Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödemeler konusunda  Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce yayımlanan genelge ile ayrımcılık yapılmasına ilişkin tepkiler devam ederken, Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentteki kamu hastanelerinin amirlerine bu konuda gönderilen bir yazı tepkileri daha da büyüttü.

Mardin Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Murat Sinanoğlu imzasıyla gönderilen yazısında, ek ödemeler konusunda Kovid-19 salgını ile sadece sahada mücadele eden sağlık çalışanlarının isimlerinin listelenip gönderilmesi istendi. 

Talimat yazısında sahada çalışan personellerin dışında isimlerin yazılması durumunda ise cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu. Fakat bu konuda 1 Temmuz 2012 yılında yürürlükten kaldırılan 818 sayılı Borçlar Kanunu işaret edilmesi dikkat çekti.  Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Covid-19 Salgını nedeniyle bazı birim ve personellere tavan ek ödeme yapılacağını bildirmiş olup, bunun için kurum amirlerinin listeleri hazırlarken, gereken hassasiyeti göstermeleri, sadece fiilen Covid-19 salgını ile sahada mücadele eden isimlerin bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde oluşacak her türlü yanlış beyandan, 818 sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine göre sebepsiz zenginleşme nedeni sayılmaktadır. Devletin malvarlığında azalmaya neden olan bu uygulamaları bilerek yapanlar, ilgili kanun hükümlerine göre idari ve cezai açıdan sorumludurlar.” 

YASA 2012’DE KALDIRILDI

1 Temmuz 2012’den bu yana 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu yürürlükte bulunurken, “sebepsiz zenginleşme” düzenlemesi iki kişi arasındaki hukuki ilişkiyi düzenliyor. “Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri” ise 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 77 ila 82’nci maddeleri arasında düzenleniyor ve “Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen kişinin bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü” olmasını içeriyor.

SES: KİMSE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ HIRSIZLIKLA SUÇLAYAMAZ

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şube Eşbaşkanı Dr. Özgür Bilek, yazıda atıf yapılan kanunun 2012’de yürürlükten kaldırıldığını hatırlatarak, etik dışı uygulamaları yapanların sağlık çalışanları gibi gösterilmesine tepki gösterdi. 

Dr.  Bilek, tepkisin i şu sözlerle gösterdi: “Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı genelge zaten eşitsizliklerle doludur. Sağlık emekçilerinin hepsi şu an pandemiden dolayı tükenmektedir ve emeğinin karşılığını alamamaktadır. Sahada filyasyon yapan aile sağlığı merkezinde hizmet sunan 112 ambulanslarında hasta taşıyan ve masa başında kayıtları tutan bütün emekçiler, enfekte olma riski altındadır. Dolayısıyla bütün sağlık emekçilerinin yapılacak ödemede göz önüne alınması gerekmekteydi. Ancak yine de ne olursa olsun kimse bizi Sağlık Bakanlığının neden olduğu eşitsizlik ve haksızlıklara karşı mücadelede hırsızlıkla suçlayamaz. Bizler sağlık emekçileri olarak her anlamda bu konuyu açıklamalarımız ile ve mücadelemizle teşhir etmekteyiz. Yazılan yazıda bahsedildiği gibi bir usulsüzlük varsa da yine yöneticilerin kendi elleri ile yapılan usulsüzlüktür. Çünkü biz emekçilerin kendimizi istediğimiz birimde istediğimiz süre kadar çalışmış gibi gösterme imkanımız ve lüksümüz yoktur. Sağlık emekçilerini suçlamaktan ise, etik dışı davranan yöneticilerini görevden almalarını öneriyoruz.” 

MARDİN TABİP ODASI: AÇIKLIK GETİRİLSİN

Mardin Tabip Odası da konuya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sadece bir kısım sağlık çalışanları değil tüm sağlık çalışanları yoğun bir tempoda yaşamları riske atarak Covid-19 salgınıyla mücadele etmektedir. Bu konuda ayrımcı uygulamalar olması sağlık çalışanlarını derinden yaralar. Yürürlükten kaldırılan borçlar kanuna atıf yapılması ve sağlık çalışanlarının sebepsiz zenginleşmeyle itham edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Mardin İl Sağlık Müdürlüğünün basın yayın organlarına da yansıyan bu yazıya açıklık getirmesini bekliyoruz.”