Batman Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık kuruluşuna yapılan operasyonda gözaltına alınan 16 kişiden 5 kişi tutuklandı.

25 Haziran Cuma sabahı düzenlenen eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan 16 kişi Batman Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Emniyetteki ifade işlemleri sonrası savcılığa sevk edilen 16 şüpheli mahkemeye çıkarıldı. Çıkarıldıkları mahkeme tarafından 16 şüpheliden M.B., M.S.A., R.B., M.L.G. ve V.Ö. tutuklanarak cezaevine gönderilirken, ismi öğrenilemeyen 11 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

HABERİN GEÇMİŞİ

Alınan bilgiye göre maaş vurgunu iddiasıyla Batman İl Sağlık Müdürlüğü’nde başlatılan soruşturma, derinleşerek devam ediyor. Soruşturma kapsamında, sabah baskınıyla gözaltına alınan 16 şahıstan 12’si mahkemeye sevk edildi. 

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI:

MUTEMET OPERASYONU

Batman İl Sağlık Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, 30.03.2019 tarihinde, Batman Bölge Devlet Hastanesi mutemetlik biriminde yıllara sari usulsüzlük tespit edilmiştir. Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 30.03.2019 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş ve bunun akabinde, yine Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığından bakanlık müfettişi talep edilmiş olup yapılan inceleme neticesinde, 2 maaş mutemeti önce açığa alınıp daha sonra memuriyetten uzaklaştırılmıştır.

Sonrasında, İl Sağlık müdürlüğünün talimatıyla öncelikle daha yoğun maaş, staj ve döner sermaye hareketliliği olan hastanelerden başlamak üzere, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından inceleme yapılmış ve bu tesislerde herhangi bir usulsüzlük tespit edilmemiştir. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından ilimizin de içinde bulunduğu 30 ‘u aşkın ilde eş zamanlı olarak yapılan akıllı denetim kapsamında, mutemetlik iş ve işlemleri üzerinde soruşturma yürütülmüştür.

Soruşturma süresince usulsüzlüğe adı karışan mutemetlerden, 10 yıllık süre içerisinde sebep oldukları toplam kamu zararı 3.100.000 TL olup, bu tutardan 1.567.136 TL tahsil edilmiştir. Geriye kalan kamu zararının, söz konusu sorumlulardan tazmini kapsamında işlemler devam etmektedir.

Söz konusu tespit edilen usulsüzlük kapsamında, mutemetlerin yaptığı zimmete para geçirme işlemini, elektronik ortamda sahte ve hileli belge tanzim etmek suretiyle gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir. Yöneticilerin imzasına sunulan tahakkuk evrakları ile imzalı banka listelerinin usulüne uygun olarak tanzim edildiği ancak imzalar atıldıktan sonra yöneticilerin kontrol alanının dışındaki bir alan olan dijital ortamda, mutemetlerce kasten söz konusu banka listelerinin değiştirilerek bankaya hileli listelerin gönderildiği tespit edilmiştir. 

Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri tarafından 10 yıllık süreyi kapsayan soruşturma neticesinde, 2 soruşturma kapsamında, maaş mutemetliğindeki iş ve işlemleri yürütmekle görevli olan, toplam 11 personelden 7’si yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiş olup sair zamanlarda devlet memurluğundan çıkarılmışlardır.