“EYT ve sözleşmeli personele kadro ile ilgili çalışmalar yapıldığını biliyorum” diyen Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş önemli açıklamalara imza attı.

Kurtulmuş açıklamasında “sözleşmeli personele kadro verilmesi şeklinde değil ama sözleşmelerin özlük haklarının kadrolularla neredeyse benzer noktaya getirilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını biliyorum” açıklamasını yaptı.

Sözleşmeli personelle ilgili yapılacak düzenlemeyle ilgili “bunların detaylarını açıklamak ilgili Bakan arkadaşlarımıza düşer” diyen Kurtulmuş, Suriye’nin geleceğini ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan haberde ise sözleşmeli personele kadro verileceği yönünde toplu sözleşme metninde herhangi bir ifadenin olmadığı belirtildi.

6. dönem toplu sözleşme metninin 52’nci maddesinde; Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmanın, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacağı ifade edilmektedir.

Görüleceği üzere toplu sözleşme metninde yer alan ifade sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma yapılacağına ilişkin düzenlemedir. Elbette bu düzenleme yapıldığında sözleşmeli personele dolaylı olarak da olsa kadro yolu açılmaktadır. Çünkü sözleşmeli personelden bazıları belirli bir süre sonra kadroya geçebilmektedir. Böyle olunca da statü farklılığı giderilince ister istemez her sözleşmeli personele belirli bir süre sonra kadroya geçiş hakkı verilecek denilebilir. Ancak doğrudan kadroya geçişin olacağını şimdiden söylemek zordur.

Sözleşmelilere üç yıl sonra kadroya geçiş modeli

Hazırlanan kanun teklifine göre, hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin hizmet şartlarının, niteliklerinin, işe alınma ve işine son verilme hallerinin, görev ve yetkilerinin, hak, yükümlülük ve sorumluluklarının, ücret ve diğer ödemeleri ile özlük işlerinin düzenleneceği anlaşılmaktadır.

Yine taslağa göre, 01.01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapacaklar 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurmaları halinde ihraz ettikleri memur unvanlı kadrolara atanacaklar. Daha önceki kanuni düzenlemelerde de 30 gün içerisinde kadroya geçiş için müracaat hakkı verilmişti.

Görüleceği üzere, basına yansıyan taslağa göre, sözleşmeli personelden kadroya geçiş hakkı olanlara tanınan haklar genelleştirilerek statü eşitliği sağlanmaya çalışılıyor. Daha açık ifade ile kamuda yeni sözleşmeli personel modeli getirilmeye çalışılmakta ve her sözleşmeliye kadroya geçiş imkanı getirilmeye çalışılmaktadır. Özetle sözleşmeli personel istihdamı farklı bir yöntemle artarak devam edecek ve üç yılın sonunda kadroya geçme hakkı verilecektir. Dolayısıyla sözleşmeli olarak görev yapanların bir anda kadroya geçme gibi bir beklentiye girmemeleri gerekmektedir. Taslağa göre üç yıl ve üzeri sözleşmeli olarak hizmeti olanların kadroya geçişlerinin sağlanacağı diğer sözleşmelilerin ise üç yıl bekleyecekleri anlaşılmaktadır.

1- SÖZLEŞMELİ MEMURLAR İÇİN İLK TASLAK ORTAYA ÇIKTI

Edindiğimiz bilgilere göre; Hazırlanan taslak metinlerde kadro hakkı veriliyor. Buna göre; Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, çalışan sözleşmeli personel kadroya geçirilecek.

2- BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARDA YARARLANACAK

İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlarda kadro düzenlemesinden yararlanacaklar.

3- 31.12.2022 TARİHİ İTİBARİYLE SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLAR

31.12.2022 tarihi itibariyle Sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilenler ile sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananlar kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacaklar.

4- ASKERDE VE DOĞUM İZNİNDE OLANLARDA YARARLANACAK

Askerlik, doğum veya ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlarda düzenlemeden yararlanacaklar.

Sözleşmeli personel pozisyonlarına personel alımına yönelik olarak ilanı verilmiş ve 31.12.2022 tarihi itibarı ile yerleştirme işlemleri bitmiş olan sözleşmeli personelde kadro düzenlemesinden yararlanacak.

5- SÖZLEŞMELİDE GEÇEN HİZMET SÜRELERİ MEMURİYETTE SAYILACAK

Memur kadrolarına atanacakların, sözleşmeli pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

6- MALİ VE SOSYAL HAKLAR HAKKINDA MAHSUPLAŞMA OLMAYACAK

Atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacaklar önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak.

Sözleşmeli pozisyonlarda geçen toplam hizmet süreleri, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.

7- AİLE HEKİMLERİ DE DÜZENLEMEDEN YARARLANACAK

4924 sayılı Kanun uyarınca çalışmakta iken 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun hükümlerine göre aile hekimliği uygulamasında görev alanlar hakkında görevlerinden ayrılmalarına gerek kalmaksızın bu madde hükümleri uygulanır.

8- KAMUDA YENİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL MODELİ GELİYOR

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalıştırılacak sözleşmeli personel hakkında çerçeve kanun teklifi hazırlanıyor.

Hazırlanan kanun teklif ile hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin hizmet şartlarını, niteliklerini, işe alınma ve işine son verilme hallerini, görev ve yetkilerini, hak, yükümlülük ve sorumluluklarını, ücret ve diğer ödemeleri ile özlük işleri düzenlenecek.

01.01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapacaklar 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurmaları halinde ihraz ettikleri memur unvanlı kadrolara atanacaklar.

3 Yıllık sürenin sonunda memur kadrolarına geçmek istemeyen personelin sözleşmeleri 3 yıl daha uzatılmış sayılacak.

Sözleşmeli personele de eş durumu ve sağlık nedeniyle yer değişikliği gibi memurlara tanınan haklar aynen tanınacak.

Sözleşmeli personelin atanma şartları ve nitelikleri, Hizmet sözleşmeleri, Malî hakları bu kanun ile düzenlenecek.