İyileştirme zammını ilk duyuran saglikpersoneliHABER.NET iktidar yada muhalefet vekilleriyle görüşme yapmadan (tatildeler çünkü) Bakanlık kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre özlük haklarında yapılacağı söylenen teklif hala komisyonda görüşülmeyi bekliyor. Dolayısıyla belirsizlik devam ediyor.

Meclis sağlık komisyonu üyeleri ''bize bir şey gelmedi, gelir gelmez yapacağız'' ifadelerini kullanırken, oktor emekli maaşının çalışan doktor maaşını geçme ihtimali, başka kurumda çalışan hemşire, şoför vb  maaşını geçmemeli gibi söylentiler, iyileştirme zammı sürecinin biraz daha uzayacağını ortaya koyuyor. 

Diğer taraftan Sağlık çalışanları neredeyse hergün sosyal medya aracılığıyla maaş iyileştirmesini gündem de tutmaya devam ediyorlar. Dün de Ak Parti Grup Başkan Vekili Sayın Mustafa Elitaş'a seslenen sağlık çalışanları, bütçe görüşmelerinden sonra değerlendireceğiz dediği özlük hakları iyileştirmesini hatırlatarak, konuyla ilgili bir aydır açıklama yapmamasına tepki gösterdi. "Sağlık Çalışanları Elitaş’a Seslendi: Elitaş Sağlıkçıya Cevap!" başlıklı haberimize tıklayarak yapılan yorumları okuyabilirsiniz.

MECLİS YİNE TATİLE ÇIKTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ( TBMM) milletvekilleri yine tatile çıktı. TBMM’de grubu bulunan partiler anlaşarak, 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk yarısının tamamlanması ile birlikte tatile çıkma kararı aldılar. Meclis çalışmalarına 1 hafta ara verilirken, Genel Kurul’un çalışmayacağı bu süreçte partilerin grup toplantıları da yapılmayacak. Meclis 1 Şubat 2022 Salı günü çalışmaya başlayacak.

MEMURA ZAM VERİRKEN İNCE İNCE HESAPLAR

Şayet Meclis'teki zam oranını yüzde 7,5'e çıkartan düzenlemede memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı hesabı yüzde 5'ten itibaren yapılsaydı Ocak ayındaki yüzde 2,5'lik zam refah payı olacaktı. Fakat zam oranını yüzde 7,5'e çıkartan kanun teklifinde yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkının başlangıç miktarı da yüzde 7,5'e yükseltildi.

ENFLASYON FARKININ ERKEN ÖDENMESİNE DÖNÜŞECEK

Kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlan kanun ile memurlar için bir nevi enflasyon farkı ödemesinin yüzde 2,5'lik kısmı Ocak ayında ödenmiş olacak. Çünkü gerek Maliye Bakanı Nebati'nin gerekse de ekonomistlerin enflasyon beklentisi yüzde 30'un altında değil. Birçok kurum ise yüzde 50'yi aşan enflasyon beklediğini açıkladı. Yılın ilk altı ayı için çok kuvvetli bir ihtimal olarak enflasyon yüzde 5'i aşacak ve zaten memurlar verilen bu zammı yılın ikinci altı ayı başlangıcı olan Temmuz ayında enflasyon farkı olarak alacaklardı. Hatta bazı ekonomister Ocak ayı enflasyon rakamları ile memura enflasyon farkı oluşabileceğini değerlendiriyorlar. Yani Ocak ayı enflasyon rakamını yüzde 7,5'ten daha büyük bir oranda bekliyorlar.

MEMUR ZAM ORANLARI

2022 yılı için memur ve memur emeklileri zam oranları ise yeni kabul edilen değişiklik ile Ocak ayı için yüzde 7,5, Temmuz ayı için %7 oldu. Bu rakamlar gerek Bakan Nebati'nin beklediği yüzde 30 rakamı gerekse ekonomistlerin beklediği %50 rakamının çok ama çok gerisinde.

BAKAN'DAN YÜZDE 30 ENFLASYON BEKLENTİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, haftasonu akademisyen ve ekonomistlerle yaptığı toplantıda bu yıl için '2022 senesinin sonuna kadar %30 enflasyon olabilir' ifadelerini kullandı.