"Ordu Devlet Hastanesi’nde Covidli Hasta Ameliyata Alındı: Ortalık Karıştı İddiası" başlığıyla sitemizde duyurduğumuz iddia ve Sağlık Müdürlüğünün açıklamasının ardından Ordu Hayat Gazetesi yenilir yutulur olmayan türden bir habere daha imza atarak "hastanenin başhekimi Ordu ilinde değil olaya nasıl müdahil oluyor " sorusunun yanında  Hastanede gönderilen Covid sonuçlarının takibinden başhekim ve yardımcıları ile konu ile ilgili Sağlık Müdürlüğü yetkilileri değil mi? gibi bir çok soruyu sağlık müdürlüğüne sordu.

İŞTE O HABER

Haber Ordu Devlet Hastanesi’nde Covid testi sonucuna bakılmadan açık kalp ameliyatına alının hastanın ameliyat sonrası bakılan sonucunda pozitif çıktığı ile ilgiliydi. Üstelik müdürlüğün yalanlamasına rağmen Ordu Devlet Hastanesi KVC Yoğum bakın Ünitesi Covid izolesi nedeniyle yeni hastalara kapatıldı.

Tıp ve kayıtlar yalan söylemez!

Öncelik ile şunu belirtmek isteriz ki hastayı canı pahasına ameliyat /tedavi eden başta doktorlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına saygılarımızı sunuyoruz. Bu personelin yaşanan skandal olayda hiçbir günahının olmadığını düşünüyoruz. Esas sorumluluk hastanın Covid 19 test sonucunu takip etmesi gereken idari kadrolarda olduğunu düşünüyoruz.

Gelin sayın okurlarımız hem size hem de yetkililere olayların gerçek oluş şeklini bu sefer ayrıntılı olarak tekrar anlatalım. Yetkililer de bu anlattıklarımızı araştırınca gerçek olduğunu anlar da belki kamuoyunu yanıltmanın (bazı kişilerin koltuklarını korumak için yanıltılmaya alet olmanın) vicdani muhasebesini yapar.

Hastamız yaklaşık 12 gün önce Ordu Devlet Hastanesine Kalp Cerrahisi Servisine yatıyor. Planlı ameliyat için hazırlanıyor ve 13.08.2020 için planlı ameliyat listesine yazılarak sabah saat 09 ile 10 arasında ameliyathanede ameliyata alınıyor. Aynı gün saat 13’e doğru ameliyattan çıkarılarak Kalp Cerrahisi Yoğun bakımına alınıyor. Gece tekrar ameliyata alınarak müdahale edilmesi gereken hasta saat 22 sularında tekrar ameliyata alınarak gerekli müdahaleler yapılarak Kalp Cerrahisi Yoğun Bakıma geri alınıyor.

Kötü haber tez duyulur

Buraya kadar her şey normal şekilde devam eder iken 14.08.2020 tarihinde saat 11 e doğru hasta yakınının ameliyatı yapan doktora gelerek “Bizi Akşam Sağlık Müdürlüğünden aradılar annemin Covid Testi POZİTİF çıkmış” demesi üzerine film kopuyor.

Büyük panik!

Bunu öğrenen hastanın doktoru olayı anestezi doktorlarına, hastaya müdahale eden yardımcı sağlık personeline ve yoğun bakımda bulunan personellere anlatıyor. Ortalık bir anda karışıyor ve hastaya müdahale eden tüm personeller (bu arada hastanın temiz hasta olduğunu düşündüğünden Covid koruyucu ekipmanı giymeden hastaya müdahale eden bir çok sağlık personeli de mevcut) başhekimliğe korku ve sinirler gergin olarak doluşuyor. 

