Sağlık çalışanlarına yönelik yapılması planlanan değişikliklerin görüşüldüğü komisyonda söz alan Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, komisyona getirilen düzenlemenin 30’un üzerinde tıbbi meslek grubu var iken sadece üç meslek grubunu kapsamasını, hastanedeki temizlik personelinden ambulans şoförüne, hemşiresinden sağlık memuruna ya da röntgen teknisyenine kadar tüm sağlık çalışanları için bir düzenleme getirilmesi gerektiğini savunarak Ak Parti’yi eleştirdi.

Bu sözün hedefinin esasında doktorlar değil halk sağlığı olduğunu belirten Girgin, çıkarılan kanunun yarım yamalak olduğunu ifade etti ve iktidara “Hastaneyi hastane yapan sağlık personelidir. Duvarların, kapıların hasta bakamadıklarını anlayın artık” dedi.

“Muğla'da 13 ilçenin 12'sinde hastane mevcut ve hastanelerimizin tamamına yakınında hekim başta olmak üzere personel yetersizliği had safhadadır. Bu durum mevcut çalışanların iş yükünü sürekli artırmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır. Kış nüfusu 1 milyon, yaz nüfusunun 5 milyon olduğu Muğla'dan gelen isyan seslerinden bazılarını paylaşmak istiyorum” diyen Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“DALAMAN ORTACA VE KÖYCEĞİZ’DE DOKTOR EKSİĞİ HAD SAFHADA”

“Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Devlet Hastanelerinde bölgede tek çocuk doktoru var. Köyceğiz'de 1 dâhiliyeci on ay önce istifa etti, kalan tek dâhiliyeci de iki ay sonra emekli olacak. Dalaman, Ortaca, Köyceğiz; üç ilçede tek kardiyolog görev yapıyor, ayrıca yaz trafiğinin yoğunluğu, bölgenin coğrafi yapısı gibi nedenlerle ölümcül motosiklet kazalarının bu bölgemizde yüksek olmasına rağmen bölgedeki üç hastanemizin hiçbirinde beyin cerrahisi uzmanı yoktur. Dalaman Hastanemizde tomografi cihazı yok, göz ve ortopedi doktoru yok, hastanenin fiziksel kapasitesi yetersiz. Ortaca Devlet Hastanesinde son bir yılda 7 uzman hekim ve 5 pratisyen hekim istifa etti.

“FETHİYE’DE HEKİMLER: MESAİ KAVRAMIMIZ KALMADI, YETİŞEMİYORUZ”

Fethiye'de 1 kadın doğum, 1 beyin cerrahisi uzmanı var, göğüs cerrahisi uzmanı yok, genel cerrahi 3 kadro eksiğiyle çalışıyor. Kadrosu tam olan branşlardan anestezi, göz, nöroloji, kulak burun boğaz, kardiyolojide rutin bir hâle gelen geçici görevlendirmeler nedeniyle hekim sayısı yetersiz sayıya düşüyor. Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ve açılacağı söylenen Seydikemer hastaneleri uzman sayıları eksik olduğu için Fethiye'den geçici görevlendirmeyle tamamlanıyor; yetmiyor, Marmaris, Bodrum hastanelerinde geçici görevlendirmelere gidiliyor.

Fethiye'de hekimler şöyle isyan ediyor: ‘Yoğun ve yetişemez durumdayız, mesai kavramımız kalmadı, bürokrasi bitecek diye bilgisayar sistemine geçildi hem evrak hem bilgisayar kaydı yapıyoruz, iş yükümüz daha da arttı, kalite kavramı üzerinden kâğıt üzerinde her şey gösteriliyor ama uygulamada hiçbir gelişme yok. Kişi üzerinden eczaneden çıkış yapılması gerekliliği getirildi, servislerde ilaç, serum ve sarf malzemesi bulundurmak yasak, hastaya acil kullanmamız gerekenler dahi bir saat sonra servise geliyor. Bu sistem, hasta ve insan odaklı değil, kâr ve işletme odaklı. Servislerde, acil de dâhil acil malzeme ve defibrilatör gibi cihazlar çok yetersiz. Günlük 90-100 hasta nedeniyle hekimler bunalmış vaziyette, yaz dönemi nüfusun katlanması, trafik kazaları ve benzerleri nedenlerle bu sayı katlanıyor.’

Son üç yılda Milas Devlet Hastanesinde 15 hekim istifa etti, 11 hekim emekli oldu, 12 hekim tayin isteyerek gitti, bu yeni yasa tasarısı aldatmacasından daha sonra 5 hekim istifa için bekliyor. Emekliliği dolan hiçbir hekim bir gün bile beklemiyor. Çocuk doktorları sürekli geçici görevle Bodrum'a gidiyor, Bodrum'a gitmedikleri hafta Bodrum'daki acil tüm çocuk hastalar Milas'a sevk ediliyor. Kadın doğum için de tüm sezaryen hastaları gece boyu Milas'a sevk ediliyorlar. Hekimlerin dayanacak gücü kalmadı. Hastanede nöroloji uzmanı 1 tane, şu anda üç ay istirahatli. Her dönem doktor aramasına açılmasına rağmen kimse gelmek istemiyor. Yoğunluk, geçici görevlendirmeler ve düzenli döner sermaye dağıtılmaması gibi sebeplerle doktorlar tayin olup gelmek istemiyorlar. Birçok branşta kadronun yarısıyla hizmet üretilmeye çalışılıyor.

Muğla Araştırma Hastanesinde çocuk alerji doktoru yok, İzmir ve Aydın'a gidiyorlar, her hafta gitmek gerekiyor. Aşılama tedavisi için beş yıl, bir defa gitmezsen boşa gidiyor, çok maliyetli. Aileler zor durumda "Lütfen, sesimiz olun." diyor bir vatandaşımız.

“HER AİLE SAĞLIK MERKEZİNE EBE HEMŞİRE İSTİHDAMI YARATILMALIDIR”

Bunların dışında, kronik hastalıklar takibi, kanser taramaları, sağlık raporları gibi işlemler özellikle ek personel ihtiyacını artırmaktadır. Artık bir birime 1 ebe yetmemektedir. Her aile hekimi birimine aile sağlık merkezlerine orantılı bir şekilde ek personel ve kamuda kadrolu daha kalabalık ebe hemşire istihdamı yaratılması planı var mıdır?’ diye soruyor sağlık emekçileri.”

“TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAPSANMALIYDI”

Girgin sözlerini şöyle noktaladı: “30’un üzerinde tıbbi meslek grubu var. Hastanedeki temizlikçisinden, ambulans şoförüne, hemşiresinden, sağlık memuruna, ameliyathane teknisyeninden, röntgen teknisyenine kadar Tüm sağlık çalışanları için bir düzenleme getirmeliydiniz, yapmadınız.”

Editör: Haber Merkezi