Sağlık Bakanının talimatına rağmen Muğla İl Sağlık Müdürü Dr.İ.G.'nin yapmış olduğu görevlendirmenin ne kadar etik olduğu tartışma konusu oldu.

ATAMANIN DETAYLARI:

“- 2018 yılında Datça ilçesine Kadın Doğum Uzmanı olarak atandığı halde ilçede görev yapmadığı iddia edilen Dr. GONCA BALLI’nın, Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcılığına, EŞİ Dr. ŞADİ BALLI’nın ise, Muğla’ya eş durumundan getirilerek, önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcılığına, sonra da, Menteşe Devlet Hastanesi kurucu Başhekimliğine getirildiği öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde etkili olan Coronavirüs salgınıyla mücadele süreci devam ederken, Muğla sağlık teşkilatında yapılan atamalar, salgın sürecinin önüne geçti. Adıyaman’dan Datça Devlet Hastanesi’ne Kadın Doğum Uzmanı olarak atanan ve ilçede hiç görev yapmadan Köyceğiz Başhekim Yardımcılığına atandığı iddia edilen Dr. Gonca Ballı’nın, Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcılığına atandığı öğrenildi. Atamaların bununla da kalmayıp, Dr. Gonca Ballı’nın kendisi gibi doktor olan eşi Dr. Şadi Ballı ile de devam etti.

İddialara göre, Dr. Gonca Ballı’nın eşi Dr. Şadi Ballı’nın da, eş durumundan görev yaptığı Adıyaman’dan Muğla’ya getirilerek, önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcılığına, şimdi ise, önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilmesi beklenen 100 yataklı Menteşe Devlet Hastanesi’ne kurucu Başhekimliğine görevlendirildi.”

Gördüğünüz gibi karı koca doktorlar AYNI İLDE İDARECİ mevkinde bulunmaktalar.

Ak Parti döneminde “adam/eleman eksikliğinden” garip yerlere garip atamaların olduğu bir gerçek fakat burada, üstelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kesin talimatına ters bir durum sözkonusu!

Bakan Koca’nın AYNI YERDE KARI/KOCA/KARDEŞ bağı olanların idareci yapılmamasına dair talimatı olmasına rağmen, “eş durumundan” gerçekleşen tayinlerle gelen altlı üstlü bu atamaların, vatandaşlardan gelebilecek şikayetler sözkonusu olduğunda acayip bir durum oluşturacağı kuşkusuz!

Daha üst mevkide olan Gonca Ballı’nın masasına eşi Şadi Ballı veya idare ettiği kurumu hakkında şikâyet geldiğinde vaziyet ne olabilir, Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri hiç düşünmüyor mu?

Evet, yukarıdaki haberde Gonca Ballı’nın kamu hastaneleri birliği başkan yardımcısı olduğu yazılı ise de bu o gün itibariyle öyleydi, kontrol ettim artık o görevden alınmış. Karı koca idareci olmamalı diyen Fahrettin Koca’nın talimatına uyarak düz doktor yapılmış diye umutlanmayın ama, il sağlık müdürlüğü destek hizmetleri başkan yardımcısı olarak atanmış! Bu “birim” ise -başka bir ‘kurum’dan biliyorum- çok daha etkili bir birim! Garip olan ise, sosyal medyada aktif olan Dr. Gonca Ballı’nın instagram sayfasındaki profilinde (2) halen eski makamı yazılı; bırakamıyor mu, değiştirmeyi unuttu mu bilmiyorum!

Muğla’da başka yetkin, ehil, liyakat sahibi sağlıkçı yok mudur da Ballı ailesi illa bir makama oturtuluyor, bunu önce Muğla İl Sağlık Müdürü, sonra bakanlık yönetim hizmetleri genel müdürü Mehmet İslamoğlu, sonra bakan yardımcısı Halil Erdemir ve en son da bakan Fahrettin Koca beyler düşünsün!

İşin tuhaf tarafı ne biliyor musunuz?

