Sağlıkta kaç personel yöneticisine laf anlatmanın zorluğunu dile getiriyor?

Kaç sözleşmeli yönetici ben bu hastaneye geldiğimde hiç bir şey bilmiyordum diyor?

Kaç sözleşmeli yönetici birim sorumlusu ne derse onu yapıyor?

Kaç sözleşmeli yönetici birim sorumlusu olmadan karar veremiyor?

Sürekli brifing istiyor?

Kaç sözleşmeli yönetci odasından hiç çıkmıyor?

Kaç personel yöneticisinin - müdürünün yüzünü görmemiştir?

Ünlü yazsının devamında liyakat sahibi üst düzey yöneticilerin ne kadar önemli olduğu kriz zamanlarında daha iyi anlaşıldığını ve o koltuğa yük olmayan ve koltuğa güç veren yöneticiler hemen fark edildiğini belirtiyor.Covid-19 pandemi salgınında, personeli ile birlikte mücadele eden sözleşmeli yöneticiler ile odasından çıkmayan, çalışanı yanına almamak için kapısına şerit çeken yöneticiler ayırt edilmelidir.

Ünlü kriz ortamında liyakat sahibi olmayan yöneticilerin "Eli cebinde sağa sola talimat yağdıran tipler kriz ortamlarında pek ortalıkta dolaşmazlar. Aksi takdirde şapka düşüp kel görünür." diyerek anlatıyor.

Bu kriz döneminde sahada personeli takviye etmek yerine sahada çalışan ile daha az bir arada olmak için araya koordinatörler, süpervizörler, birim sorumluları atayan yönetciler unutulmamalıdır.

Ünlü yazısını "Sonuç olarak, COVID-19 virüsünün ortaya çıkmasından sonra bilenlerle bilmeyenlerin farkı çok açık bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu nedenle en azından küçük bir hastalıkta dahi doktor seçiminde gösterdiğimiz titizliği yönetici seçiminde de göstermek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Nasıl ki COVID-19 virüsünün yayılmasının önlenmesinde taşıyıcıların tespiti ne kadar önemliyse kurumlardaki işportacı yöneticilerin tespiti de o kadar önemlidir." diyerek devam ediyor.

Evet Cumhurbaşkanın, Bakanların gecesini gündüze kattığı gece toplantıları yaptıgı dönemde süreci yönetemediği, organize edemediği, sistem kuramadığı için persoeli koruyucu ekipman sıkıntısı çeken,personelin arasında adalet duygusunu sağlayamayan, bakanlığın genelgelerin uygulanmasında yaşanan aksaklıkların, farklılıkların,personel ile iletişim kurulmamasının, koordinasyonun sağlanmaması nedeni ile Covid-19 pandemi salgınında çalışma barışının bozulmasına sebep olan yönetciler değerlendirilmelidir.

Sağlık Personelinin mesai kavramının olmadığı bu günlerde sözleşmeli yöneticilerden esnek mesai uygulamasına geçenlerin olduğunu duyduğumuzda inanmak istemedik. O nedenle gerçek olmadıgını düşünüyoruz. Bu konuda yorum dahi yazmıyoruz.

Ahmet Ünlü'nün de dediği gibi ". Niteliksiz ve her fırsatta yalakalık yapmak için fırsat kollayan işportacı yöneticiler kötü örnek olarak her kuruma yayılabilmekte ve kurumların yapısını bozabilmektedir. Bunların atandığı kurumlarda işlerin nasıl daha iyi yapılacağı yerine dedikodu kültürü hakim olmaya başlamakta ve bunlar üst düzey yönetici olduğuna göre ben neden olmayayım diyenlerin ve kapıları aşındıranların sayısı artmaktadır. İşte kamu kurumlarından bunları ayıklayarak kurumsal bünyeyi sağlamlaştırmalı, kuralları ve ilkeleri merkeze oturtmalıyız. Yoksa küçük krizlerde bağışıklık sistemi zayıf olduğu için kurumları yatağa düşürürüz. Krizi tehdit olmaktan çıkararak fırsata dönüştürdüğümüz günlerin geleceği ümidiyle" diyor.

Yaşanan bu sürecin Sağlıkta, yapılacak olan sözleşmeli yönetici atamalarında liyakatın baz alınacağıkuralları ve ilkeleri olan bir sistemin kurulmasına vesile olmasını temenni ediyoruz.