Saygı Öztürk'ün yazısı;

Devlet ihalelerine katılanların da anlamakta zorlandığı olaylar yaşanıyor. Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nün “Laboratuvar Hizmet Alımı” için açtığı ve iki kez iptal ettiği bir ihaleden söz edelim.

Sağlık Müdürlüğü ihalesinin ilkinde kurum bir puanlama yaptı. Puanlama sonucu ihalenin muhammen bedeli 50 milyon 800 bin lira olarak belirledi. İhaleye giren firma, komisyonun uygun gördüğü bedelden 2 milyon 500 bin lira fazla fiyat verdiği için birinci ihale iptal edildi. Sağlık Müdürlüğü ikinci kez ihale açtı. Yine puanlama yaptı. Kurum, muhammen bedel olarak 50 milyon 352 bin lira fiyat belirledi. İhaleye giren firma 51 milyon 352 bin lira fiyat verdi. Kurum, muhammen bedelin bir milyon liranın üzerinde fiyat verildiği için ihaleyi ikinci kez iptal etti.

ÜÇÜNCÜ İHALE

Alınacak malzemelere eklemeler yapıldı, muhammen bedeli 95 milyon 430 bin lira olarak açıklandı. İhaleye bu kez birinci ve ikinci ihaleye giren firma katılmadı. İhaleye katılan firma 105 milyon 786 bin lira teklif verdi. Firmanın verdiği teklif muhammen bedelden tam 10 milyon 356 bin lira daha fazlaydı. Önceki ihalelerde muhammen bedelden 1 milyon, 2 milyon 500 bin lira fazla olduğu için ihaleyi iptal eden Sağlık Müdürlüğü'nün bu kez neler yapacağına bakalım.

Birinci ve ikinci ihale “Kamu yararı olmadığı” gerekçe gösterilip iptal edilmişti. Üçüncü ihalede ise muhammen bedelinden tam 10 milyon 356 bin lira fazla fiyat verildi. Sağlık Müdürü Hakan Usta ve Satın Alma Komisyon Başkanı Dr. Erdem Şen, bu sefer kamu zararı olmadığını düşünerek ihaleyi onayladı.

HELAL OLSUN!

Trabzonlu meslektaşımız Hasan Kurt,  Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta'yı aradı ve onun iddialara karşı söyleyeceklerini sordu. Sağlık Müdürü bu ihaleyi şöyle savundu:

“Burada, amaç Hakan'ı yıpratmak. Devletimizin menfaatini, hakkını koruduk. Kim ne derse desin, çalmaya, çırpmaya izin vermedik. İhaleye girmeyen, giremeyen firmalar karalama yapıyor. İhalede kayırma vs. olduğunu iddia edenler, Kamu İhale Kurumu'na, mahkemelere, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvursun. Bizim her şeyimiz açık ve net. Bu ihalede kimseye menfaat sağlamadık. Herkesin bir doğrusu var. Bizim hesabımız belli. Devleti düşünen yok. Varsa yanlışımız, cezamıza razıyız.”

Sağlık Müdürü Hakan Usta, ilk iki ihalenin neden iptal edildiğini, üçüncü ihalede muhammen bedelin 10 milyon lira üzerinde olmasının gerekçesini açıklamak yerine, itirazı olanı mahkemeye, Kamu İhale Kurumu'na, CİMER'e yönlendirdi. Ben de Kamu İhale Kurumu'na sordum. “Yaklaşık maliyetin üzerinde sunulan tekliflerin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak söz konusu tekliflerin kabul edilebileceği, bu hususun ihaleyi yapan idarenin takdir ve sorumluluğundadır. Bu nedenle itirazen şikayet başvurusu reddedildi.”

Şunu anladık, muhammen bedelin çok az üzerinde fiyatlar için “Kamu yararı yok” denilip ihale iptal edilirken, üçüncü ihalede 10 milyon 356 bin lira yüksek teklifi kamu yararı saydılar. Helal olsun!

Editör: Haber Merkezi