Özellikle özlük hakları ile ilgili olarak bekledikleri iyileştirmelerin ( yoksulluk sınırı üzerinde tek kalem maaş, 3600 ek gösterge, yıpranma payı) yapılmaması bunların en temel sepeklerinden.

Kirasını ödeyemeyen, ailesinin masraflarını karşılayamayan ve emekli olunca alacağı maaş ile de geçinemeyeceğini düşünen sağlık çalışanları mutsuz ve umutsuz. Sağlık çalışanı ikinci bir iş bulsa çalışacak. Ek ödeme yıllarıdır alamıyor. Yıpranma payı geçmiş yılları kapsamadı ve emeklilik için hayallerini kurduğu 3600 ise unutuldu.

Tüm bunların yanı sıra işleyişten kaynaklı yaşanan mobbinglerde sağlık çalışanlarının umutsuzluğunu ve mutsuzluğu artırmakta.

Özellikle pandemi de artarak devam eden ve yıllarca süregelen geçici görevlendirmeler için sağlık çalışanları bunun sonsuza kadar devam edeceğini düşünüyor. Pandemi öncesi var olan görevlendirmeler sonlandırılmadı yenileri eklendi. Gerçi haklarını yememek lazım saygıdan, yada gündeme gelmemek için sosyal medya hesaplarından yapmış oldukları aktivite fotoğraflarına ara verdiler.

Kurum içinde yasa ve yönetmeliklere uyulmadan yapılan görevlendirmelerde maalesef sağlık çalışanlarının umudunun tükenmesinde çok büyük bir etken.

25 yılını dolduran personel nöbet tutarken, memuriyetin başında gencecik çalışanlar masa başında görevlendirilmekte. Görev tanımında yer alan işlemleri bari yapsın dendiğinde yapamaz denebiliyor. O zaman neden görevlendirildi diyene cevap prosedürleri kontrol etmesi için cevabı veriliyor. O zaman Bakanlık bunca sözleşmeli yöneticiye bulunduğu kadrodan daha fazla maaşı neden veriyor. Yönetmelikte olmayan süpervizörler birim sorumlu ve yardımcıları neden var. Sağlıkta sağa dönsen sözleşmeli yönetici sola dönsen birim sorumlusu ve yardımcısı çalışan hep aynı.

Koskoca bir yıl pandemi nedeni ile eğitim verilmeden geçti. Şimdi yine eğitimler pandemi nedeni ile eğitimler online ama tek bir eğitim hemşiresini sahada göremedik. Ama inanın nöbetli çalışan bir personelden daha yoğunlar.

Sağlık Bakanlığında bulunan üst düzey yöneticiler en azından bağlı kurum ve kuruluşlarda çıkarılan yasa ve yönetmeliklere uygun çalışılmasını sağlasa, çalışanlar daha mutlu olur. Mobbing kavramı sağlıkta o zaman bu kadar çok anılmaz.

25 yılını doldurmuş, yüksek lisans yapan varken, hemşirelik alanında lisans bitirmemiş memuriyete yeni atanmış personelin başına Resmi Gazete ’de yayımlanan görev tanımına rağmen sorumlu olarak atanmasını ve /veya nöbet siz masa başı alanda görevlendirilmesi nasıl açıklanabilir.

Sağlık çalışanlarının durumlarının ve çalışma koşullarının irdelendiği ‘Durum Analizi Anket Çalışması’nın sonuçları, sağlık çalışanlarının mesleki mutsuzluk yaşadığını ortaya koydu. Zira ankete katılanların yüzde 60’ı yaptığı işten memnun değil ve fırsatını bulduğunda mesleğini bırakmayı düşünüyor. Bunu biz söylemiyoruz. Yetkili sendikanın yapmış oldugu çalışmanın sonucu.