ANKA'dan Mehtap Belen'in edindiği bilgilere göre, Koç ailesi, ünlü işadamı Vehbi Koç’un yapımında bizzat çalıştığı ve daha sonra arsası ve üstündeki binaların sadece sağlık hizmetleri için kullanım şartıyla, devlete bağışladığı Numune Hastanesi’nin, Vehbi Koç Vakfı’na devredilmesini istedi.

İddialara göre Vakıf, Sağlık Bakanlığı’na başvuruda, bağış şartlarına uyulmadığı gerekçesi ile Numune Hastanesi ve arazisinin vakfa geri verilmesi talep edildi.

VAKIF YETKİLERİ SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİ

Anka Haber Ajansı tarafından aranan Vakıf yetkilileri konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, taleplerine olumsuz cevap verilmesi durumunda yargı yoluyla Numune Hastanesi’nin ve arazisinin geri isteneceği iddia edildi.

KÖKENİ 2. ABDÜLHAMİT’E DAYANIYOR

Kökeni 2. Abdülhamit döneminde 1881 yılında, Cebeci Namazgah Tepesi’nde açılan Gureba Hastanesi’ne dayanan, daha sonra ise Merkez Mülkiye Hastanesi olarak anılan Numune Hastanesi’nin olduğu yer o dönem Ankara’da sağlık hizmeti veren tek yerdi.  

Kurtuluş Savaşı’nda ağır yaralı askerlerin tedavi edildiği yer olma özelliğini de taşıyan Merkez Mülkiye Hastanesi’nin adı Cumhuriyet’in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ile Ankara Numune Hastanesi adını aldı.

VEHBİ KOÇ’UN ÜSTLENDİĞİ İLK İNŞAAT

Bir süre kullanılmayan hastane 1928 yılından itibaren yeniden inşa edilmeye başlanmış. Koç’un yapımını üstlendiği ilk inşaat işi olarak da bilinen Numune Hastanesi, sağlık alanı dışında hiçbir alanda kullanılamayacağı şartıyla Vehbi Koç tarafından bağışlanmıştı.