Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Büyükşehir illerimizde bulunan tıp fakültelerindeki fazla öğretim üyelerini maddi yönden destekleyerek Anadolu’daki illerde belli bir süreyle çalışmalarının sağlanması için yasal bir düzenlemenin yapılabileceğini kaydetti.

Anadolu ajansına konuşan Akdağ, nüfus itibari ile Türkiye’nin doktor sayısı açısından çok yetersiz olduğunu söyleyerek bu durumun hem doktorların üzerine bir yük oluşturduğunu hem de vatandaşın işinin görülmesi noktasında bir kısıt oluşturduğunu ifade etti.

AVRUPA'DAN DAHA DÜŞÜK HEKİM SAYISI

Sağlık Bakanı olduğu dönemde bu durumu TBMM kürsüsünde dile getirdiğini ancak muhalefet partilerinin kendisine tepki gösterdiğini açıklayan Akdağ, “o zamanlar nedense kafalarında Türkiye’deki doktor sayısının yeterinden fazla olduğu yönünde bir bilgi vardı. Ancak bu yanlış bir bilgiydi. Türkiye çok eskiden beridir maalesef şimdi de öyleyiz, hem OECD ülkeleri içerisinde hem de Avrupa bölgesinde nüfusuna göre hekim sayısı itibari ile en sonlarda yer alıyor. Bu büyük bir yük, o zaman hekim sayınızı arttırmamız gerekiyor. Hekim sayısını arttırmak için elbette tıp fakültesi sayısını arttırmamız lazım” şeklinde konuştu.

KALİTEDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ

Recep Akdağ hekim sayısını arttırırken kaliteden taviz vermeden hekimleri iyi yetiştirmek gerektiğinin altını çizdiği açıklamasında Türk Tabipler Birliği’nin eski açıklamalarına göndermede bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

TABİPLER BİRLİĞİ = ÇÖZÜMSÜZLÜK

“Eskiden beridir Türkiye’de hekim sayısının artırılmasını hep karşı çıktılar, şimdi pek karşı çıkamıyorlar ancak bu seferde kalite düşmemelidir tezine sarıldılar. Bu son tezleri doğru. O zaman Tabipler Birliği’nin de YÖK ve Üniversitelerle, Cumhurbaşkanımızla birlikte hekimlerin daha kaliteli yetişmesi için öğretim üye sayısının kaliteli şekilde arttırılması ya da mevcut öğretim üyelerinin sayıca fazla olduğu fakültelerden yenilerine yardım yapılması konusunda destek vermeleri gerekiyor. Sadece kalitesiz hekim yetişir, sayıyı artırmayalım demek işi çözer mi? Bu bir çözümsüzlük. Tabipler Birliğine de hepimize de düşen, hem sayıyı arttırmak hem bu sayıyı arttırırken kaliteyi düşürmeyecek şekilde öğretim üye sayısını ve etkinliğini arttırmak.”

Kendisinin öğrencilik yıllarında Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi tıp fakültelerindeki kıymetli hocalarım kendilerine eğitim verdiklerini anlatan Recep Akdağ, “Atatürk Üniversitesi tıp fakültesi gibi Türkiye’deki bir çok tıp fakültesini Hacettepe Üniversitesi kurmuş, yetiştirmiştir. Öğretim üyelerini oraya göndermiştir, bilimsel destek vermiştir. Bu, o kadar lüzumlu bir şey ki” görüşünü anlattı.

Yükseköğretim kurumunun birkaç yıl öncesinde açıklamaya çalıştığı şeyi yaptığına işaret eden Akdağ, “öğretim üyelerini yeni açılan tıp fakültelerine ya da ihtiyacı olan Anadolu’daki tıp fakültelerine göndermeye çalıştı. Bu iş mahkemelik oldu ve bunu YÖK yapamadı” dedi

Editör: Haber Merkezi