Sağlık çalışanlarına iki gün “sonra müjde vereceğiz” diye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı…Dağ fare doğurdu misali bir açıklama oldu…

 **

Akabinde sayın bakan doktorlara ve diş hekimlerine 2500 - 5000 TL arasında zam yapılacağını açıkladı. Sağlık çalışanları diye kast ettiği doktorlarmış meğer..

**

Hastanelerde, sağlık birimlerinde çalışan diğer sağlık çalışanları ise sosyal medyada "doktor bakanlığı", "sağlık çalışanları arasında ayrımcılık" " zam nifakı" gibi söylemlerde bulundu. Twitter'da hashtag çalışmaları yapıldı.

 **

Haklılar da...Çünkü sağlık çalışanları da arka planda bu işin yükünü çeken isimsiz kahramanlar. Özellikle pandemi döneminde yaptıkları fedakarlıklar ortadayken, onları görmemezlikten gelmek yanlış bir karar oldu..

** 

Bunu daha önce de yaptılar. Pandeminin şiddetli dönemlerinde ek ödemelerden doktorlar fazlasıyla payını alırken hemşireler, memurlar, işçiler nasibini alamadı..Bir çok sağlık çalışanı şiddete ve mobbinge maruz kaldı…

 **

Döneri tavandan vereceğiz diyorlar, millet sanıyor ki ikiye katladı ya da çok güzel zamlar geldi.  Diğer sağlık çalışanları bu durumdan rahatsız... Medyaya yansıyan sağlık çalışanlarına zam haberleri milletin gözünde bir algı olarak kalıyor.

**

Halbuki bu zamlardan ve ödemelerden payını alan hekimlerdir. Diğer sağlık çalışanları hekimlerin zam almasına karşı olumsuz bir tepki vermiyor zaten. “Hekimler alsın elbette” diyorlar. 

**

Doktorlara 2500-5000 TL gibi zam yapılırken hemşire, işçi, güvenlik, temizlik personeli ve memurun aylık bu zamdan da daha düşük maaş alıyor olması. Böyle bir ortamda maaş farklılığı sağlık hizmetlerinde kaliteyi daha da düşürecektir…

**

Aradaki bu uçurum açıldıkça sendikalar da bu konuya itiraz etmeye başladılar. Sağlık-Sen 7- 9 Aralık tam gün iş bırakma eylemi düzenleme kararı aldı…

**

Türk Sağlık-Sen yurdun dört bir yanında haklı zam taleplerini alkışlarla dile getirerek 1 saatlik işe geç başlama kararı aldı ve uyguladılar.

**

Sağlık İşçi sendikası ve  Sağlık-Sen ve Türk Sağlık-Sen geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak bakanlığın bu ayrımcılğaca son vermesi gerektiğini vurguladılar. Çalışma barışını korumak için bu uygulamanın bütün sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini dile getirdiler. 

**

Sayın bakanın instagram hesabında paylaşımının altında doktor haricinde sağlık çalışanlarının haklı sitemleri var. Kendisinin bunları gördüğünü düşünüyorum…

**

Sadece instagram hesabı değil şu anda bu konuda sendikaların açıklamaları gündemde... Pandemide emek veren diğer sağlık çalışanlarını küstürmemek gerektiğini düşünüyorum.

**

Pandeminin şiddetli dönemlerinde “sağlık çalışanlarının haklarını asla  ödeyemeyiz” dediler ve ödemediler.   

**

Bunun içinde tez zamanda bu uygulamanın yeniden düzenlenip diğer sağlık çalışanlarını da kapsaması çalışma barışı için önem arz etmektedir. 

**

Sadece hekimlere zam yapıp diğer sağlık çalışanlarını görmezden gelmek adil değildir. 

Sonuç olarak sağlık çalışanlarına zam haberlerinin ve bu açıklamalardan dolayı oluşturulan algı ile gerçekler çok farklıdır.

**

Yetkililerin açıklamaları sağlık çalışanları arasında çalışma huzurunu etkilemektedir. Dileriz ki verilecek karar sağlık çalışanlarını memnun edecek şekilde sonuçlanır…

İbrahim Büyükeken-Merhaba Haber

Editör: Haber Merkezi