Kamu personeli yada doğrudan sağlık personeli il dışı çıkması gerekiyorsa izin alması gerekmektedir. Eğer il dışına çıkmak için zorunlu bir haliniz varsa E- Devlet üzerinden içişleri bakanlığının "https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru?yeni=Basvuru" sayfasında yer alan başvuru bölümünü kullanarak seyahat izin belgesi almanız gerekmektedir. E-devleti tercih etmeyen personeller ise doğrudan Kaymakamlığa yda Valiliğe başvurarak yada 199'ı arayarak gerekçesini sunarak başvuruda bulunabilir. 

Yukarıda İçişleri Bakanlığının e-devlet üzerinden verdiği seyahat izin belgesi sayfasının ekran görüntüsü yer almaktadır. Burada belirtilen gerekçelerden birini taşıyorsanız "https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru?yeni=Basvuru"" linkine tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kimi sosyal medya platformlarında sağlık personelinin il dışına çıkarken kimlik kartının yeterli olduğu yada il dışına çıkarak polis çevirmesinden personel kimlik kartını göstererek herhangi bir cezaya maruz kalmadan seyahatine devam ettiğini söyleyen kişiler bulunmaktadır. Ancak Genelge gereğince sağlık personelinin şehir içerisinde ikameti ile çalıştığı kurum arasında kimlik kartını göstererek kısıtlamadan muaf olduğu unutulmamalıdır. Bu muaflık durumu kesinlikle şehirler arası seyahati kapsamamaktadır.

KAYMAKAMLIK BELGE VERMEZSE?

"Memlekete gitmek için kaymakamlığa gittim izin burdan verilmiyor dendi" şeklinde bir sorun yaşarsanız şayet; "Sürekli aynı ilçeye başvuru yapmayın. Bunun için taktik, e-devlet başvurusunda adresinizi ve ilinizi normal yazın. İlçe olarak ta yakınlarınizdaki bir ilçeyi yazın. Farklı ilçe kaymakamligindan gelecektir cevap." denenmiş ve başarılı olmuş bir yöntem olarak söylenmektedir. 

KİMLER SEYAHAT İZİN BELGESİ ALABİLİR?
 
 "Seyahat İzin Belgesi"nden faydalanabilecekler tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ve son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan kişiler olarak belirlendi. Ayrıca üretim ve tedarik süreçleri içerisinde yer aldığını ilgili meslek odalarından belgelendirenler ve üst düzey kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlerin de seyahat kısıtlaması olamayacak.

ALO 199 İLE SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR

Seyahat İzin Belgesi valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan kurullardan alınabiliyor. Ayrıca isteyenler elektronik ortamda da başvuru yapabiliyor. Öncelikle şehirlerarası seyahat için bir sebebinizin olması gerekiyor.
 

  • Tedavi ihtiyacı nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler,
  • Birinci dereceden yakını vefat edenler ya da ağır hastalığı olanlar,
  • Son 15 gün içerisinde geldiği yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar
  • Askerlik terhisi olanlar ya da yurt dışı dönüşü karantina süresini dolduranlar

6009 sayılı genelgeye göre geçerli sebeplerle belgelerini ibraz edenler, otobüsle ya da özel aracıyla seyahat edebilme hakkına sahip olacak. Ayrıca kamu görevi olanlar ya da yaptığı iş nedeniyle seyahat etmek zorunda kalanlar da ilgili meslek odalarından yazı alarak bu belge için başvurabilir. Seyahat İzin Belgesi'ni ilçe kaymakamlıklardan ya da Alo 199 Çağrı Merkezi'ni arayarak alabilerler. Belgeyi almanın en kolay yolu ise elektronik ortamda işlem yapmak.