Kadın sağlık çalışanları arasında yapılan anket çalışması çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Yapılan anket çalışmasıyla sağlık sektöründe yer alan kadınların sorunlarının tespiti amaçlanırken, 38 ilde 3 bin 324 kadın sağlık çalışanının ankete katıldığı öğrenildi. Mobbingden şiddet olaylarına, sosyal yaşamdan ekonomik koşullara kadar birçok başlıkta sorular yöneltildi.

YÜZDE 80'İ MOBİNGE MARUZ KALDIĞINI DÜŞÜNÜYOR!

Ankete göre, kadınların yüzde 24'ü çalışma hayatında cinsiyete dayalı bir ayrımcılık yapılmadığını düşünüyor ve katılımcı kadınların yüzde 33'ü ise cinsiyetinden dolayı kendini dezavantajlı hissetmediği belirlendi.

Ankette, "Sağlık çalışanlarına mobbing ve şiddet" konusundaki sorularda yer alırken Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 81'i mobbinge maruz kaldığını belirtiyor. Mobbinge maruz kalan kadın çalışanların yüzde 60'ı birkaç kez, yüzde 30'u sayısını hatırlayamadığı kadar çok, yüzde 10'u ise sadece bir kez mobbinge maruz kaldığını ifade ediyor. Ankete katılan kadın sağlık çalışanlarının yüzde 80'i şiddete uğradığını belirtiyor. Şiddete uğrayanların yüzde 62,5'i birkaç kere, yüzde 12,5'i bir kere, yüzde 25'i ise sayısını hatırlayamadığı kadar çok şiddete uğradığını aktarıyor

KADIN SAĞLIKÇILARIN YÜZDE 55'İ AİLELERİNE YETERİ KADAR VAKİT AYIRAMIYOR

Kadın çalışanların çalışma hayatlarının aile ve sosyal yaşamlarına etkisinin de sorgulandığı ankete göre, katılımcıların yüzde 55'i, çalışma hayatından dolayı ailelerine yeteri kadar vakit ayıramadıklarına işaret etti.

Kısmen vakit ayırabildiğini düşünenlerin oranını ise yüzde 32. Katılımcıların yüzde 46'sı sosyal hayatlarına vakit ayıramadıklarını, yüzde 42'si ise kısmen vakit ayırdığını belirtiyor.

Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 80'i ücretlerin (maaş ve döner sermaye) yetersiz olduğunu düşünüyor ve ücret konusunda beklentilerinin karşılanmadığını aktarıyor. Ankette, kadın çalışanların çalışma hayatına dair en büyük kaygısının, yüzde 29 ile yönetici baskısı olduğu ortaya konuyor. Bunu yüzde 28 ile fiziksel-sözel şiddet izliyor ve sırasıyla yüzde 23 ile bulaşıcı hastalıklar, yüzde 20 ile iş güvencesini kaybetmek geliyor.

Ankette yer alan 'Geleceğe dair kendinizi güvende hissediyor musunuz?' sorusuna, çalışanların yüzde 58'i 'Hissetmiyorum' cevabını verirken kısmen güvende hissedenlerin oranı, yüzde 35 olarak gösteriliyor. Katılımcıların yüzde 6'sı kendini güvende hissettiğini ifade ederken 'kesinlikle güvende hissettiğini' belirtenlerin oranı ise yüzde 1'de kalıyor