2022 yılı Kurban Bayramı nedeniyle 2 günlük idari izinle beraber 9 günlük tatil açıklaması Cumhurbaşkanı‘ndan gelmişti.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından sağlık camiasında kafalar karışmış, temmuz ayına ait mesai saati üzerinde görüş ayrılıkları olmuştu.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Acil Sağlık Otomasyon Sistemi olan ASOS nöbet listesi bölümünde resmi olarak temmuz ayına ait mesainin 125 saat olarak yansıtıldığı görüldü.

Bakanlık 125 Saat Olarak Yansıttı

Bakanlık ASOS sistemine ait 125 saatlik temmuz mesai nöbeti ekran görüntüsüne aşağıda yer verilmiştir.

Temmuz Mesai Saati: 125

Temmuz ayında 168 saatlik aktif çalışma günü bulunurken bunun 43 saati resmi ve idari izinli gün olarak belirlendi. Yani 168 saatlik aktif çalışma saatinden 43 saatlik resmî tatil ve idari izin saat süresini düştüğümüzde geriye 125 saatlik temmuz ayı aktif çalışılacak gün saati kalmaktadır.

Bilindiği gibi Kamu Görevlileri Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 Ve 2023 Yıllarını Kapsayan Altıncı Dönem Toplu Sözleşmesinin Üçüncü Bölümü Sağlık Ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmesinin İdari İzinler De Nöbet Ücreti başlıklı 44. maddesi şu hükmü içermektedir: “657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi kapsamında sayılan yerlerde resmi ve bayram tatili sebebiyle verilen genel idari izin günlerinde fiilen görev yapanlara çalıştıkları süre ile orantılı olarak izin kullandırılır. İzin kullandırılmasının mümkün olmaması halinde ise bu çalışılan süreler karşılığında ilgililere 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi kapsamında nöbet ücreti ödenir” 

Bu hükümden hareketle idarece verilen ve adına idari izin denilen önümüzdeki bayram tatiline denk gelen 13-14 Temmuz günleri ve arife gününe denk gelen toplam 3 saat için nöbet ücreti ödeneceği açıktır. Bu minvalde nöbet kapsamında değerlendirilen ve ücreti ödenen günlerin de aylık çalışma saatinden düşülmesi gerekmektedir.