Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, sağlık emekçilerinin ek ödemelerde yaşadıkları problemlere ilişkin açıklama yaptı. Pandemide üstlendikleri rol ile hükümetten aldıkları takdir ‘alkışlarla’ sınırlı kalan sağlık emekçilerine geçtiğimiz aylarda 3-5 liralık ek ödemeler yapıldığı ortaya çıkmıştı. SES Ankara Şubesi, bakanlık bütçesinden yapılan harcamalara ilişkin bazı verileri paylaştı. Verilere göre Sağlık Bakanlığı hastanelerde görevli 550 binin üzerinde sağlık çalışanına yapılan ödemelerin yaklaşık iki katı her ay ödeme garantisi verilen şehir hastanesi müteahhitlerine yapıldı. Müteahhitlere yapılan ödemenin sağlıkçılara aktarılması tercih edilse ortalama 1320 lira ek ödeme sağlanabilirdi.

SES’in açıklamasında Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığına bağlı bulunan 900’ün üzerindeki hastanede görev yapan 550 bin civarındaki sağlık emekçisine 4 ay tavandan ek ödeme ile aylık 400-450 milyon lira net ödeme gerçekleşeceği ifade edildi. 2020 yılı verilerine göre bu ödemenin 13 şehir hastanesi müteahhidine yapılan aylık ödemenin yüzde 56’sı olduğu vurgulandı, “Tüm sağlık emekçilerine aylık

1 300 TL üzerinde ödeme yapmanız mümkünken; hakkaniyetsizliğiniz gereği tercihiniz 13 müteahhit olmuş, sağlık hizmetlerinde çalışma barışını bozmuştur” denildi.

“HAKKANİYETLİ BİR ÖDEME OLSAYDI EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VERİLİRDİ”

Sağlık Bakanlığının planlamasına göre kovid servisinde görev yapan uzman hekim performansa göre 11 bin 343 TL ödeme alırken aynı serviste görevli hemşireye 1592 TL ödeneceği ifade edilen açıklamada, “Ücret farkı 8.4 kattır. Kovid dışında görev yapan uzman hekim 4 bin 842 TL performansa göre ödeme alırken hemşire 530 TL alacak. Ücret farkı 9.1 kattır. Bu plan ile kovid alanında uzman hekime maaşının yüzde 169’u kadar performansa göre ödeme verilirken; hemşireye maaşının yüzde 27’si kadar ek ödeme layık görülmüştür. Bu oran kovid dışı uzman hekimde maaşının yüzde 62’si kadar; hemşirede maaşının yüzde 8’i kadar olmuştur. Hakkaniyetli bir ödeme olsaydı pandemi dönemi iş riskleri eşit olanlara eşit ücret verilirdi. Eğer riskleri eşit olanlara eşit ücret ödenseydi sağlık emekçilerinin yüzde 70’i bugün sizin hak gördüğünüz ödemenin daha üstünde ödeme alacaktı” ifadeleri yer aldı.

VERGİ YÜKÜ KATLANIYOR

Pandemide patronlara teşvik ve vergi indirimleri sağlanırken sağlık emekçilerinin vergi yükünün arttığına da dikkat çekilen açıklamada, sadece Ankara genelinde çalışan sağlık emekçilerinin ücretlerinden yüzde 20’lik vergi dilimine göre 10 milyon liranın üzerinde vergi geliri elde edileceği ifade edildi. Ek ödemeden de hastanelerde görev yapan 9 bin 500’ün üzerinde 4/D’li sağlık işçisinin yararlanamayacağına dikkat çeken SES Ankara Şubesi, bu işçilerin toplam personel içindeki oranının yüzde 22-25 aralığında olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, “Yaklaşık 4 bine yakın genel idari hizmetler/teknik hizmetler/yardımcı hizmetler gibi hizmet sınıfları 150 TL altında ücret alacak olup toplam personel içindeki oranı yüzde 10’dur. Toplam ödemeler içerisinde personelin yaklaşık yüzde 42’si sabit mahsuplaşması dışında tutulmuştur. Bu 150 TL altındaki personel mahsuplaşmadan muaf tutulmamış ve Covid kapsamında hizmet verdikleri kabul edilmemiştir” denildi.

Sağlık Bakanlığının görev alanı dışında tutulan üniversite hastanelerinde de hakkaniyetsizliğin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bir kez daha ifade ediyoruz; Sağlık hizmetleri ekip işidir, kırıntı değil emekliliğe esas yoksulluk sınırının üstünde temel ücret zammı istiyoruz. Sizin adaletinizin de hakkaniyetinizin de emekten yana olmadığını biliyoruz, SES olarak tüm haklarımız için emekten aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.