Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme sonrasında binlerce işçinin zorun emeklilikle karşı karşıya kalacağı sendikaların tepkisini çekmişti.

İşçilerin zorunlu emeklilik sorunlarıyla ilgili Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den son dakika açıklaması geldi.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçirilen sürekli işçilerin zorunlu emekli edilmeleriyle ilgili çekincelerin dile getirildiği soruya yanıt veren Bakan Bilgin, “emeklilik şartını ortadan kaldıracağız” ifadesini kullandı.

Çalışma Bakanı Bilgin sözlerine şöyle devam etti:

Biliyorsunuz KHK ile kadroya geçen işçiler, 'Sen şu kadar çalıştın, artık emekli olursun.' denilerek zorla emekli ediliyorlar. Onu ortadan kaldıracağız. İsteğe bağlı olarak yasal sınırda çalışabilecekleri süre kadar çalışabilecekler." diye cevap verdi.

Bilindiği üzere taşeron da görev yaparken kadroya geçirilen işçiler, emekliliği hak ettikleri tarih itibariyle emekliye sevk edilmeleri konusunda 696 sayılı kanun hükmünde kararnamenin amir hükmü bulunuyordu.

696 sayılı KHK da düzenleme şu şekilde yer almıştı:

“Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.”

Bu nedenle kamu kurumları, çalıştırdıkları 696 KHK'lı işçilerini bu hüküm çerçevesinde, emekliliği hak ettikleri tarih itibariyle emekli etmektedirler.

Ancak bu durum, işçilerin itirazlarına yol açmaktaydı.

Genç yaşta emekli olmak istemeyen sürekli işçiler, çalışma hayatına devam etmeyi talep etmekteydi.

Bu sorunların kökten çözümü ise 696 sayılı KHK'daki zorunlu emeklilik uygulamasının bütünüyle kaldırılmasıdır.

Bakan Bilgin'in açıklamasıyla bu yol açıldı. Yapılacak bir yasal düzenlemenin ardından 696 KHK'lıların zorunlu emekliliği son bulacak.