Kahta Devlet Hastanesi’nde, ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak çalışırken darp edildiğini öne süren bir doktorun şikayetiyle ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları yargıya taşındı. Hastanede kullanılmayan tıbbi malzemelerin kayıtlara kullanılmış gibi geçirildiği tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporunda, “Hastada dirsek çıkığı olmamasına rağmen, bu tanıyla haksız yere birçok malzemenin fatura edildiği; başka bir hastada ise 1 adet ankor saptanmasına rağmen, hastaya fatura edilen 4 AE 1270 jug ankordan 3 tanesi fazladan fatura edildiği” belirtildi.

Kahta Devlet Hastanesi’nde ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak çalışan Dr. Şevket Ergun Güzel’in, geçen yıl şubat ayında; “yolsuzlukları deşifre ettiği için başhekimin adamları tarafından darp edildiği” iddia edilmişti. Güzel, olayı yargıya taşımış ve yolsuzluk iddialarını da ayrıca Sağlık Bakanlığı’na şikayet etmişti.

Sağlık Bakanlığı, Güzel’in iddiaları üzerine müfettiş görevlendirdi. Müfettiş, Güzel’in yanı sıra Kahta Devlet Hastanesi’nde çalışan birçok personelin ifadesine başvurdu. Ayrıca bir heyet oluşturan müfettiş, yolsuzluk yapıldığı iddia edilen dosyaları tek tek incelemeye aldı.

ANKA’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 10 Mart 2021 tarihli raporunda, birçok tıbbi malzemenin, kayıtlara; kullanılmadığı halde kullanılmış gibi yansıdığı belirlendi. Raporda, şu tespitlere yer verildi:

“Hastanın ameliyat sonrası grafisi olmamasına rağmen, ameliyat öncesi grafilerinde yapılması ve kullanılması gereken ameliyat ve malzemeler anlaşılmış olup, hastaya 1 adet çivi ve kilitleme vidalarının kullanılması yeterlidir. Hastada dirsek çıkığı olmamasına rağmen bu tanıyla haksız yere birçok malzeme fatura edilmiştir.

Ahmet T. isimli hastaya 3 adet K teli kullanıldığı görülürken, 3 adet elastik çivi haksız yere fatura edilmiştir.

Mehmet B, isimli hastaya 1 mini plak ve 6 vida kullanıldığı görülürken, vida tipleri TV 2990 sut kodlu pahalı kilitli kanüllü vida ile değiştirilerek fatura edilmiştir.

Hacı B, isimli hastanın ameliyat sonrası grafilerinde anlaşıldığı üzere 1 adet ankor saptanmıştır. Hastaya fatura edilen 4 AE 1270 jug anchor’dan 3 tanesi fazladan yazılmıştır”

Hastane personelinin ifadelerinin de yer aldığı raporda personelin, “O güne kadar ameliyathanede sıcağı sıcağına defter tutulmadığını, ameliyathanede kullanıldığı söylenilen malzeme defterinin 20 gün sonra kendilerine imzaya getirildiğini ve o güne kadar hangi malzemelerinin kullanıldığını hatırlamadıkları” yönünde beyan verdikleri görüldü.

Bir hemşirenin ise beyanında, “Sırayla girdiğimiz femur alt uç kırığı ve tibia üst uç kırığı ameliyatına ait dosya imza için bana geldi. Tibia üst uç kırığına 3 vida atılmıştı. Tibia üst uç kırığına da 11 vida kullanılmış. İmza için dosya bana geldiğinde toplam 17 vida yazıldığını gördüm. Arkadaşımı arayarak kaç vida atıldığını sorduğumda, 11 dedi. Bizim tutuğumuz defterde de toplam 14 vida yazıyordu. 3 vidanın fazla yazıldığını gördüm. Bu nedenle ben imza atmayacağımı söyledim ve imza atmadım. Sonra bana ameliyathaneden acil servise alındığım söylendi. Önce sözle sonra yazı ile görev yerimin değiştiği bildirildi. Ben şu anda acil serviste çalıştığım için memnunum…” dediği görüldü.

Teftiş raporunun sonuç bölümünde ise şu değerlendirmelere yer verildi:

“Hasta dosyalarının tamamında hastalara kullanılan malzemelerin çoğunun ya gereksiz kullanıldığı ya kullanılan implantın uygun SUT kodundan farklı ve pahalı olarak fatura edildiği ya da hastaya kullanılmayan implantların fatura edildiği tespit edildi. Hekimlerin ifadelerinde implantların ameliyat sırasında zayi olduğu için fazla fatura edildiği anlaşılmış, ancak bu ifadelerin tıbbi kaideler etik kurallar ile bağdaşmadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak bu dosyada ilgili hekimler ile ilgili ciddi hatalar, etik ve tıbbi ihlaller ve kamu zararı olduğu kanaatindeyiz.”

Editör: Haber Merkezi