Çamlı, “Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi  2008-2009 yılları arasında örnek alınarak yapılan çalışmalarda ikinci derece hasarlı çalışamaz raporu verildiği ancak bu tarihten beri hizmet vermekte olduğu öğrenildi. Son depremde -ikinci kat çamaşırhane ve benzeri bölümlerdeki kolon ve kirişlerde patlamalar oluştuğu bu nedenle bina ağır hasarlı olarak boşaltıldığı, 1 Kasım 2020’de Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca tarafından ziyaret edilerek yıkım kararı verildiği öğrendik ” dedi.

HASTANELERİN DURUMLARI TEK TEK DEĞERLENDİRİLDİ

İzmir Tabip Odası tarafından kentteki hastanelerin durumları ile ilgili rapor hazırlandı. Hasar gören sağlık kuruşlarını açıklayan İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, “Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi 2008-2009 yılları arasında örnek alınarak yapılan çalışmalarda ikinci derece hasarlı çalışamaz raporu verildiği ancak bu tarihten beri hizmet vermekte olduğu öğrenilmiştir. Son depremde -ikinci kat çamaşırhane ve benzeri bölümlerdeki kolon ve kirişlerde patlamalar oluştuğu bu nedenle bina ağır hasarlı olarak boşaltıldığı, 1 Kasım 2020’de Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca tarafından ziyaret edilerek yıkım kararı verildiği öğrenilmiştir.

Sağlık çalışanları Buca Kadın Doğum Hastanesinde görevlendirilmiştir.

Covid 19 olguları Türkan Özilhan Bornova Devlet Hastanesi ve Torbalı Devlet Hastanesine gönderilmiştir. Hastane bahçesine Acil Servis için çadır kurulmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ilk gün 3.-6. katlar arası hastaların boşaltıldığı, bazı çatlakların ve ufak tefek çökmelerin olduğu öğrenilmiştir. Gerek üniversitenin içinden gerekse dışından yapılan denetimlerden sonra ciddi bir hasar olmadığına karar verildiği belirtilmiştir. Hastaların çoğu boşalttıkları odalarına geri gönderilmiştir. İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bina değerlendirmesinin yapılmıştır. Kolonlar sağlam, bir iki sıva çatlağı var. Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi E-blokta birçok çatlak olduğu, değerlendirme için ekiplerin geldiği çalışılabilir dedikleri öğrenilmiştir. Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniğinde çatlaklar olduğu, değerlendirme yapıldığı ve sağlam raporu verildiği öğrenilmiştir.  Tepecik Doğumevi bina birleşim yerlerinde çatlaklar büyümüş, Çevre Şehircilik Bakanlığı incelemesinde risk olmadığı söylenmiştir.

Alsancak Devlet Hastanesi’nde sıva çatlakları olduğu, değerlendirme yapıldığı, güvenli olduğu bilgisi iletilmiştir. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde hasar bildirilmemiş, başvuru yoğunluğu olmadığı, olağan hizmetlerin yürütüldüğü bilgisi iletilmiştir. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde hastane binalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekibi tarafından denetlendiği, eski binalardaki çatlakların incelendiği, taşıyıcı unsurlarda sorun olmadığı ve çatlakların beklenen durum (sıva çatlağı, birleşme yeri çatlağı gibi) olduğunun söylendiği bilgisi edinilmiştir. Doğal gaz bağlantıları açılmış, eski SSK binası olan polikliniklerde sorun yoktur. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde binalarda ufak tefek çatlaklar olduğu ancak hastaları başka yere sevk etmedikleri öğrenilmiştir. K blok cerrahi servisleri tek katta toplanmış ve olası yaralı sevki için hazırlık yapılmış ancak yaralıların çoğunun Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yönlendirilmiş olduğu bilgisi verilmiştir. Çeşme Devlet Hastanesi’nde sıva çatlakları olduğu birkaç fayansın kırıldığı, hasar tespit için ekip geleceği öğrenilmiştir” dedi.

20 ASM HASAR TESPİT EDİLDİ  

Tabip Odası’nın  hasar gören aile sağlık merkezlerini de raporunda yer verdi.

Rapor’da şu veriler paylaşıldı:

BAYRAKLI
Bayraklı 4 No.lu ASM (3 birim) (hizmet dışı)
Bayraklı 21 No.lu ASM (4 birim) (hasarlı)
Bayraklı 22 No.lu ASM (4 birim) (hizmet dışı)
Bayraklı 24 No.lu ASM (4 birim) (hasarlı)
Bayraklı 26 No.lu Salhane ASM (2 birim) (hizmet dışı)
Bayraklı Verem Savaş Dispanseri (hasarlı)
Bayraklı Sağlıklı Hayat Merkezi (hasarlı) 

BUCA
Buca 13 No.lu ASM (hasarlı)
Buca 20 No.lu ASM (hasarlı)
Buca 25 No.lu Göksu ASM (hasarlı)
Buca 41 No.lu Efeler ASM (hasarlı) 

GÜZELBAHÇE
Yelki ASM (hasarlı) 

KARABAĞLAR
Karabağlar 21 no.lu ASM (hasarlı) 

KARŞIYAKA
Karşıyaka 6 No lu Alaybey ASM (hasarlı)
Karşıyaka 12 nolu Nergiz ASM  (hasarlı) 

KONAK
Konak 5 No.lu ASM (hasarlı)
Konak 11 No.lu ASM (hasarlı)
Konak 21 No.lu Çimentepe ASM (hasarlı)
Konak 26 No.lu ASM (hasarlı)
Konak 28 No.lu ASM (hasarlı)

Editör: Haber Merkezi