İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Halk Sağlığı Laboratuvarı’ndaki ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesi ile Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusuna bulunan laboratuvar çalışanın tayini çıkartıldığı iddia edildi. İddiaya göre; ihale yapıldıktan sonra cihazların mevcut yere sığmadığı için başka bir yere taşınmak istendiği ve bu durumunda da devleti zarara soktuğu belirtiliyor.

İl Sağlık Müdürlüğü’nde olaylar bitmiyor. Halka iyi hizmet vermemesi ve personelle yaşanan sorunlar nedeniyle sık sık gündeme gelen müdürlük, şimdi ise laboratuvar ihalesi ile gündemde.  Alınan bilgiye göre; İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı için cihaz ihalesi yaptı. Kepez’de bulunan laboratuvar için yapılan ihaleye, bazı firmaların cihazının sığmaması üzerine bu ihaleye girmedi. Bunun sonucunda 4 firma ihaleye girdi.
İhaleyi kazanan firmanın cihazlarının da buraya sığmadığı ortaya çıktı. Bu sorun nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü ihaleyi iptal etme yerine, cihazları alacak yer bulmaya çalıştı. Çalışmalar sonucu 3 yıldır boş olan Eski Devlet Hastanesi’ndeki yere karar verildi.
Sağlık Müdürlüğü ihale sözlşemesi yaptıktan sonra Müdürlüğün talimatı ile laboratuvarın Eski Devlet Hastanesi’ne taşınması gerektiği laboratuvar sorumlusuna iletildi. Laboratuvar sorumlusu da 6 kişiden oluşan bir komisyonla Eski Devlet Hastanesi’nde söz konusu yerde inceleme yaptı. İnceleme sonucunda, hijyen kurallarının olmayacağı, buraya laboratuvarın kurulmayacağına karar verdi. Bu karar doğrultusunda Sağlık Müdürlüğü’ne Eski Devlet Hastanesi’ndeki yere laboratuvarın kurulamayacağını iletti.
Resmi olarak yazılan laboratuvarın buraya kurulamayacağı söylenmesine rağmen müdürlük, talimat vererek laboratuvarın taşınmasını istedi.
Öte yandan devlet hastanesinin 3 yıldır boş olmasına rağmen şimdi karar verilmesi ise düşündürdü. Ayrıca bu taşınma ihale yapılmadan devlet hastanesine kurulacağı ve çıkılan ihalede de bu belirtilmiş olsaydı, cihazların sığmaması için ihaleye katılamayan firmalardan bu ihaleye katılmış olacaktı. Bu da maliyeti düşürecek, ihale daha ucuza gelme ihtimali artacaktı. Maliyet konusunda devlet kazançlı çıkacaktı. Ayrıca ihaleye çıkılan şartnamede şu anki yerin gösterilmesi ve cihazların buraya kurulacağı söylenmesine rağmen buraya cihazların kurdurulmaması yoluna gidildi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Bu gelişmeler üzerine Sağlık Bakanlığı’na bağlı Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde biyolog olarak görev yapan Dursun Cengiz, devletin zarara uğratıldığı ve ihalenin usulsüz olduğu gerekçesi ile Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Cengiz, aynı şekilde CİMER üzerinden de iki sefer şikayette bulunduğu öğrenilirken avukatı aracılığı ile yaptığı suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi;
                                                                                                                      
“1-Sağlık Bakanlığı’na bağlı Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde biyolog olarak görev yapmakta olan müvekkil aşağıda izah olunan olaylara şahit olduğundan sayın başsavcılığınıza iş bu başvuruda bulunmak durumunda kalmıştır.
                                                                                                                      
2. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nün 23.10.2020 tarihinde yapmış olduğu Halk Sağlığı Laboratuvarı Hizmet alım ihalesi şartnamesinde usul ve esas yönünden aşağıda sıralayacağımız şekilde dikkat çekici olumsuz noktalar bulunmaktadır.
 
A- Tıbbi laboratuvar yönetmeliğinin 13. Maddesinin 1. Fıkrasında; “Tıbbi laboratuvarın fiziki alanı; tıbbi laboratuvar teknik alanı, destek alanları ve ofis alanları olmak üzere üç temel kısımdan oluşur” denmektedir. Fakat yapılan ihaledeki teknik şartnamede laboratuvar teknik alanını açık bir şekilde belirtmesine rağmen Çanakkale Halk sağlığı laboratuvar sorumlusu Dr. Uğur Dinç, ihale olmadan önce whatsapp grubundan çalışan arkadaşlarla; “Arkadaşlar yeni ihale dönemi ile birlikte şu an doktor odası olarak kullandığımız odayı da laboratuvar haline getirmeyi, iki laboratuvar oluşturmayı düşünüyorum. Sorumlu hekim odasını da hekim odası haline getirmeyi planlıyorum. Bu konuda sizin de görüşlerinizi merak ediyorum” ifadesini paylaşmıştır. Bu değişim isteği yönetmeliğe uymadığı gibi, ihale şartnamesinin 47. maddesindeki Diğer hususlar başlığında “…firmalar ihaleye teklif verirken mevcut laboratuvar alanını göz önünde bulunduracaktır” ifadesine aykırı bir durum oluşturmaktadır. Bu değişiklik isteği, ihale tarihi belli olduktan sonra yapılmak istenmektedir. Bu aykırılığın Uğur Dinç tarafından bilerek veya bilmeyerek iyi niyetle veya art niyetle yapılıp yapılmadığı şaibelidir. Aynı yönetmelik gereğince fiziki değişiklikten dolayı mevcut laboratuvarının işletme ruhsatının iptal edilmesi de böylece gündeme gelmektedir.
 
B- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 29. maddesi gereğince “…ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir” hususu ihlal edilmiş, yapılan mevcut ihale zeyilname ile iki kez uzatılmıştır (İlk ihale 08.10.2020, ikincisi 15.10.2020 tarihlidir. Son ihale tarihi ise 23.10.2020'dir).
 
3-Yukarıda izah etmeye çalıştığımız bu uygulamalar yasaya aykırı olup Türk Ceza Kanunu'nun 235. Maddesine göre suç teşkil etmektedir. Bu sebeplerle belirttiğimiz hususların kamu adına tarafınıza bildirilmesi zarureti doğmuştur.”
 
TAYİNİ ÇIKARTILDI
Tüm bu gelişmeler üzerine Cengiz’in tayini çıkartıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Cengiz’in tayini Gelibolu Devlet Hastanesi’ne çıkartıldı. Burada kadronun dolu olmasına rağmen buraya tayini çıkartıldığı öğrenildi. Öte yandan Cengiz’in bu tayin işlemi ile daha az maaş alacak olması nedeniyle maddi zara uğraması dikkate alınmadığı belirtiliyor.

Burası Çanakkale / Hülya Öz