Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hükümetin hazırladığı düzenlemede sona gelindi.

İlk etapta yaklaşık 1,5 milyon çalışanın faydalanacağı öngörülen düzenleme Aralık ayında Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

EYT Çıktığında Maaşlar Düşecek mi?

TOBB Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç maaşların düşmesi yönünde bir durumun söz konusu olmadığını, bu bilgilerin tamamen uydurma laflar olduğunu ve mevcut aylıkların azalmasının mümkün olmadığını söyledi.

EYT Prim Günü Koşullarında Değişiklik Yapılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının emeklilik yaşı ile ilgili bir düzenleme olmayacağını söylediğini hatırlatan Kılıç, prim günü koşullarında da değişiklik olmasının doğru olmayacağını kaydetti. Yetkililerin yaptığı açıklamara bakıldığında da prim günü değişikliğinin muhtemelen olmayacağını ifade etti.

Eyt İçin Prim Gün Sayısı Kaç?

8 Eylül 1999 öncesinde 4A SGK kadınların 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü koşulunun tekrar yürürlüğe konulacağını söyleyen Kılıç, Bağ Kur’lular için ise kadınlarda 7200 prim günü, erkeklerde ise 9000 prim günü, devlet memurları açısından da kadınlarda yine 7200 prim günü, erkek memurlarda ise 9000 prim günü üzerinden emekli olunabileceğini söyledi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesinde çerçeve hazırlanırken öncelikle kapsamın belirneceğini ifade eden Prof. Kılıç, bu sayede kimlerin hak sahibi olacağının tespit edileceğini söyledi. Bu şekil nedeniylede yasanın Meclisten geçmesiyle emeklilik hakkı kazanacakların sayısında netlik kazanacağını belirtti.

Hazırlanan EYT prim günü çerçevesi değerlendirildiğinde 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak işe başlayan, yıl ve prim günü şartını tamamladığı halde yaş şartı zorunluluğu nedeniyle emekli olamayanların kapsama alındığına değinen Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut.” dedi.

Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak.