Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili Mehmet Göker, haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi sundu.

Mehmet Göker’in soru önergesinde şu ifadeler yer alıyordu: “Covid-19 enfeksiyonuna bağlı vakaların arttığı ve bu nedeniyle de 17 günü kapanma süreciyle geçen mayıs ayında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bir türlü önlenememiş ve sağlık birimlerinde mayıs ayı boyunca yaşanan 22 şiddet vakasında, 42 sağlık çalışanı mağdur olmuştur. Söz konusu olaylarda doktor, hemşire, tekniker, güvenlik görevlisi ayrımı yapılmadığı gibi yine cinsiyet ayrımı da yapılmamış ve 1651 kadın, 2651 erkek olan sağlık çalışanlarımız şiddete maruz kalmışlardır.

ÇARESİZ KALIYORLAR

Yaşanan bu şiddet olaylarında 9 saldırgan hakkında herhangi bir işlem yapılmazken 5’i gözaltı sonrası serbest bırakılmıştır, 8’i hakkında soruşturma başlatılırken, 2’si hakkında cezai işlem uygulanmış olup, 4 saldırgan tutuklanmıştır. 3 saldırgan hakkında da arama kararı çıkarılmıştır. Söz konusu saldırılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı haricinde medyadan eğitime, TBMM’den adli birimlere kadar pek çok kuruma önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Gösterdikleri mücadele ile koronavirüsü bile yenen sağlık çalışanlarımız ne yazık ki bitmeyen şiddet olayları karşısında çaresiz kalmaktadırlar.

Bu bilgiler ışığında;

l- Genellikle her ay tanık olduğumuz sağlık çalışanlarına şiddet tablosunu engellemek adına bakanlığınızca ne tür tedbirler alınacaktır?

2— Şiddet olaylarının üzerine kararlı bir şekilde gitmenin caydırıcılık ve önleyicilik noktasında önem arz ettiğini düşünüyor musunuz?

3— Sağlık hizmetlerinin sunulduğu tesislerde, fiziki ortamın ve önleyici kolluk hizmetlerinin gözden geçirilmesi hususunda gerekli önlemler alınacak mıdır?

4- Yoğun çalışma temposu, salgın korkusu, gelir kaybı, ücret adaletsizliği, mobbing ve şiddet olayları gibi nedenlerle istifa etme noktasına gelen sağlık çalışanlarının sorunları nasıl çözülecektir?”