Bu haber “ulusal medya”ya düşse, “işte Aakape’den ballı bir atama daha!” diye manşetlik haber çıkar ama ne gariptir ki üzerinden bir sene geçmiş olmasına rağmen, Muğla gibi gözönünde olan bir şehirdeki bu altlı üstlü karı koca idareciliği muhalif gazetelerin umurunda olmuyor!

Niye?

Gonca-Şadi Ballı çiftinin pek “mütedeyyin görüntüsü” bir yana “muhafazakar” görüntüsü yok da ondan!

Ak Parti muhalifleri bu Ballı çiftine vurmaya kalktıklarında belki kendilerine vuracaklar da onun için çıtları çıkmıyor herhalde!

Gonca-Şadi Ballı adına açtıkları Facebook hesabına bakıldığında bu çok net gözükmektedir. Ballı çifti “modern aile” kavramının örneği olarak gösterilse yeridir; fakat fazla “modern!

Kendi adlarına açtıkları Facebook ve instagram hesaplarında şöyle bir dolaşmak dahi yeterlidir, bunu anlamak için!

Birkaç fotoğrafı buraya koyuyorum oradan alıp. Dikkat edin lütfen, SİGARA İÇİYORLAR, içsinler kendilerine kalmış, bu yazıyı yazarken ben de tüttürüyorum, fakat bir “eğlence mekanı”nda ve “sigara içilmesi yasaktır” tabelasının altında!

ALKOL İÇİYORLAR, ben haram olduğundan içmiyorum, “laik ülke” burası elbette içebilir ama YANLARINDA KÜÇÜK ÇOCUKLAR VARken içiyorlar!

Kapalı mekân, sigara içmek yasak, içiyorlar, yanlarında çocuklar var, bir de masanın üstü içki şişeleriyle dolu ve içiyorlar!

Sıradan bir aile yapsa şikâyet konusu olabilecek işleri üstelik Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yöneticisi ve hastane başhekimi karı koca yapınca ne demek gerek, bilemedim!

Fahrettin Koca’nın “aynı yerde karı kocalar/akrabalar idareci yapılmayacak” talimatının önemi anlaşılıyor mu? Kimi kime şikâyet edeceksiniz bu çocukların olduğu kapalı mekanda sigara ve şişelerce içki içen il sağlık yöneticisi Ballı karı kocayı?!

Unutmadan, Şadi Ballı Muğla’nın bilinen bir ailesinin üyesiymiş, gördüğüm kadarıyla Facebook hesaplarında “inşaat işi” yaptıklarını da (babası Muzaffer Ballı ile ortak) söylüyor. “Sözleşmeli idarecinin gelir getirici başka bir ticari faaliyet yapması” hakkında yasaklama olduğunu zannediyorum, yanılıyor olabilirim ama doğruysa, peki nasıl yapabiliyor?!

Bahsettiğim gibi Muğla üzerine ayrı bir çalışma esnasında önüme çıktı Gonca-Şadi Ballı çifti. Belki “dünya tatlısı insanlar” olabilirler, bilmiyorum. Bildiğim, karı koca olarak idarecilik görevine atanmış olmalarının bürokratik olarak vatandaşa sıkıntı oluşturabileceği ve daha da önemlisi önce kendilerinin uymalarının ahlakın ve vazifelerinin icabı olan (kapalı mekan ve çocukların yanında sigara ve şişelerce içki içmemek) kurallara UYMADIKLARI ve bunu da sosyal medyadan ilan ettikleridir.

Top artık Sağlık Bakanlığının sahasında!

Notlar:

1) http://www.muglagazetesi.com.tr/saglikta-balli-atamalar.html

2) https://www.instagram.com/drgoncaballi/?hl=tr

Haber-Yorum: İbrahim Haceviç : https://www.barandergisi.net/anadolu/haber-yorum-balli-idareciler-mugla-saglik-in-foto-romani-h8111.html

Editör: Haber Merkezi