Etik Kurul’dan araştırma izni alan çok sayıda akademisyen ve bilim insanı, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Covid-19 Bilimsel Araştırma Kurulu’nu geçemiyorlar. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Bu düzenleme bilimsel araştırmalara müdahaledir. Tekelci bir anlayış akademik özgürlüğün önüne set çekiyor. Türkiye bu gidişle yakında bilimsel içerik üretemez hale gelecek” dedi.

Pandemi hakkında çalışma yapacak bilim insanlarının Etik Kurul’un yanı sıra Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Covid-19 Bilimsel Araştırma Kurulu’ndan da izin alması gerekiyor. Etik Kurul’dan araştırma izni alan çok sayıda akademisyen ve bilim insanı, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Covid-19 Bilimsel Araştırma Kurulu’nu geçemiyorlar. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, uygulamanın bu haliyle bilimsel çalışmaları erozyona uğrattığını ve akademik alanın çok yakında çölleşeceğini açıkladı.   

“SANSÜRDÜR”

12 Eylül sonrası sansür mekanizması olarak işletilen “Muzır Neşriyat” uygulamasını anımsatan CHP’li Akkuş İlgezdi, “Bilimsel araştırmaların Bakanlık onayına bağlanması açıkça sansürdür. Bu tekçi anlayış bilimsel çalışmaları engelliyor. 12 Eylül rejimi de beğenmediği kitapları, makaleleri “muzır” ilan ederek, yasaklardı. 21. yüzyılda, üstelik tüm dünyanın birlikte mücadele ettiği bir pandemi sürecinde, Covid-19’la ilgili bilimsel çalışmaların ilave izin şartına bağlanması da bilimsel araştırmalara ‘muzır’ muamelesi yapmaktır. Bu kabul edilemez. Bakanlıktan bilimsel araştırmalara müdahale etmemesini talep ediyoruz” dedi.  

“ÖLÜMLERİN SORUMLUSU KABİNEDİR”

Pandemi verilerinin sadece yandaş kişilere verildiğini belirteyen CHP’li Akkuş İlgezdi, “Söz konusu uygulama nedeniyle Türkiye’de uluslararası çalışmalar yapılamıyor. Açıkça talep ediyoruz: Bilimsel araştırmaları engelleyen “Sağlık Bakanlığı izni” hemen kaldırılmalı, bilim insanları teşvik edilmelidir. Aksi takdirde yaşanacak her ölümün siyasi ve vicdani sorumluluğu kabindedir” dedi.

“BİLİM, KADERCİLİĞE KURBAN EDİLDİ”

Bugüne kadar Covid-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu’nun üyelerinin kimler olduğunu ve işleyişinin açıklanmadığını da ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Pandemininbaşından beri sürekli biçimde sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini söylüyoruz. Ancak saray hükümeti eşine baskıcı 3. Dünya ülkelerinde rastlanan uygulamalarda ısrar ediyor. Ne acı ki en çok korona virüs olgusu görülen ilk 10 ülke içinde olmamıza rağmen dünya literatürüne en az katkıyı biz veriyoruz! Neden? Çünkü kabine pandemiyi sadece vaka/ölüm sayısına indirgiyor. Bu tutum ülkeyi teslim alan kaderci anlayışın en açık göstergesidir” diye konuştu.

“BU SANSÜRDEN NE ZAMAN VAZGEÇECEKSİNİZ”

Pandemi dönemi çalışma yapmak için başvuruda bulunan ama gerekçesiz reddedilen birçok araştırmacının olduğuna dikkat çeken uzmanlık dernekleri derhal sansüre neden olan ikinci onay mekanizmasının kaldırılmasını talep etti. Akkuş İlgezdi konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanına "Bu sansür mekanizmasından ne zaman vazgeçeceksiniz" diye sordu.

Editör: Haber Merkezi