Diyarbakır Sağlık Platformu bileşenleri tarafından, koronavirüs (Covid-19) salgınında duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılmasına dikkati çekmek amacıyla merkez Sur ilçesi Dağkapı’da basın açıklaması yapıldı. 

‘SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SÜRECE KATILMALI’

“Kovid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi” oluşturması gerektiğini kaydede Turan. “Hiçbir salgın vatandaşların bireysel çabalarıyla önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı, başta Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşeri – köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır.” şeklinde konuştu.

‘8 GÜNDE 8 HEKİM YAŞAMINI YİTİRDİ’

Çalışma yaşamı, eğiti,  dezavantajlı, yoksul kesimleri, emekçileri gözeterek ivedilikle düzenlemelerin yapılmasını isteyen Turan, şunları söyledi:  “Bu adımları atmayanların,  Kovid-19 salgını ile mücadeleyi gerçekler üzerinden, olağandışı durum tanımıyla ve bir seferberlik ruhuyla karşılamayanların;  suçu vatandaşa, yükü sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluğunu her gün ama her gün hatırlatacağımızı buradan ilan ediyoruz. Kovid-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır. Salgının yaygınlaştığı, 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edilemez”

‘91 SAĞLIK ÇALIŞANI YAŞAMINI YİTİRDİ’

Turan’ın ardından konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise sağlık emekçilerinin yükünün kaldırılamayacak boyutta olduğunu belirterek, bu güne kadar 91 sağlık çalışanının bu yükten kaynaklı yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.