Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Kanun Teklifi 13 Nisan 2020 de Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna havale edildi. Teklif ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan memurların ek göstergelerinin artırılması öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifim ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 07.04.2020 
M. Sezgin TANRIKULU /İstanbul Milletvekili 

GEREKÇE 

Memur aylıklarında önemli bir ödeme kalemi olan "ek gösterge", memurların emekli olduktan sonraki ve mevcut durumdaki aylıkları ile emekli ikramiyelerini belirlemektedir. Bu nedenle kamu personelleri tarafından ek gösterge konusunda bugüne kadar pek çok kez talep ortaya çıkmış ve bilhassa 3600'den düşük ek göstergesi olanlar, göstergelerinin artması yönünde isteklerini sürekli olarak dile getirmiştir. 

Devlet Memurları Kanununda memurların derecelerinin yükselmesi bir üst derecedeki boş kadroya bağlanması nedeniyle de sağlık hizmetleri sınıfında 1. dereceye ulaşmış olan doktorlar, 3600 ek gösterge almaya hak kazanırken bu derecenin altında kalan diğer sağlık çalışanları arasında ek gösterge eşit şekilde dağılmamaktadır. 

Çin'in Wuhan Kentinte ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19 Pandemisi olarak adlandırılan Corona Virüsle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin sağlık hizmetleri sinifi da gerek aşı bulmak gerek sağlık hizmetini kesintisiz ve başarıyla yürütebilmek için virüsle teması göze alarak topyekün mücadele etmektedir. 

Cumhurbaşkanının da bizzat katılım gösterdiği sağlık çalışanlarını 3 gün boyunca aynı saatte alkışlayarak onore etme eylemleri tüm halkta karşılık bulmuş ve vatandaşlar bu 
şekilde teşekkürlerini iletmiştir. Bu noktada devlete düşen de sınıf ayrımı olmaksızın tüm varlıklarını ortaya koyan sağlık hizmetleri sinif mensuplarına ek göstergede de adaletli davranmak ve emeklerinin karşılığını vermektir. Verilen sözlerin tutularak ivedilikle uygulamaya geçilmesi elzemdir. 
Bu çerçevede, sağlık hizmetleri sınıfındaki hiyerarşik yapıyı da koruması amacıyla, halihazırda 3600 olan doktorların ek göstergelerinin 4800'e, 3000 olan ebe, hemşire,sağlık memuru gibi sağlık lisansiyerlerinin ek göstergelerinin 3600'e, 2200 olan yükseköğrenim gören diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3000'e 1500 plan diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin ise 2300'e çıkarılmasi' anjatıyla bu düzenleme yapılmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1. Sağlık hizmetleri sınıfındaki hiyerarşik düzeni koruyarak eşit ve adaletli bir dağılımla 3600 olan doktorların ek göstergelerinin 4800'e, 3000 olan ebe, hemşire, sağlık. memuru gibi sağlık lisansiyerlerinin ek göstergelerinin 3600'e, 2200 olan yükseköğrenim gören diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3000'e, 1500 olan diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin ise 2300'e çıkarılması amaçlanmıştır. 
MADDE 2.Yürürlük maddesidir 
MADDE 3. Yürütme maddesidir. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1. 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Eki (1) sayılı Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan Veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler başlıklı cetvelin III- Sağlık Hizmetleri Sinifi bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 2. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3. Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

EK GÖSTERGE 3600 OLURSA NELER DEĞİŞECEK?

Ek gösterge hemşire ve öğretmenler için 3000'den 3600'e çıkarsa memur maaşları, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde büyük değişiklikler olacak. Ek göstergenin yükselmesi ile meydana gelecek maaş değişikliği aşağıdaki gibidir; Ek gösterge 2200'den 3600'e çıkarsa;

ARTIŞ

AYLIK NET MAAŞ 23 TL

EMEKLİ MAAŞI 641 TL

EMEKLİ İKRAMİYESİ 123 BİN 121 TL

Ek gösterge 3000'den 3600'e çıkarsa;

ARTIŞ AYLIK NET MAAŞ -38TL

EMEKLİ MAAŞ 569 TL

EMEKLİ İKRAMİYESİ 20 BİN 516 TL

Kaynak: Kamu  Biz