Şua izni; İyonize edici radyasyon alanlarında çalışanların sağlıkları üzerinde oluşabilecek mesleki nedenlere dayalı risk etkilerini azaltmak, radyasyon maruziyetini yıllık izne ek olarak verilen şua izni ile kesintiye uğratarak hücre onarımı için vücuda zaman ve fırsat vermek akla ve vicdana uygun bir izin uygulaması iken şua iznini sadece yılda 6 mSv ve üzeri radyasyona maruz kaldığı dozimetri ile tespit edilecek çalışanlara verilmesinin düşünülmesi, 1 mSv ile 6mSv arası radyasyona maruz kalan sağlık çalışanlarının şua izni haklarının elinden alınacağı bir adım olarak karşımıza çıkmakla kalmayıp hemen hemen tüm radyasyon alanı çalışanlarının bu haktan mahrum kalacağı anlamına gelmektedir.

Müsaade edilebilir radyasyon doz sınırlarında çalışanlar da bile İyonize edici radyasyon maruziyetinin oksidatif stresin önemli nedenlerinden biri olduğu ve bunun da hücre proteinleri, lipitler ve DNA’da hasara neden olduğu bilinmektedir.

Şua veya yıllık izin öncesi radyasyon çalışanlarının “Serbest oksijen radikal” ölçümleri ile izin dönüşü yapılacak ölçümler şua izninin önemini ortaya koyacaktır.

Radyasyon görevlisinin doz sınırları, ICRP, IAEA ve EURATOM tarafından tanımlanırken radyasyon görevlisi olmayanların doz sınırı olan 1mSv/yıl’ın üzerinde radyasyon maruziyetlerini, ancak mesleki ışınlamalar için müsaade edilebileceği ifade edilmiştir. Buradan hareketle ülkemizde de radyasyon görevlisi; “çalışma koşulu A ve B’de görev yapanlar” olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle şua izni kullanma şartını 6 mSv/yıl ve üzeri radyasyon maruziyetine bağlı kılmak, çalışma koşulu B’de olanları “radyasyon görevlisi kabul etmemek” anlamına gelmektedir. Çalışma koşulu B’de olanların radyasyon görevlisi sayılmaması durumunda bu personelin doz sınırlarını halk için belirlenmiş olan 1mSv/yıl radyasyon maruziyeti altında tutulması gerekecektir. Bunu sağlamak için de iş yükünün azaltılması, ünitelerin yıllık max.5 mSv doz sınırlarına göre değil 1 mSv/yıl dozuna göre yeniden planlanıp zırhlanması ve sadece vücut dozimetrisi değil, göz ve cilt dozimetrilerinin de temin edilmesi şart olacaktır.