Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, yazısının 'Cumhur'da, modeliteyi güncellemek gerekir mi?' başlıklı bölümünde "Cumhur İttifakı hemen her vesile ile ya gündem maddesi ya da yıpratmaya konu oluyor.

İttifakın özgün karakteri, an itibariyle siyaset ve devlet okumasında partilerin buluştuğu ortak payda birçok çevrede hazmetme kapasitesi sorunu olarak dışa vuruyor" görüşünü dile getirdi.

Müderrisoğlu'nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Cumhur İttifakı hemen her vesile ile ya gündem maddesi ya da yıpratmaya konu oluyor. İttifakın özgün karakteri, an itibariyle siyaset ve devlet okumasında partilerin buluştuğu ortak payda birçok çevrede hazmetme kapasitesi sorunu olarak dışa vuruyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, olası gelişmeleri öngördüğü için ittifaka dair bağlılığı -kim ne derse desin-vurgulamaktan geri durmuyor. Bunu ya grup toplantıları ya da resmî açıklamalarıyla yapıyor. Bahçeli, kendi tutumunu pekiştirir, partisinin kimliğini korumayı da gözetirken, çoğu kez "siyasi alana ya da AK Parti'ye ayar veriyor" tarzı eleştirilerden de kurtulamıyor.
Acaba diyorum...
2023'e giderken...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la MHP Lideri Devlet Bahçeli arasında, sadece ihtiyaca binaen değil de belli periyotla düzenli zirveler ya da kabuller mi olmalı?
Veya MHP'nin de kabine bileşiminde düşünülmesinin zamanı geldi mi?
Burada esas olan... İttifakın gerekliliği ve sürdürülme şartlarıyla ilgili kafa yorulması sadece."

Abdulkadir Selvi'den erken seçim iddiası! AK Parti ve MHP masaya oturuyor

Abdulkadir Selvi, seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. AKP ve MHP'nin masaya oturacağını söyleyen Selvi, "erken seçim için kronometrelerinizi ayarlayın' dedi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti ve MHP'nin seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Selvi, "Birçok noktada mutabık sağlanmış durumda ama üzerinde çalışılması gereken birkaç önemli nokta var" diyerek 4 madde sıraladı.

Selvi, "Seçim yasasında yapılan değişikliklerin seçimlere 1 yıl kala yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yoksa 1 yıl içinde yapılan değişiklikler seçimlerde uygulanmıyor. Seçimler 2023 yılı haziran ayında yapılacağı için seçim ve siyasi partiler yasasındaki değişikliklerin 2022 yılı haziran ayına kadar çıkarılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Abdulkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

" Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili olarak, “Cumhur İttifakı’nın mutabakatı olmadan bizim tarafımızdan bir karar açıklanmaz. İttifakı sağlayıp ondan sonra açıklamamızı inşallah yapmış olacağız” demişti.

Seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili çalışmalar AK Parti’de Hayati Yazıcı’nın, MHP’de ise Feti Yıldız’ın başkanlığında sürüyor. Hayati Yazıcı ve Feti Yıldız bayramdan sonra ilk kez yüz yüze görüşecekler. Ardından da ortak bir komisyon kurularak çalışmalara başlanacak.

MADDE MADDE
Birçok noktada mutabık sağlanmış durumda ama üzerinde çalışılması gereken birkaç önemli nokta var.

1- MHP, dar bölge seçim sistemini istemiyor. AK Parti de dar bölge üzerinde durmuyor.

2- AK Parti “Daraltılmış Bölge”yi istiyor. Büyükşehirlerde seçim çevrelerinin 6-7 milletvekiline göre bölünmesini istiyor. MHP ise daraltılmış bölgede seçim çevrelerinin en az 10 milletvekiline göre düzenlenmesini talep ediyor.

3- AK Parti, seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye indirilmesini istiyor. MHP de yüzde 5 ya da 7’ye açık. Bu demek ki seçim barajı düşecek.

4- AK Parti ittifaklara ayrıca bir seçim barajı getirilmesini düşünmüyor. MHP ise ittifaklarda kademeli barajın uygulanmasında ısrarlı.

1 YIL ENGELİ
Seçim yasasında yapılan değişikliklerin seçimlere 1 yıl kala yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yoksa 1 yıl içinde yapılan değişiklikler seçimlerde uygulanmıyor. Seçimler 2023 yılı haziran ayında yapılacağı için seçim ve siyasi partiler yasasındaki değişikliklerin 2022 yılı haziran ayına kadar çıkarılması gerekiyor.

ERKEN SEÇİM TARİHİ
Erken seçim tartışmaları yapılıyor ya. Kronometrenizi ayarlayın. Seçim yasası ne zaman yürürlüğe girer, bilin ki o tarihten itibaren 1 yıl içinde seçimlere gidilemeyecek."

Editör: Haber Merkezi