2 gün önce saglikpersoneliHABER.NET olarak "Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı Usulsüzlükleri Yargıya Taşıdığı İçin mi Sözleşme İmzalayamadı?" başlığıyla duyurduğumuz haber ulusal ve yerel basında gunü gündeme getirildi.

Gençer ve Baş eski hastanede kalan malzemeleri el altından sattıkları, ihale ile alınması gereken malzemeleri ihalesiz olarak tek bir firmadan aldıkları ve ayrıca İl Sağlık Müdürü hakkında hastaneye alınan malzemelerin fiyatını yüksek bulan komisyon üyelerini görevden aldığı gerekçesi ile soruşturma açılması talep edilmişti. 

Ancak Muğla Valiliği ve Menteşe Kaymakamlığı’nın yaptığı incelemelerde, soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmişti. Bunun üzerine dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesine taşınırken, mahkeme şahıslar hakkında soruşturma açılması yönünde karar verdi. 

ESKİ HASTANEDEKİ MALLAR TAŞINMADI

Mart 2020’de yapılan ilk şikayette, eski Menteşe Devlet Hastanesinin kapatılıp yeni yapılan hastaneye taşınırken, burada kalan malzemelerin peyderpey yağmalandığı ileri sürüldü.

Yeni hastanenin yapımından sonra eski Menteşe Devlet Hastanesi’nde bulunan malzemelerin hiçbirisinin yeni hastaneye taşınmadığı, tamamen yeni malzemelerin alındığı, İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bazı kişilerin eski hastanede kalan malzemelerin zaman içinde eksildiğini fark etmeleri üzerine konuyu Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş’a ilettikleri ancak İsmail Rüştü Baş’ın “Malzemelerin eksildiğini nasıl ispatlayacaksınız, bu işin takipçisi olmanız halinde hiçbir şey ortaya çıkaramayacaksınız” dediği de yine şikayet dosyasında belirtilen iddialar arasında yer aldı. 

PERSONEL EL ÇEKTİRİLDİ

Bazı sağlık müdürlüğü çalışanlarının eski hastanenin malzemelerinin Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş’ın talimatı ile tadilat işini yapan firmaya yönlendirildiğini, bu firmanın da hastane malzemelerini hurdaya çıkararak sattığı ve parasını da tadilatı yapan firma yetkilisinin hurdacıdan aldığı ileri sürüldü.

Bunun üzerine skandalın İl Sağlık Müdürü İskender Gencer’e de iletildiği fakat İskender Gencer’in skandalla ilgili idari soruşturma açtırmak yerine şikayette bulunan sağlık personelinden bazılarını bay pas ettiği bazılarını da görevden el çektirdiği belirtildi. 

Skandalın ortaya çıkmaya başlaması üzerine Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş’ın yönlendirmesi ile hurdacıya satılan malzemelerin bir kısmının geri getirildiği bir kısmının ise parasının alınarak döner sermayeye gelir olarak yazıldığı, bu konuyla ilgili olarak küçük bir soruşturma yapılıp olayın kapatılmaya çalışıldığı da ileri sürülen iddialar arasında. 

FİYATI YÜKSEK BULAN KOMİSYON ÜYELERİ GÖREVDEN ALINDI

İl Sağlık Müdürlüğü’nde ortaya çıkan bu skandalla ilgili bir başka iddia ise, Yeni Menteşe Devlet Hastanesi açılırken, Piyasa Fiyat Araştırma Komisyonu üyeleri olan Destek Hizmetleri Başkanı Özden İşler ve kurucu Başhekim Şadi Ballı’nın hastaneye yapılacak bazı alım ve onarımların meblağlarını yüksek bulmaları nedeni ile onay vermedikleri yönünde. 

İhalelerle ilgili şerh koyan komisyon üyelerinin değiştirilmesi ile ilgili ise, yapılan ön incelemede kamu zararı oluştuğuna dair somut bir delile rastlanılmadığı, yapılan bu uygulamanın hastanenin bir an önce hizmete açılması için iyi niyetle yapıldığı ve suç kastının bulunmadığı belirtilerek, adı geçen şahıslar hakkında soruşturma izni verilmemesi gerektiği kaydedildi. 

SAVCILIK SORUŞTURMA İZNİ İSTEDİ AMA…

Eski Hastanedeki kalan malzemelerin satılması olayı ile ilgili ise, konu hakkında İl Sağlık Müdürlüğü’nce araştırma inceleme yapıldığı yapılan bu araştırma inceleme sonucunda düzenlenen rapor gereğince memur olmayan müteahhit firma görevlileri hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayın tüm yönleriyle ortaya konulabilmesi için kamu görevlisi olan ve bu olaya isimleri karışan şahısların da soruşturma dosyasına dahil edilmesi amacıyla Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş ve Mühendis Cihat Çakaroğulları hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini istediği ancak bu iki isim hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin kurum kararının alındığı ortaya çıktı. 

İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ SON KARARI VERDİ

Yapılan itirazların ardından dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesine sevk edildi. Mahkeme, İl Sağlık Müdürü İskender Gencer ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş hakkındaki iddialarla ilgili olarak soruşturma açılmasına karar verdi. 

Aynı zamanda Bölge İdare Mahkemesi kararında eski hastanedeki malzemelerin hurdaya çıkarılarak usulsüz şekilde satışı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılması gerektirecek nitelikte yeterli ve makul şüphenin bulunduğunu belirterek Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş tarafından, hakkında soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı yapılan itirazın reddinin gerektiğini belirtti. 

SAĞLIK MİL-SEN: YENİLİK YUTULUR GİBİ DEĞİL 

Menteşe Devlet Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı halde hizmete açıldığını belirten Sağlık Milsen Muğla İl Temsilcisi Salih Bardakçı ise yaptığı yazılı açıklamada, yapılan malzeme ve alımların usulsüz yapıldığı gerekçesi ile soruşturma kapsamındaki kişilerin açığa alınması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi. 

“Sağlık Milsen olarak, son günlerde basında yer alan hırsızlık olaylarını üzüntüyle takip ediyoruz. Yargıda konu ile ilgili yasal sürecin olduğunu onarım-restorasyon-tadilat projesi doğrultusunda gerçekleştirilmiş alımların şaibeli olduğuna, hastanedeki malzemelerin ve hurdaların satılması ile ilgili yasal sürecin olduğunu da titizlikle kulak kabartıyoruz.

Editör: Haber Merkezi