Halk Tv köşe yazarı İsmail Saymaz Danıştay’ın “ilaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez” maddesini iptal etmesine rağmen hastanelerde vatandaşlardan şartlı bağış adıyla para alındığını yazdı.

“Son örnek, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden” diyen Saymaz, yaşananları şöyle aktardı:

Bacak damarları tıkanan 65 yaşındaki Sultan Akkuş, anjiyo için 23 Ocak’ta hastaneye yatırıldı. Balonlu anjiyoyu ve stent takmayı içeren operasyon için, malzeme masrafları gerekçesiyle Akkuş’un kızı Elife Ayvalı’dan 10 bin TL istendi. Ayvalı, ücreti vezneye şartlı bağış olarak yatırdı. Karşılığında Ayvalı’ya, ‘Muhasebe Yetkilisi Mutemedi Alındısı’ başlıklı dekont verildi. Dekontta, P.İ. adlı görevlinin Sultan Akkuş’tan 10 bin TL aldığı yazıyor. Ayvalı, fatura için bastırdı.

Ayvalı: 'Bağış yapmak istemiyorum. Bu işlemi yaptığınıza dair fatura istiyorum’ dedim. ‘Veremeyiz, doktorla görüşün’ dediler. Doktor bir birime gönderdi. Birimdekiler, ‘aslında yasal bir işlem değil’ dedi.

Ayvalı, dekonta imza atılmasını ve kaşe vurulmasını talep etti. Doktor, dekontun arkasına şunları yazdı: 'Şartlı bağış için fark alınmıştır. İşlemde kullanılan malzemeler. İlaçlı balon ve periferik stent.'

Ayvalı, hastanede görüştüğü hastalar arasında 15-20 bin TL’yi ödeyenler olduğunu iddia ediyor."