse; Kerbela Savaşı sırasında, Hz. Hüseyin’in öldürüldüğü gün, aşure pişirilmesi ile aşurenin içerisinde hiçbir hayvansal ürün bulunmaması arasında bağlantı kurulmaktadır. Bu durumla beraber şiddet genel olarak protesto edilir.