Murat polat köşe yazısında;

Ankara kulislerinde bir kez daha baskın seçim tartışmaları konuşulmaya başlandı.

Bu iddiaları taşıyanlara göre, AK Parti milletvekilleri tedirgin. Listeye giremeyeceğini anlayan bazı vekiller muhalefet partileri ile temasa geçti. Şayet bu iddia doğruysa oldukça dikkat çekçi bir gelişme.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her ne kadar seçim zamanında yapılacak dese de siyaset kulislerinde önümüzdeki kasım ayında sürpriz bir seçim kararı alınacağı iddiasını konuşmaktan vazgeçmiyor. 3600 Ek Gösterge, asgari ücret zammı, öğrenci affı ve emekliye temmuz ayında seyyanen zam yapılması gibi beklentiler, erken seçim yapılacağı hatta hükümetin kendini güvende hissettiği anda bir baskın seçime giderek, muhalefeti gafil avlayacağına dönük yorumların sayısının artmasına neden oluyor. Ancak muhalefet milletvekilleri de kasım ayında baskın seçime gidileceğini epeydir dillendiriyor. Muhalefet hükümetin EYT'lilere emeklilik hakkını getirmeyi planladığını ve bunu erken seçimdeki en büyük silah olarak da kullanmayı düşündüğünü uzunca bir süredir her platformda konuşuyor.

***

Erdoğan bir yandan ekonomiyi düzeltmeye çalışıyor bir yandan da milletvekilleri listesini şimdiden hazırlıyor. AK Parti, önümüzdeki seçimlerde en az 250 milletvekilinin ismini çizecek. Yıpranan ve halktan kopuk olan bazı milletvekillerine listede yer verilmeyecek. Erdoğan özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde milletvekili listelerine önem verecek, HDP'nin önüne geçmek için bu bölgelerde milletvekili listesi yenilenecek ve mevcut vekillerin çoğu liste dışı kalacak.

***

AK Parti'de genel merkezden ilçe teşkilatlarına varıncaya değin milletvekili listelerinin yenilenmesini isteyen çok sayıda isim olduğunu biliyorum ve tabandan gelen talep doğrultusunda listelerin şekilleneceği konuşuldukça vekillerdeki rahatsızlığın da arttığını uzun süredir bu köşeden sizlere duyuruyordum. "Seçimlere mevcut vekillerle gidersek istediğimiz oyu alamayız halkın tepkisini üzerimize çekeriz" diyen AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına en az yüzde 51 oyla yeniden seçileceğine inanırken, milletvekilli seçimlerinde ciddi sıkıntılar yaşanacağını düşünüyor. Buna gerekçe olarak da tabanla vekiller arasında yaşanan kopukluğu gösteriyorlar.

***

Önümüzdeki genel seçimlerde bürokrat adaylara da yer verileceği, Cumhurbaşkanı'nın mevcut vekiller hakkında araştırma yaptığı da AK Parti kulislerinde konuşulan arasında. Dikkat çekici bir diğer bilgiyse Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde milletvekillerinin yüzde 80'ni listeye giremeyeceği yönündeki iddialar. Önümüzdeki günlerde seçim kabinesinin kurulacağı iddiasını dillendiren kesimlere göreyse, birçok bakanın koltuğunu kaybedeceği ve atanacak yeni bakanların çoğunluğunun da eski milletvekillerinden oluşacağı bu seçim kabinesi kısa bir süre sonra açıklanacak. Ardından da AK Parti Genel Merkez bürokrasisine el atılacak ve koordinatörler ve üst düzey yöneticiler olmak üzere çok sayıda kişi ya görevden alınacak ya da başka bir göreve kaydırılacak.

Ankara'da bu yaz sıcak gelişmelerin yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.