İzmir’in Aliağa Devlet Hastanesinde uzman doktor olarak görev yapan bir hekimin Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geçici olarak görevlendirilmesi sonrası görevlendirmeyi yargıya taşıyan hekim, geçici görevlendirmesinin durdurulmasını istedi.

İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda verilen kararda, “…Kamu hukukunda bir makama verilen yetkinin, aksine bir hüküm bulunmadıkça o makam tarafından kullanılacağı, bir makamın yetkisinin bir başka kişiye devredilmesi için mevzuatta yetkili kılınması gerekeceği tartışmasızdır.

…5442 sayılı Kanun’un emredici hükmü uyarınca ilde görev yapan personelin il içi atama ve görevlendirme yetkisi il valisinde olduğu halde, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371. maddesi ile il sağlık müdürlerine il içinde atama ve görevlendirme yetkisi verildiği, mevcut durum itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ilgili maddesinin 5442 sayılı Kanun’un 8. maddesi ile farklı hükümler içerdiği, bu nedenle uyuşmazlıkta yukarıda yer verilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilgili hükmü uyarınca 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371/3. fıkrasının değil, 5442 sayılı Kanun’un 8. maddesinin uygulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.  

Bu durumda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesinde, hemşirelerin de içinde bulunduğu (ilde görev yapan) memurlarının, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmaması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de başka bir idari makama verilemeyeceği hususu dikkate alındığında, vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen dava konusu geçici görevlendirme işleminde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” denilerek, Vali yerine, İl Sağlık Müdürü tarafından tesis edilen “geçici görevlendirme” idari işlemindeki “yetki gaspı” tespit edilmiş, söz konusu geçici görevlendirme idari işleminin iptaline karar verilmiştir.