Hastanenin başhekimi ve bir yardımcısı iki gün önce yıllık izin alarak hastaneden ve şehirden ayrılmış geride biri pratisyen hekim olan diğeri yönetimde ki sıkıntılar nedeni ile başhekim yardımcılığı görevinden istifa etmesine rağmen istifası kabul edilmediği şeklinde kamu oyunda iddialar olan süresinin dolmasını bekleyen yöneticiler başhekimliğe gelen sağlık personellerinden hastanın Covid testinin pozitif çıktığını öğreniyorlar. Hastanın 12.08.2020’de Ordu Devlet Hastanesinden saat 11’de alınan testi 13.08.2020 günü saat 18’de POZİTİF olarak çıkıyor ve sistemde görünür oluyor.

Ameliyatlar iptal edilmedi mi?

Hasta bu saatten sonra Covidli hastalar için ayrılan Reanimasyon denen yoğun bakıma alınıyor. Kalp Cerrahisi yoğun bakımda ki hastalar başka yoğun bakımlarda yer olmadığından başka yoğun bakımlara gönderilemiyor. Kalp Cerrahisi yoğun bakım ve ameliyathanesi dışarıdan hasta alımını 1 hafta durduruyor. Kardiyoloji Yoğun Bakımda hastanın yanında yatan tüm hastalardan Covid testleri alınıyor. 14.08.2020 tarihinde Ordu Devlet Hastanesinde ki tüm ameliyatlar iptal ediliyor ve hiçbir hasta çok acil olmadıkça ameliyata alınmıyor.

İzindeki başhekim mi yanılttı?

Sonuç olarak Sayın Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Yetkilileri; Hasta planlı acil ameliyata giriyor, gerekli tedbirler alınmıyor (hasta covid yoğun bakımına değil temiz hasta yoğun bakımına alınıyor, birçok personel kişisel koruma ekipmanı olmadan hastaya müdahale ettiğinden dolayı takibe alınıyor testleri yapılıyor ve evde dahi 1 hafta maskeli olarak yaşamaları öneriliyor), hastanenin başhekimi Ordu ilinde değil olaya nasıl müdahil oluyor onu da anlayamadık.

Cevap bekleyen sorular

Hastanın sonucunun idare tarafından hekimlerden öğrenilmesi (hekimler de zaten aileden öğrenmiş) ne anlama geliyor? Hastanede gönderilen Covid sonuçlarının takibinden başhekim ve yardımcıları ile konu ile ilgili Sağlık Müdürlüğü yetkilileri değil mi? Niye bu sonuçlar zamanında takip edilip ilgili hekime bilgi verilmiyor? 13.08.2020 tarihinde akşam hasta yakınını arayıp hastanın Covid 19 çıktığını bildiren kişi hastanın hekimini/başhekimini niye arayıp uyarmıyor? Bu sonuçları Sağlık Bakanlığı Politikası nedeni ile hekimler E nabız üzerinden görebiliyor ancak birçok hastanın bu sistemi kapalı ve hekimler bilgilere ulaşamadıklarını duyuyoruz.

Yanılmayın, yanıltmayın!

Sayın yetkililer kamu adına görev yapar iken gerçekleri olduğu çıplaklığı ile irdelemek ve gerekli tedbirleri almak sizlerin asli görevinizdir. Bazılarının koltuklarını koruması için bir yönden kamu görevi yapan biz gazetecileri yalanlamak, üst amirleri ve gerçekleri değiştirerek kamuyu yanıltmaya çalışmamak gerektiğini düşünüyoruz. 

Adamına göre uygulama

Sağlık çalışanları bizim baş tacımızdır. Onların sosyoekonomik konuda sorunlarının çözülmesi ve moral motivasyonunun en üst düzeyde tutulması bu dönemde çok önemlidir. Tabiri caiz ise tam covid ile savaş sırasında hastane başhekimi ve bir yardımcısının bazı doktorların izinleri iptal edilerek geri çağrıldığı ortamda izne çıkmalarının mantığını anlamakta da güçlük çekiyoruz.

Hayat Gazetesi Ordu