Elazığ'dan Tunceli'ye gelecek ev nakil hastasının naklinin Elazığ tarafından yapılması gerektiğini söyleyen ve bu nedenle maaş kesinti cezası alan sağlık çalışanları psikolojik baskıya maruz kaldı.

Sağlık çalışanlarının İl Sağlık Müdürü tarafından saatlerce ayakta bekletildiğini ve sorgulandığını açıklayan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Tunceli Şubesi, “Bu tür baskıcı politikaları asla kabul etmiyoruz” dedi. SES, sağlık çalışanlarının eve nakil işlemlerini yasal duruma göre yaptığını vurgulayarak verilen maaş cezasını kınadı.

'YÖNETMELİKTE OLMAYAN UYGULAMADAN CEZA'

Konuyla ilgili Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Tunceli Şubesi, artan iş yükü karşısında çalışanlarda tükenmişlik ve stresin daha da arttığını ve çalışanların bu koşullarda hizmet verdiğini vurguladı. Bu koşullar altında çalışan sağlık emekçilerine yaptıkları çalışmalar karşılığında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından haksız ve hukuksuz cezalar verildiği dile getirildi. 112 istasyonunda çalışan sağlık çalışanlarına yönelik “Son yaşanan ceza olayında gerek 112 çalışma yönetmenliğinde gerekse de İl ASKOM ve bölge ASKOM kararlarında olmayan bir uygulamadan dolayı arkadaşlarımıza ceza verilmiştir” denilen açıklamada, görevini yapan çalışanlara yönelik cezaya kılıf uydurulduğu belirtildi. SES Desim Şubesi “Yaşanan olayda Elazığ’dan Tunceli ilimize gelmesi gereken eve nakil hastasının naklinin Elazığ iline yapılması gerektiğini belirten arkadaşlarımıza, yani yasal durumu bildiren arkadaşlarımıza ,memuriyet kanununda verilebilecek en büyük cezalardan birisi  yani maaştan kesinti cezası verilmiştir. Daha sonra bu cezaları meşru kılmak adına apar topar hem il ASKOM ve bölge ASKOM kararlarında yeni kararlar alınmıştır. Yani önce ceza verilmiş daha sonra bu cezaların haksız hukuksuz olduğunu gördüklerinden cezalara kılıf hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.

'SÖZLÜ VE PSİKOLOJİK BASKI YAPILDI'

Görev yerlerine dönen sağlık çalışanlarının İl Sağlık Müdürü tarafından makamına çağrılıp saatlerce ayakta bekletilerek ifadelerinin alındığı ve bu tavrın çalışanları rencide ettiği vurgulandı. İl Sağlık Müdürü tarafından “sizi yürek yiyen ekip sizi” denilerek psikolojik baskı yapıldığı ve hesap sorulduğu söylendi.  Açıklamada “Bu tür baskıcı politikaları Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak, asla ve asla kabul etmeyeceğimizi bundan sonrada bu ve buna benzer olaylar karşısında susmayacağımızı ifade etmek isteriz" dendi.

'SAĞLIK ÇALIŞMALARI BİDONLA SU TAŞIYOR'

Tunceli'de sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunların bunlarla sınırlı olmadığı ifade edilerek şöyle devam edildi: “Sağlık çalışanları, suyun olmadığı sağlık merkezine bidonla su taşımak, lavabo ihtiyacı için başka istasyona gitmek ve üniforma ihtiyaçlarını kendi cebinden karşılamak gibi birçok sorun yaşıyor. Sağlık alanında yaşadığımız sorunlar günden güne artarken bu haksız ve hukuksuz cezalar biz sağlık emekçilerinin çalışma hevesini de olumsuz yönde etkiliyor. Bazı basit sorunlar uzun süreden beri çözülmemekte ya da çözüm için herhangi bir adım atılmıyor.”

Gazete Duvar