Prof. Dr. İlber Ortaylı konuk olduğu Çeşme Festivalinde balkan göçü, mübadele ve tarihteki salgın hastalıklar konularına değindi.

Prof. Dr. Ortaylı, Pandemi döneminde bir çok devletin sağlık alanında iyi olmadığının görüldüğüne dikkat çekerek “Almanya’nın vb. doktora ihtiyacı var. Pandemi de hepsi çuvalladı. Mesai veriyorsun onu da yapamıyor. Alışmamış çalışmaya. Bu kadar basit. Çalışmaya alışmak diye bir şey var” dedi.

Ortaylı Amerikan hekimi ile Avrupa hekiminin bir olmadığını, Hintli ve İranlı doktorların daha iyi olduğunu çünkü çalıştıklarını söyledi

Rusya’nın böyle olmadığını, yöntemini değiştirmediğini, öğrenmediğini ifade eden Ortaylı “saldırıların önlenmesi lazım” ifadesini kullandı.

SALDIRGANIN ÖNCE DELİLİĞİNE HÜKMEDİLİR!

Sağlık personeline saldıran insanın evvela deliğine hükmedilir” diyen Prof. Dr. Ortaylı “bunun için gözleme alınır tımarhaneye konulur. Oradan sonra cezai ehliyeti olduğu, yani psikiyatrik yönde sağlam olduğuna hükmedilirse rapor verilirse o zaman savcıya verilir” açıklamasını yaptı.

Sağlık personeline saldıranlardan savcıların işi değildir deliyle uğraşmak. Anlamaz ki adam. Bunlar hastadır. Doktor dövmese karısını dövüyor. Birini buluyor dövecek. Çocuk dövüyor, köpeği dövüyor. Böyle insanlar var. Değişen toplumda çok var. Bunu makul gösteremezsiniz” dedi.

“Atatürk sinirliydi”

Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.” sözüne ilişkin ise Ortaylı, Atatürk’ün sinirli bir yapısı olduğunun altını çizerek, “Ama tabii iş doktorun karşısına gelince, doktora bağırmak şeklinde değil. Tahammül gösteriyor. Benim anladığım, teşhisler de yanlış. Bazı adamlar bana dedi ki ‘Bu adam siroz değil kanser’. Daha çok sigara içiyor. Sinirli.” değerlendirmesinde bulundu.

Ortaylı, Balkan ve Rumeli göçmenlerinin Türkiye’ye geliş sürecini de detaylarıyla anlattı. Rumeli göçmenlerinin sadece Ege kıyılarında sahil boyunda yaşamadığını dile getiren Ortaylı, Türkiye’nin her tarafında yaşadıklarına vurgu yaptı.

İzleyicilerin sorularını da yanıtlayan tarihçi İlber Ortaylı, geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlandığını belirterek bu nedenle okuyucularının kitaplarını imzalayamayacağını söyledi.

Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın da katıldığı söyleşiyi izleyenler arasında CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da yer aldı. Festival, bugün ve yarın gerçekleşecek etkinliklerin ardından sona erecek.

Editör: Haber Merkezi