Maliye'nin, ameliyat olmuş hastaların evlerine sarı zarf içinde mektup gönderdiği, telefonla aradığı, kurumlara davet edildiği ve ifadelerine başvurulduğu da belirtiliyor.

Yapılan bu uygulama özellikle özel muayenehane çalıştıran Kadın Doğum ve Plastik Cerrahi hekimlerinin ciddi tepkisine yol açtı.

Tabiri caizse bugünlerde sağlık camiası bu olayla çalkalanıyor...

İddiaya göre, Maliye'nin evlere gönderdiği mektuplar veya telefonla yapılan görüşmeler sonucunda bazı aile içi şiddetin yaşandığı hatta boşanmalara kadar gittiği söyleniyor.

***

"Mahremiyeti ihlal eden uygulamalar olmuş!"

Konu ile ilgili bilgilerine başvurduğumuz Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Levent Soydiç, Maliye çalışanlarının kişisel verilerin korunması kanuna aykırı işlemler yaptığını belirterek, "Mahremiyeti ihlal eden uygulamaların yapıldığı doğrudur..." dedi.

Genel Sekreter Op. Dr. Soydiç, yaşanan bu olumsuzluklar üzerine Maliye yetkilileri ile oda olarak görüşmeye gittiklerini belirterek şunları anlattı.

"Maliye 2018 yılından bu yana söz konusu yapılan işlemlerle ilgili ülke genelinde bir araştırma başlatmış. Örneğin bir hekim özel hastanede bir sezaryen ameliyatı yapmış. Burada hastaya işlem yapılmış bitmiş. Hasta gelmiş hekimin muayenehanesine hastaya 500 TL, ya da 700 TL'lik bir makbuz kesilmiş. Vergi dairesi yetkilileri dönüp diyor ki, '2018 rayici nedir?' TTB'den onu öğreniyor önce. Bizim aslında asgari ücretli listemiz yok. Tavsiye niteliğinde bir listemiz var. Bu çok önemli. Bu tavsiye niteliğinde olduğu halde bunu asgari ücretmiş gibi kabul edip, 'Bak burada bin 200 TL yazıyor, sen niye 700 TL kestin' diye hekimin üzerine yüklenip geriye dönük yüklü miktarda ceza kesiyor. Hekimlerin yakınması bu. Yani sıkıntılardan biri bu..."

Evet, Genel Sekreter Op. Dr. Soydinç sosyolojik boyutu olan ikinci sıkıntıyı da şöyle anlatıyor:

"Öte yandan hiç istenmeyen olaylar yaşandı. Ailelerin huzuru kaçtı. Adam illegal bir şekilde sevgilisini alıp gelmiş kürtaj yaptırmış, sonra oraya makbuz kesilmiş... Vergi dairesi çalışanları, özel hastane kayıtlarından şahsın telefon numarasına ulaşıyor ve arıyor. Telefona adamın karısı çıkıyor, "Hanımefendi siz şu saatte ve tarihte şu hastanede kürtaj olmuşsunuz. Kaç para ödediniz?" diye soruyor. Kadın da, 'Ne kürtajı? Ben olmadım!" yanıtını veriyor. Vergi dairesi çalışanları, " Ya işte kayıtlarda var!" diye ısrar edince kıyamet kopuyor evlerde. Ya da 'Karıma yaptıracağım' deyip sevgilisini alıp burnuna düzelttirme yapıyor... Makbuzunu da almış... Bir yıl sonra telefon geliyor eve:

'Hanımefendi!  Burun ameliyatı yaptırdınız kaç para ödediniz?' yani böyle bir sürü kişisel verilerin korunması kanununa aykırı bir şekilde işlemler olmuş mahremiyeti ihlal eden uygulamalar olmuş... Doğrudur..."

"Yetkililerle görüştük!"

Genel Sekreter Op. Dr. Soydinç, Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüklerini söyleyerek," Bilgi verdik 'Böyle böyle şeyler oluyor' diye. 'Tamam' dediler ve söz verdiler...  Vergi denetmeleri arkadaşları uyaracaklarını söylediler. Olay sönümlenmişti... Esas olayın tetiklenmesi hekim arkadaşların kesilen bu cezalardan aşırı rahatsızlık duymasından kaynaklanıyor... Bunun bir asgari ücret listesi gibi ele alınmasından rahatsızlık duyuyorlar. Öbür tarafı çok çirkin. Evler aranıp, 'Ne kadar ödedin, ne yaptın?' deyip hekim ile hastasının bilgisine ulaşmak çok yanlıştır... Bizim görüşümüz oda olarak budur. "

***

"Tehlikeli boyutlara geldi!"

Öte yandan konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Türk Tabipleri Birliği Özel Hekimlik Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Op. Dr. Ömer Buhşem, uygulamanın tehlikeli boyutlara geldiğini, hasta ve hekim arasındaki mahremiyetin ihlal ve ifşa edilmemesi gerektiğini savundu.

Op. Dr. Buhşem şu açıklamada bulundu:

"Son zamanlarda kullanılan usullerin ve yöntemlerin hastalarda ve doktorlarda inanılmaz rahatsızlık yarattığı ve tehlikeli boyutlara geldiği bizlere iletilmektedir. Hastaların evlerine gidilmesi, evde bulunmaları halinde yakınlarına ameliyatları ve tedavileri ile ilgili 'Ne kadar alındı, hangi amaçla gibi?'  soruların sorulması, evlere gönderilen resmi davet zarflarının merak ve endişe uyandırarak evin diğer üyelerince açılması sonucu hasta doktor arasındaki mahremiyetin ortadan kaybolmasına neden olmaktadır. Ayrıca büyük güvensizlik hatta bireyler için tehlike oluşturmaktadır. Bizler mahremiyet deyince kişisel özel bilgilerin sadece etraftan değil, aile bireylerinden, eşlerden, kardeşten gizli tutulmasını anlıyoruz.   Hasta mahremiyeti çok kolay ihlal ve ifşa edilebilecek nitelikte değildir ve anlayış gösterilmesi çok uygun olacaktır..."

***

Şimdii...

Vergi mükellefe ait olduğundan dolayı eksik ya da hatalı beyan edilmesi durumda ne gerekiyorsa yasal çerçeve içinde yapılmalı elbette...

Ama bu uygulama sözün bittiği yerdir bence...

Yorum sizde...

Lale Akasoy / Yeni Dönem