Sağlık Müdürlüğünün 6 ay boyunca herhangi bir cevap vermediği Sağlık personelinin dilekçesine TBMM Dilekçe komisyonunun dahil olması üzere Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü cevap verdi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğüne icap nöbetleri ile ilgili görüş talebinde bulunan perfüzyonist Serkan Polat’ın dilekçesine sağlık müdürlüğü altı ay geçmesine rağmen cevap vermedi

Sağlık Müdürlüğünden herhangi bir cevap alamayan perfüzyonist Serkan Polat konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığına iletti.

Meclis Dilekçe Komisyonu Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Müdürlüğüne yazı yazarak icap nöbetlerin uzman hekimler dışındaki sağlık personeli tarafından tutulup tutulmayacağına dair cevap istedi.

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Büyük Millet Meclisi dilekçe Komisyonu Başkanlığına gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:

DILEKÇININ ISTEGI VE BASKANLIK DIVANI KARARI

Dilekçi: Rize Il Saglık Müdürlügünden görüs talebinde bulundugu dilekçesine altı aydır cevap verilmediginden sikayet etmektedir.

Saglık Bakanlıgı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlügü'nün 6/5/2022 tarih ve E-49022165-659 sayılı cevabi yazısında özetle asagıdaki açıklamalar bulunmaktadır.

"Rize Il Saglık Müdürlügüne baglı Rize Egitim ve Arastırma Hastanesinde çalısmakta olan perfüzyonist Serkan POLAT'ın uzman hekim dısı saglık personeline icap nöbeti tutturulup tutturulamayacagı ve bunun karsılıgında icap nöbeti ücreti ödenip ödenmeyecegine iliskin dilekçesine dair yazınız tetkik edilmistir.

Yataklı Tedavi Kurumları Isletme Yönetmeligi'nin 41-52'nci maddeleri arasında nöbet esasları ve türleri ile ilgili hükümlere yer verilmis olup, anılan Yönetmeligin nöbet türlerine iliskin bölümün 42'nci maddesinde icap nöbeti, "A) Icapçı nöbeti (Ev nöbeti): Uzman adedi nöbet tutacak miktarlardan az, fakat birden fazla olan kurumlarda uzmanlar sırayla ev nöbetini tutarlar. Bunun için aylık ev nöbet listeleri hazırlanır. Ev nöbetçisi mesai saatleri dısında kurumun idari ve tıbbi her türlü gereklerinden sorumludur. Ev nöbetçisi aksam vizitlerini yapmaya, mesai dısında bulundugu yeri bildirmeye, kuruma her davette gelmeye mecburdur." seklinde tanımlanmıstır.

Öte yandan ilgili konuya dair Hazine ve Maliye Bakanlıgına görüs sorulmus olup, Hazine ve Maliye Bakanlıgı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlügü'nün 07/12/2015 tarihli ve 10417 sayılı yazısında "Icap nöbeti, yeteri kadar uzman hekimin bulunmadıgı saglık kurumlarında saglık hizmetlerinde aksama yasanmasını önlemek maksadıyla öngörülmüs olup, sadece uzman hekimler tarafından evde tutuldugu, bu itibarla uzman hekim dısındaki personelin icap nöbeti tutması mümkün olmadıgından, bunlara icap nöbeti ücreti ödenmesine de imkân bulunmamaktadır." ifadesi yer almaktadır.

Bu minvalde ilgili mevzuat hükmü de dikkate alınarak, Hazine ve Maliye Bakanlıgı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlügü görüsü dogrultusunda islem tesis edilmektedir."

Geregi Düsünüldü: Dilekçe ve ilgili kurumun yazısı incelenmis olup idarece beyan olunan açıklama dısında, bu asamada 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM Içtüzügü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca baska bir islem yapılamayacagına karar verildi.