İl genelinde en çok şikayet alan müdürlüklerin başında Sağlık İl Müdürlüğü geliyor. Bir dönem ile gelen yatırımların geri gitmesine bile neden olan müdürlüğe yeni şikayetler eklendi. Vatandaşlar, sağlık çalışanları, başhekimler, yöneticiler ve sendikalar sık sık bu konuda şikayetlerini belli platformlarda dile getiriyorlar. Geçen süre içinde müdürlük, şikayetleri ve sorunları çözmesi yerine hem çalışanlar hem de kendisine bağlı kurumlarla mesafeyi koyarak çözüm bulduğu ifade ediliyor.

Pandemi döneminde müdürlüğün sağlık çalışanlarını yalnız bırakması yönündeki şikayetlerle tepkiler bir kat daha arttı. O zor dönemde yalnız bırakılmak ve ihtiyaçlarının karşılanmaması konusunda şikayet eden sağlık çalışanların, sorunlarını iletecek muhatap bulmamaktan şikayetçi.

Sistemdeki sorunların başında gruplaşma geldiği belirtiliyor. Hem il müdürlüğü hem de müdürlük bünyesinde çalışan müdür yardımcılarının ekibi olduğu bu ekibin dışında kimse ile görüşülmediği ifade ediliyor. Bu sorun da kurum içinde gittikçe büyüyor. Aynı zamanda döner sermaye haklarının adaletli dağıtılmaması da sık sık gündeme geliyor.

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR

İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ile ilgili en sert eleştiri Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar’dan gelmişti. Çavdar, Taşçı’nın görevi kötüye kullandığını söylemişti. Çavdar, İl Sağlık Müdürlüğü’nün gerçekleştirmiş olduğu geçici görevlendirmeleri eleştirerek “Yöneticilerin görevlerini kötüye kullandığının göstergesidir. Yanlış uygulama yapan yöneticiler hakkında gerekli yasal işlem başlatılmalıdır” demişti.

Çavdar tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer vermişti; “İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın vermiş olduğu bir davete katılım sağlayan sendikaların ve derneklerin de bulunduğu bir toplantıda Çanakkale’nin genç nüfusa ihtiyacı olduğunu ve bu doğrultuda İl Sağlık Müdürlüğünün birtakım çalışmalarının olduğunu belirtilmişti. Evet Çanakkale’nin memur şehri olduğu ve yaşlı bir nüfusa sahip olduğu bir gerçektir. Ancak yapılan çalışmalarda bir takım sıkıntıların olduğu apaçık ortadadır. Sağlık müdürlüğü olarak genç nüfusu arttırmak için çalışma yapıyoruz deyip 112 birimlerinde görev yapan ATT ve Paramedik kadrolarındaki sağlık çalışanlarının doğum öncesi ve sonrasında 112 birimine hizmet edemeyecekleri gerekçesiyle hastanelerde görevlendireceksin. Hiç bir yasal dayanağı olmayan bu görevlendirmeler görevli sağlık çalışanları huzursuz etmekte ve resen yapılan görevlendirmelerden muzdarip olmaktadırlar. Yıllarca mücadele verilip kazanılan annelik izni hakkı nöbet tutamadıkları gerekçesiyle gasp edilmektedir.Genç bir çalışma grubuna sahip olan 112 çalışanları bu uygulama neticesinde nasıl doğum yapıp genç nüfusa katkı sağlayacaklardır.Doğurmanın ceza olarak nitelendirildiği bir zamanda genç nüfusa katkı sağlamak pekte mümkün görünmemektedir. Ressen yapılan görevlendirmelerde amaç kurumların personel ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca yapılan geçici görevlendirmeler de süre yılda altı ay geçmez ibaresine rağmen kanun hiçe sayılıp bir yıllık görevlendirmelerde yapılmaktadır. Yapılan bu uygulama yasal olamadığı gibi aynı zamanda hak gaspı olduğu da açıktır. Yöneticilerin görevlerini kötüye kullandığının göstergesidir.”

DÖNER SERMAYE ADİL DAĞITILMIYOR

Son olarak bu konuda sıkıntıları Sağlık Sen şube Başkanı Suat Özen dile getirdi. “Hak Gasp Eden, Alın Terini Yok Sayan, Çarpık Döner Sermaye Sistemine Son Verilsin” diyen Özen, Sağlık çalışanlarına yönelik hayata geçirilen, ilk başlarda doğru işlese de son yıllarda sağlık çalışanlarının büyük sorunu haline gelen Döner Sermaye’yi sağlık çalışanları artık istemediğini söyledi.
 
Damla Şener Okdaş