Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Sağlık Bakanlığı Sağlık Personelinin İl İçi Yer Değiştirmesine İlişkin Yönergenin Atama Dönemleri Başlıklı7 nci maddesi hükümlerine istinaden; 07.11.2017 tarihli Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge doğrultusunda İllerde isteğe bağlı İl içi atama işlemleri yapılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Personelinin İl İçi Yer Değiştirmesine İlişkin Yönergenin ;

Kadroların ilanı ve başvurular MADDE 8- (1) Müdürlük, PDC'ye göre açık olan ve doldurulmasına ihtiyaç duyulan kadroları her müracaat döneminde ilan eder. Bu kadrolara atanmak isteyen personel tercih yaparak müracaatta bulunur. Müdürlük, tercih sırasına bakmaksızın hizmet puanına göre atamaları tamamlar. Hizmet puanlarının eşit olması halinde çalışma süresi esas alınır, çalışma süresinin de eşit olması halinde kura ile yerleştirme işlemleri yapılır.

Müracaat sınırlamaları MADDE 15 - (1) Tayin talebinde bulunan personelin çalıştığı birimde hizmetlerin aksamaması için Müdürlük naklen atama taleplerine, birim veya unvan bazında sınırlama getirebilir. Müracaat sınırlama kararları, Müdürlükçe teşkil edilecek bir komisyon tarafından alınır ve tayin döneminden önce ildeki tüm personele duyurulur demektedir.

Tüm Türkiye İl Sağlık Müdürlüklerinin aynı kura ile ilgi yaptığı resmi durularında “Açılan kadrolara başvuru yapacak personelin, görevinden ayrılması halinde kadro görev yerinin (PDC) göre doluluk oranı %....’in altına düşmesi durumunda müracaatlarının uygunluğu sağlık hizmetlerinde aksaklığa meydan vermemek için komisyonca değerlendirilecektir.” Şeklinde genel bir hüküm konulmuştur. Ancak Ordu İl Sağlık Müdürlüğünün yapmış olduğu duyuruda hangi hastanede çalışan hangi sınıf personelin atamaya başvurabileceği hastane/kurum bazlı duyurmuştur.

Türkiye genelinde ki İl Sağlık Müdürlüklerinin yapmış olduğu hiçbir il içi atama kura duyurusunda Ordu İl Sağlık Müdürlüğünde ki gibi kuraya kurumdaki hangi sınıfta ki personelin başvuracağı şeklinde bir sınırlanma getirilmemiş genel sınırlar belirlenmiştir . İl Sağlık Müdürlüğünün ilan ettiği kuraya katılabilecek personeller ile aynı özelliklere (çalıştığı birimde pdc doluluk oranı aynı olan) sahip başka kurumlarda çalışan personelin kuraya başvuramaması anayasanın eşitlik ilkesi, devletimizin hukuk devleti olma özelliğine ve mevzuata uygun olmadığını düşünmekteyiz.

Yetki aşımı olduğunu düşündüğümüz bu uygulamanın çalışanların kafasında soru işareti bırakacağı aşikar olup adrese teslim atamalar mı yapılıyor ? sorularını getirmektedir.

Eşitlik ilkesine ve mevzuata aykırı olan bu maddenin atama ilan metninden çıkarılarak yapılacak olan atamada PDC doluluk oranına göre başvuru kriterinin Türkiye çapındaki diğer İl Sağlık Müdürlükleri gibi açıklanarak yeniden kura takvimi yayınlanması için ilgilileri göreve çağırıyoruz.

Sevgili Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- vefatlarından önce mü’minlere son defa hitâb ediyor ve onlara son hatırlatmalarda bulunuyordu. “Ey insanlar! Kimin üzerine geçmiş bir hak varsa onu hemen ödesin, dünyada rezil rüsvâ olurum diye düşünmesin! İyi biliniz ki; dünya rüsvâlığı âhirettekinin yanında pek hafiftir.” buyurdu.

Şu mübarek ramazan ayında Kul hakkı yemekten herkesin korkması gerekir.