Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’in son 4 yıl içerisinde Bilecik iline yaptığı yatırımlara “Halil Eldemir farkı” manşeti atılarak hemşerilerine duyuruldu.

Bilecik yerel basınında yer alan o haber:

Sağlık Bakan Yardımcısı Bilecikli Halil Eldemir’in, 2018 - 2022 tarihleri arasında Bilecik'e  yeni yapılan hastane binaları haricinde 60 milyonluk tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapılmasını sağladığı öğrenildi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan veriler kapsamında Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Elmedir’in ilimize sağladığı yatırımlar “Halil Eldemir farkı” dedirttirdi.

Son donanımlı otel gibi iki yeni hastane

Bilecik'te sağlık hizmetleri kapasitesinin geliştirilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı’nca yapılan planlamalar çerçevesinde 2018 - 2022 yılları arasında 8 sağlık yatırımının hizmete açıldığı görüldü.

Bu yatırımlardan en büyüklerinin ise; 57 bin 531 metrekare kapalı alana sahip 2020 yılında hizmete açılan 300 yataklı Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni hizmet binası ile 2021 yılında hizmete açılan 46 bin 319 metrekare kapalı alana sahip 250 yataklı Bozüyük yeni Devlet Hastanesi hizmet binasının olduğu gözlendi.

Bu iki hastanenin hizmete açılması ile birlikte ilimizin yataklı sağlık hizmeti kapasitesinde 2 katına yakın bir artış sağlandığı görülürken, içerisinde banyo ve tuvalet olan 1-2 yataklı nitelikli hasta odası kapasitesi ise 3,5 kat artarak hastaların otel konforunda sağlık hizmeti alması sağlandı.

2018 yılında yapımına başlanarak 2021 yılında hizmete açılan yeni hizmet binasının hizmete başlaması ile 3'üncü basamak erişkin yoğun bakım hizmeti, MR hizmeti gibi ilçelerde verilmeyen özellikli sağlık hizmetleri verilmeye başlanırken, yatak sayısı, ameliyathane sayısı, 600 metrekarelik fizik tedavi ünitesi, diyaliz merkezi gibi sağlık hizmet alanlarında da artış sağlandı. Aynı zamanda tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapılarak özellikli ameliyat, yoğun bakım, yataklı ve acil sağlık hizmetlerinin verilmesi de sağlanarak, modern bir inşaat tekniği ile yapılan bina 326 adet deprem izolatörü bulunarak karşılaşılabilecek şiddetli depremlere dayanıklı olarak imal edildi.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 300 yataklı yeni hizmet binası hizmete girdi

2017 yılında yapımına başlanarak 2020 yılında hizmete açılan yeni Devlet Hastanesi binasının hizmete başlaması ile 3'üncü basamak erişkin yoğun bakım, 2'inci basamak yeni doğan yoğun bakım hizmeti, 128 kesit tomografi, çocuk izlem merkezi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti gibi ilimizde bulunmayan özellikli sağlık hizmetleri verilmeye başlanırken, yatak sayısı, ameliyathane sayısı, 600 metrekarelik fizik tedavi ünitesi gibi sağlık hizmeti alanlarında artış sağlandı.

Ayrıca yeni tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapılarak özellikli ameliyat, yoğun bakım, yataklı ve acil sağlık hizmetlerinin verildiği görülürken, modern bir inşaat tekniği ile yapılan bina 408 adet deprem izolatörü bulunarak karşılaşılabilecek şiddetli depremlere dayanıklı olarak imal edildi.

Yeni binanın hizmete açılması ile birlikte Sağlık Bakanlığı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi ile imzalanan protokol çerçevesinde hastane Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsü kazanarak ilimizde bulunmayan 3. basamak sağlık hizmetleri verilmeye başlandı.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ek olarak 120 araçlık Otopark yapıldı

6 Eylül 2020 tarihinde hizmete giren Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Otopark alanının yetersiz gelmesi sebebiyle Sağlık Bakanlığı’ndan Otopark kapasitesi artırılarak, yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede ödenek tahsisi yapılıp Bakanlıkça kamulaştırması yapılan 5 bin 632 metrekare arsada 120 araçlık açık Otopark imalatı İl Özel İdaresi’nce başlatılıp 2021 yılında hizmete açıldı.

Bozüyük Yeşilkent Mahallesi’nde 5-6 hekimlik ASM/TSM/112 ASHİ Projesi hayata geçti

Koruyucu sağlık hizmetleri ile 112 Acil Sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca yapılan planlamalar çerçevesinde Bozüyük Yeşilkent Mahallesi’nde bin 226 metrekare kapalı alana sahip 5 - 6 hekimli Aile Sağlığı Merkezi, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Bozüyük İlçe Sağlık Müdürlüğü biriminin bulunduğu yeni hizmet binası 2021 yılında hizmete açılırken, bunun yanı sıra Yenipazar'da Entegre Devlet Hastanesi Ek Binası da tamamlandı.

