Tahammülsüzlük, sevgisizlik, vurdumduymazlık ve hastanelerdeki bazı aksaklık ve eksiklikler sağlık emekçilerine şiddet olarak geri dönüyor...

Ne yazık ki öyle!..

Salgının başlarında 3 gün alkışladık, sonra "özümüze" döndük!

Nasıl mı?

Buyurun...

***

Kovid-19 olan annesinin yanına girmek isteyen hasta yakınını engelleyen sağlıkçının yüzünün tam ortasına "okkalı" bir yumruk sallayarak...

Ateşler içinde yanan bebesine müdahale sırasında "Dışarıda bekler misiniz?" diyen sağlıkçının bedenine "uçan" tekme atarak...

Vücudunda başlayan kas ağrıları yüzünden belini, boynunu doğrultamayan bacısının tomografi çekimi uzayınca içeriye girip, "Niye bitmedi hâlâ bu işlem?" diye sağlıkçıya kafa çakarak!..

Örnekler böyle uzar gider...

***

Oh oh!..

Aferin size...

Hatta öyle bir teknik geliştirin ki vurdunuz mu patlasın sağlıkçıların bir yerleri!

"Vur patlasın!" yani!..

Yazıklar olsun size be?!..

Aylarca evlatlarını göremediler, kâh sandalyelerin üzerinde, kâh başlarını dayadıkları masaların kenarlarında birkaç saatlik uykuyla sağlığımıza kavuşalım diye evlerine gitmediler.

Bu mudur sağlık emekçisinin ödülü?..

Üstelik sözlü tacizler de cabası!

Sözüm efelenenlere tabii!..

Yapılan araştırmalara göre, son 7 yılda 90 bin sağlıkçı şiddete uğrarken, 9 hekim de görevleri başında öldürüldü.

"Nasıl bir vefasız çağda yaşıyoruz. Bir ömürde yetişen insanı üç günde harcıyoruz..."

***

"Oldukça tedirgin ve gerginiz. Bir de üstüne sözlü ve fiziksel şiddet eklenince hata yapma payımız artabilir..." diyen sağlıkçılar bakın şiddet konusunda neler söylüyorlar:

"Sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığımız gün yok. Hakaretler diz boyu... Bizim amacımız hastaları sağlığına kavuşturmak... O kadar zor ve gergin günlerden geçiyoruz ki... Kovidli hasta yakınları hastalarını ziyaret etmek istiyor. Bulaşma olur endişe ve korkusuyla "Hayır" dediğimizde hemen tehdit cümleleri savurmaya başlıyorlar. 'Sen görürsün!' edasında yan yan bakmalar... Bizlere dua eden hasta ve yakınları da var elbet. Ama diğerleri şevkimizi kırıyor. Hani sağlıkta Şiddet Yasası çıkmıştı. Bas bas yayınlar yapıldı. Hepsi yalan mıydı? Dalga mı geçiliyor bizimle? Kanun çıksa da uygulanmıyor ki... Yine serbestler!.."

***

"Sağlıkta öyle bir politika izlendi ki bu mesleği seçtiğimiz için bazen her güne lanet etmeye başladık!.." diyen sağlık emekçileri yaşadıkları şiddet olaylarından illallah etmiş durumdalar haberiniz ola!

Ha bu arada sokakta, kapalı alanlarda, caddelerde umursamaz bir şekilde duyarsızca maske takmadan dolaşanlara da ağız dolusu söz söylemek geliyor içimden!..

Lale AKASOY/yenidonem.com.tr