Taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin sorunları Cumhurbaşkanlığına iletildi.

Kadro alan ve alamayan taşeron işçilerin sorunları için kritik bir adım atıldı. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası yetkilileri Cumhurbaşkanlığına bir ziyarette bulundu. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Başkanı Hakan Toy 'un başkanlığında Cumhurbaşkanlığı 'na giden hetet, kadro alan ve alamayan işçilerin sorunlarını Cumhurbaşkanlığı 'na iletti.

İşçilerin maaşlarının yüzdelik dilimleri için alınan yargı kararına rağmen ödenmemesi konusu gündeme gelirken işçilere 4+4 olarak verilen maaş zammında da düzenleme yapılması istendi. 

Taşeron işçiler ile kadroya geçen işçilerin maaşlarının yanı sıra mazerete tayinleri meselesi de gündeme geldi. İşçilerin mazeret tayinlerini kullanabilmesi, bu haktan faydalanmaları istendi. 

VEDAT BİLGİN 'E ZİYARET

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Vedat Bilgin’i Ziyaret etti.

Hukuk Müşaviri Kadir Atıcı ile birlikte ziyaret gerçekleştiren Toy, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’e Çankaya Köşkü’ndeki makamında iş kolunda çalışanların sıkıntılarını ve taleplerini ilettiler. Ziyaretten duyduğu mutluluğu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının, ülkenin temel dinamitlerinden biri olduğunu ve milletin değerlerinin, işçinin sosyal, ekonomik, özlük haklarının savunulması konusunda büyük emeğinin olduğunu vurgulayarak, işçi kesimi için Mustafa Başoğlu ile başlayan mücadelenin Genel Başkan Hakan Toy ile güçlenerek devam ettiğini söyledi. T

Prof. Dr. Bilgin’e misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Hakan Toy, Vedat Bilgin’in taşeron çalışanların kamuda kadroya geçirilmesi fikrinin mimarlarından biri olduğunu vurguladı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler İş Kolu çalışanlarının sıkıntılarını Başdanışman Bilgin’e sıralayan Hakan Toy, çalışanların sıkıntılarını rapor halinde Vedat Bilgin’e sundu.

Sunulan raporda;

1- 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimizin son ihalelerden ve Belirsiz Süresiz İş Sözleşmelerden kaynaklanan yüzdelik dilimlerin yargı kararımız olmasına rağmen ödenmemesi.

2- 696 sayılı KHK gereği çalışan işçilerimizin mazeret nedeniyle bile (eş durumu, eğitim, hastalık vs.) tayin haklarının olmaması,

3- 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimizin, işkolları belirsizliği ve kargaşanın 31.10.2020 tarihi sonrası 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununun 4. Maddesindeki “Bir İşyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de, asıl işin girdiği işkolundan sayılır.” maddesinin uygulanması ile, bir işyerinde birden çok sendikanın olma ihtimalinin ve iş barışını bozacak gereksiz sendikal kutuplaşmaların önüne geçecektir.

4- Sağlık Bakanlığında. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimize imzalatılan Belirsiz Süreli İş sözleşmelerinin 4. Maddesi olan “İşçinin Görev ve Yapacağı işler” başlıklı bölümünde değişiklik yapılarak, İş Kanununda olmayan “İKİ TUTANAK ve “SAVSAKLAMA” kelimeleri eklenmiş olup, bu ibarelerin suiistimale açık ve art niyetli kullanılabilecek olması, işçiler arasında rahatsızlıklar oluşturmaktadır.

5- örgütlenme çalışmalarımızda, işyerlerinde çoğunlukla personel sorumlularının bazı sendikaların İl temsilcileri ve işyeri temsilcilerinden olması, uygulamalardaki sendikal mobbing ve sürgünler sendika seçme özgürlüğünün önünde engel oluşturmaktadır. Personel sorumlularının memurlardan olması ayrımcılığı bitirmese bile minimize edecektir.

İşte Cumhurbaşkanlığına sunulan o rapor;