Yenipazar İlçe Hastanesi’ne ek bina

Yenipazar Entegre İlçe Hastanesi Acil Servis ve birimlerinin hizmet kapasitesinin arttırılması için mevcut binaya ek olarak bin 226 metrekare kapalı alan ile ek hizmet binası yapımına 2018 yılında başlanırken, 2020 yılında açılarak vatandaşların hizmetine sunuldu.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca yapılan planlamalar çerçevesinde Bilecik kent merkezi Hürriyet Mahallesi’nde 438 metrekare kapalı alana sahip 5-6 hekimli Aile Sağlığı Merkezi yapımına 2018 yılında başlanarak 2020 yılında tamamlanıp hizmete açıldı. 2022 yılında 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde yapılan planlamalar çerçevesinde aynı binada ek Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu kapasitesi de oluşturuldu.

Osmaneli’ye önemli sağlık yatırımları

Yine koruyucu sağlık hizmetleri ile acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca yapılan planlamalar çerçevesinde Osmaneli’de bin 226 metrekare kapalı alana sahip 5-6 hekimli Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımına 2018 yılında başlanarak 2019 yılında tamamlanıp hizmete açıldı.

Koruyucu sağlık hizmetleri ile acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca yapılan planlamalar çerçevesinde Söğüt’te bin 161 metrekare kapalı alana sahip 6 hekimli Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nun yapımına 2017 yılında başlanarak 2018 yılında tamamlanıp hizmete açıldığı görüldü.

Fiziki gerçekleşmesi yüzde 57

Bozüyük'te hastaneye bağlı olarak hizmet veren Diş Tedavi ve Protez Merkezi’nin 2018 yılında müstakil bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne dönüştürülmesinin ardından aynı arsa içerisinde Bakanlıkça toplamda 10 bin 700 metrekare kapalı alana sahip 32 ünitli Bozüyük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Palyatif Bakım Merkezi, 5-6 Hekimli Aile Sağlığı Merkezi ve sağlık çalışanlarına hizmet verecek kreş binalarından oluşan sağlık kompleksinin yapımına 2020 yılında başlandı.

Bakanlık Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce yapımına başlanılan ve ödenek sıkıntısı bulunmayan yatırım hızla devam ederken, sağlık kompleksinin mevcut durumda fiziki gerçekleşmesi yüzde 57’olarak 2022 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanıyor.

Pazaryeri’ne 112 Acil İstasyonu

Pazaryeri’nde acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nun yapımı Bakanlıkça tahsis edilen ödenekler ile İl Özel İdaresi’nce ihale edilerek yapımına başlanılırken, 29 Mart 2022 tarihinde yer teslimi yapılan projenin betonarme imalatları tamamlanma aşamasına girdi ve 2022 yıllı 2. yarısında hizmete açılması planlanıyor.

1959 yılı yapımı eski yataklı servis binası ile eski 112 Başhekimlik binası yıkılarak yerine Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi binası yapılacak

Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik Bakanlığın son yıllarda yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptığı Sağlıklı Hayat Merkezleri sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılar olarak hizmete girdi.

Sağlıklı hayat merkezlerinde; beslenme danışmanlığı, kronik hastalıklar ve fiziksel aktivite danışmanlığı, kadın ve üreme sağlığı danışmanlığı, kanser erken teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı, çocuk ve ergen sağlığı danışmanlığı, tütün ve madde bağımlılığı danışmanlığı, enfeksiyon kontrol hizmetleri, koruyucu ağız ve diş sağlığı danışmanlığı, sağlıklı yaşlanma hizmetleri veriliyor.

İlimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski yerleşkesinde bulunan 1959 yılı yapımı eski yataklı servis binası ile eski 112 Başhekimlik binasının yıkılarak yerine Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi binası ile 6 Hekimli Aile Sağlığı Merkezi - 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve Lojistik Merkezi binası yapılması planlanırken, Bakanlıkça 3 bin 20 metrekare kapalı alana sahip hizmet binalarının yapımı için ödenek tahsis edilerek İl Özel İdaresi’ne aktarıldı ve 1 Nisan 2022 tarihinde yatırıma ilişkin proje ihalesi yapıldı. Yapıma esas projelerin tamamlanması akabinde 2022 yılı ikinci yarısında yapım ihalesinin yapılarak yapıma başlanılacak.

Bozüyük İstasyon Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi

Bozüyük’te koruyucu sağlık hizmetleri ve acil sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Çarşı Mahallesi’nde 4-5 hekimli Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapılması planlanırken, Bakanlıkça İl Özel İdaresi’ne yatırıma ilişkin ödenek aktarıldı ve yapım işine ilişkin projenin hazırlanma aşamasında olduğu belirtildi.  

Projenin tamamlanmasının ardından İl Özel İdaresi’nce 2022 yılı ikinci yarısında yapım ihalesi yapılarak yapıma başlanılması planlanıyor.

