Türk Sağlık Sen  Sinop Şube Başkanı  Hüseyin KARAASLAN'ın açıklaması;

İlimiz Ayancık ilçesinde geçtiğimiz ağustos ayında yaşanan sel felaketi sebebiyle Ayancık Devlet Hastanesi zarar görmüş ve faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalmıştır. Ayancık Devlet Hastanesinin kapalı olması sebebi ile çalışanlarının sabit ve sabit üstü performans ödemelerinin Sinop merkez Atatürk Devlet Hastanesi gelirlerinden karşılanacağı yönünde sendikamız üyelerince tarafımıza sorular yönetilmektedir.

İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Fatih REYHANLIOĞLU tarafından www.halksesi.com isimli yerel bir haber sitesine sağlık çalışanlarının ek ödemesi hakkında açıklama yapılmıştır. Bu konun bir avuç kamu görevlisini ilgilendiriyor olması sebebiyle kamuoyu nezdinde paylaşılmış olması,  sosyal medyada ki yorumlardan da anlaşılacağı üzere halkımız nezdinde çalışanlarımızın paragöz, fırsatçı vb. İfadelerle muhatap kalmasına sebep olmuştur. Sinop İl Sağlık Müdürünün çalışanlarını koruyup kollaması gerekirken kurum içerisindeki konuları direk ilk ağızdan ilgililerine aktarmak yerine medyaya yansıtmasını etik bulmuyoruz. 

Bir diğer husus ise yetkili sendikanın sessizliği sebebiyle sağlıkta çalışanların yüksek gelir elde ettiği algısıdır. Bunun gerçekle hiç alakası olmayıp çalışanlar bu durumu ailelerine bile anlatmakta güçlük çekmektedir.  Ek ödemenin Uzman hekimlerimiz için toplam gelirleri içerisindeki payı yüzde 50-60 lık bir orana denk gelmektedir. Sağlık Bakanlığında çalışan Hemşire, ebe, memur ve diğer kamu görevlilerinin gelirlerinin düşüklüğünü ise hiç tartışmaya bile gerek yoktur. Sağlık personelleri arasında memurların hiç almadığı, hemşire ve diğer sağlık personellerimizin ise sadece riskli birimlerde çalışanların cüzi miktarda alabildiği, ancak hekimlerimiz nezdinde asıl gelir kalemi olan performans ödemesi çok kritik bir öneme sahiptir. Tam gün yasası ile pek çok hakları gasp edilen hekimlerimizin asıl gelir kaynağı, yaptıkları performans karşılığı aldıkları ek ödemedir. Dünyada covid 19 salgını ilk etkilerini göstermeye başladığında başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede sağlık çalışanları ve hekimler istifa dahi etmeden görev yerlerini terk ederek kaçmıştır. Bizim çalışanlarımızın ise canları pahasına sevdiklerini geride bırakarak kahramanca mücadele etmiş olduğu unutulmamalıdır. 

Gelinen süreçte Ayancık ilçe Devlet hastanesi çalışanları maddi manevi yıpranmışken, onların Atatürk Devlet hastanesi gelirlerine ortak edilerek mağdur edilmeleri emeğin ve çekilen çilenin görmezden gelinmesidir. Bu dönemde afetzede çalışanlarımızın tavandan yapılacak ek ödeme ile desteklenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Aynı durum merkez Atatürk Devlet hastanesi çalışanları içinde geçerlidir. Yaz aylarının en kalabalık zamanında kısıtlı personelle çalışıp mücadele eden kahramanların birde sel felaketinden dolayı helikopterler ve ambulanslarla hastaneye getirilen vatandaşlarımıza verdiği yoğun emeğin hiç edilmesi çok büyük haksızlıktır. Kaldı ki sabit ödeme altında yapılan ödemeler diğer kamu personellerinde denge tazminatı adı altında zaten genel bütçeden karşılanıyorken, sağlıkta çalışanların alın terinden karşılanıyor olması en başından hatalıdır. Ülkemizin 5.000.000 nu aşkın göçmene karşılıksız ev sahipliği yaptığı hepimizin malumuyken, Atatürk Devlet Hastanesi ve Ayancık Devlet Hastanesinin bir avuç çalışanının mağdur edilmeyeceğini umuyoruz. Tüm çalışanlarımız nezdinde sendikamız hak mücadelesini yılmadan sürdürmeye devam edecektir. Konunun yeniden değerlendirilip çalışanlar nezdinde gerekli açıklama yapılarak yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi