İçinde bulunduğumuz bu olağan üstü süreçte sağlık çalışanlarının moral, motivasyon, iş doyumu ve streslerinin önemi normal dönemlere göre daha fazla önem arz etmektedir. Motivasyon düzeyi düşük olan sağlık çalışanlarının hata yapma ihtimalleri daha yüksektir. İnsan hayatı gibi çok hassas konularda faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında çalışanların iş doyumu ve motivasyon düzeylerinin yüksek olması bu anlamda önem arz etmektedir.

Hal böyleyken bazı kurumlarımızda çalışanların iş doyumu ve motivasyonlarını olumlu etkileyen yerinde ve haklı taleplerin kimi idareciler tarafından görmezden gelindiğini üzülerek müşahede etmekteyiz. Özellikle son dönemlerde Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi idaresinin yönetiminde doğru olmayan uygulamalarla birimlerde çalışanların iş barışını ve huzurunu bozan bir yönetim anlayışına şahit olmaktayız. Bu yanlış idari anlayışa örnek olarak, uzun bir süredir çalışanlar için kâbus halini alan hastane yemekleri meselesi sorunu bulunmaktadır. Sağlık çalışanlarının temsilcileri olarak çıkan yemeklerin kalitesizliğinden ve kötülüğünden yoğun şikâyetler alıyorduk. Bu şikâyetler tarafımızca iletildiğinde, ilk dönemler de hastane idaresi şikâyetleri önemsememiş, çalışanların haklı ve ısrarlı itirazları devam edince idare iyi niyet göstergesi olarak yemekhane mal kabul komisyonlarına bir çalışan temsilcisinin üye olmasını kabul etmiştir.

Çalışan temsilcisinin mal kabul komisyonundaki kararlı duruşu sonucunda alımlardaki ihmaller somut olarak ortaya çıkmıştır. Bu yaşanan ihmaller bugün hastane idaresinin ve tüm çalışanların malumudur. Sendika olarak çalışanlardan aldığımız yetki ve sorumluluk gereği çalışanların bir gram iaşe bedellerinin kişi ve şahıslara peşkeş çekilmesine göz yummadık. Sonuçta yüklenici firma teminatını yakmak suretiyle sözleşmeden geri çekilmek zorunda kalmıştır. Ortaya çıkan ihmallerden sonra idarenin gerçeğin farkına vardığını ve çalışanların memnuniyetini artıracağı kanaatine varmıştık. Maalesef kanaatimiz uzun sürmedi, umduğumuz gibi olmadı ve sevincimiz kursağımızda kaldı. Geçen hafta hastane idaresinden temsilciğimize gelen yazı ile hiçbir gerekçe gösterilmeksizin yemekhane mal kabul komisyonundaki çalışan temsilciliği üyeliğimiz iptal edildi. İdare ile görüşmemizde bize verilen cevap; biz böyle uygun gördükten ibaret oldu.

Hastane yemekhanesi mal kabul komisyonu çalışan temsilci üyeliğimiz yaklaşık 3 ay sürmüş ve bu süre zarfında yemek kalitesindeki gözle görülür artış tüm hastane idaresi ve çalışanlarının malumudur. Yemek kalitesindeki bu düzelme ve 3 ay öncesindeki durum ile kıyaslandığında mal kabul komisyonu üyeliğimizin iptal edilmesi hastane idaresini büyük bir şaibenin faili haline getirmiştir.

Sağlık-Sen olarak sorunların çözümü noktasındaki temel prensibimiz, diyalog ve iletişim ilkesidir. Ancak bu temel prensibimiz ile çözemediğimiz sorunlarda her türlü sendikal adımı atmaktan geri durmayacağımızın bilinmesini isteriz. Bu vesile ile tüm çalışanlarımızın bilmelerini isteriz ki, birilerinin rahatı ve çıkarı için çalışanlarımızın hakkını ve hukukunu savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu anlayışta olduğumuzun tüm idarecilerce bilinmesini, başta Batman KDÇH yemekhanesindeki yanlış karar olmak üzere buna benzer çalışanların iş barışını bozacak ve huzursuz olmalarına sebep olacak yanlış uygulamadan imtina etmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Hastane idaresi bu ve buna benzer yanlış uygulamalardan vazgeçmediği takdirde sorumluluğun müteselsilen ilgili kurumların himayesinde olduğunun bilinmesini isteriz. İl düzeyinde çalışanların bu sorunlar, iletişim ve diyalogla makul çözümlere kavuşturulmadığı takdirde Genel Merkezimiz düzeyinde Bakanlık nezdinde gerekli girişim hakkımızın saklı olduğunu, her zaman bu tür yanlış uygulamaların takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.

Maruf YALÇIN
Yön. Kur. a.
Sağlık Sen Batman Şube Başkanı

Editör: Haber Merkezi