Aynı zamanda Bilecik merkez Beşiktaş ve İsmetpaşa Mahallelerinde koruyucu sağlık hizmetleri ve acil sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla 2-3 hekimli Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapılması planlanırken, Bakanlıkça İl Özel İdaresi’ne yatırıma ilişkin ödenek aktarıldı ve işe ilişkin projenin hazırlanma aşamasında olduğu öğrenildi. Projenin tamamlanmasının ardından İl Özel İdaresi’nce 2022 yılı ikinci yarısında yapım ihalesinin yapılarak yapıma başlanılması da planlanıyor.

Söğüt'e 50 yataklı yeni hastane projesi

Söğüt’te yataklı sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Söğüt Devlet Hastanesi 50 yatak yeni hizmet binası yatırım programına alınarak, projenin hazırlanacağı arsa temin ve tahsis çalışmalarının tamamlanmasının beklenmekte olduğu ve akabinde Bakanlıkça proje ve yapım ihalelerinin gerçekleştirileceği belirtildi.

Gölpazarı’na 112 Acil Sağlık İstasyonu

Gölpazarı’nda da acil sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça Gölpazarı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımı yatırım programına alındı.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anjiyo Laboratuvarı açılıyor

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde eksik olan bölümlerin Haziran ayında açılacağının belirtildiği raporda, "Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özellikli sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için Bakanlıktan Kalp Merkezi açılmasına yönelik ön izin alındığı, Kalp Merkezi gerekliliklerinden biri olan anjiyo laboratuarı açılması için Bakanlıkça kroner anjiyo cihazı alımı yapılarak kurulumu tamamlandığı ve Anjiyo Laboratuvarı’nın açılması gerekliliklerinden olan Koroner Yoğun Bakım kurulmasına yönelik Bakanlıkça yapım ödeneği tahsis edilerek 6 yataklı koroner yoğun bakım yapım işine başlanılmış olup yakın zamanda hizmete açılacak” bilgisi verildi.

Ayrıca ek 12 yataklı Kardiyoloji Koroner Servisi oluşturularak hizmet vermeye hazır hale getirilerek Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde özellikli sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik planlamalar çerçevesinde Uyku Laboratuvarı kurulması da planlandı.

Bakanlıkça 2 yataklı uyku Laboratuvarı sistemi için ödenek tahsis edilirken, 11 Mayıs 2022 tarihinde yapılan ihale ile polisonografi sistemlerinin temin edileceği de belirtildi. Hastanede fiziki altyapı hazır durumda olurken, cihazların teslimi sonrası kısa bir süre içerisinde hizmet sunumuna başlanılmasının planlandığı da öğrenildi.

Gölpazarı'na 4 cihazlı Diyaliz Ünitesi açılması için izin verildi

Gölpazarı ve yakın köylerinde ikamet eden diyaliz hastalarına yerinde hizmet sunulması amacıyla Bakanlıkça Gölpazarı Entegre İlçe Hastanesi’nde Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı 4 cihazlı diyaliz ünitesi açılması için izin verildiği belirtilirken, Gölpazarı İlçe Devlet Hastanesi’nde diyaliz ünitesinin oluşturulması için altyapı tadilat ve donanım temini çalışmalarının tamamlanarak 2021 yılı Aralık ayında faaliyete alındığı da aktarıldı.

2018-2022 yılları arasında toplam 60 milyon TL tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapıldı

İl Sağlık Müdürlüğü verilerinde 4 yılda il genelinde 60 milyonluk tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapıldığı öğrenilirken, raporda "Bilecik'te sağlık hizmetlerin geliştirilmesi ve yeni hizmete alınan hizmet binalarının tefrişi için 2018-2022 yılları arasında toplam 60 milyon TL tıbbi cihaz ve donanım yatırımı yapılmıştır” denildi.

Yine raporda, sağlık tesislerinde hizmete sunulan bazı özellikli cihazlara ilişkin olarak, “Pandemi sürecinde artan Tomografi tetkiki ihtiyacının karşılanması, Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ileri tetkik ve tedavi ihtiyaçları için Bakanlığımızca 128 Kesit Tomografi Cihazı temin edilerek 2020 yılında Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet sunumuna başlamıştır.

Kanser tarama hizmetlerine erişimin arttırılması amacıyla Valiliğimiz koordinasyonunda hayırseverlerin katkıları ile Mobil Kanser Tarama aracı temin edilmiştir. Araçta yeralan mobil Mamografi cihazı Bakanlığımızca temin edilerek 2021 yılında hizmete alınmıştır.

Eğitim ve Araştırma Hastanemizde özellikli göz ameliyatlarında kullanılmak üzere Bakanlığımızca Ameliyat Mikroskobu temini yapılmış olup 2022 yılında faaliyete başlamıştır” denildi.

Sağlık Bakan Yardımcısı olduktan sonra 4 yılda il merkezi ve ilçelere yapılan 60 milyon TL tıbbi cihaz ve donanım yatırımını sağlaması Bilecik kamuoyunca takdir ile karşılanırken,  “Halil Eldemir farkı bu olsa” dedirttirdi.

Editör: Haber Merkezi