Başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere insanlar aşure gününün yaklaşmasıyla birlikte islami takvim olarak bilinen hicri takvimi merak ediyor. Hicri takvim nedir ve özellikleri? Hicri ve Miladi takvim ne demektir? Hicri takvimi nedir kısaca özeti? Hicri kaç yılındayız?

İşte merak edilenler..

HİCRİ TAKVİM NEDİR?

Hicrî takvim, ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan ve müslüman takvimi yada islâmî takvim olarak adlandırılan bir takvimdir. Hicri takvim 1 yılı 354 ya da 355 gün olarak esas alır ve 12 adet kameri aydan oluşmaktadır. İslam dininin son peygamberi olan Hz. Muhammed (a.s) Mekkeden Medineye hicretini başlangıç olarak esas alır. Allahın emriyle yapılan hicretin, Muharrem ayı yada hicri takvimle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır.

HİCRİ YILBAŞI NEDİR?

İslamiyetin yayılması noktasında çoğu alim tarafından bir dönüm noktası kabul edilen hicret, tarihte yeni bir dönemin sayfasını aralamıştır. Halife Hz. Ömer’in döneminde hicretin yapıldığı gün, Hz. Ali (a.s)’nin teklif etmesiyle hicrî takvimin başlangıcı kabul edilmiştir. O tarihten itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak esas alınmıştır. 

İslamiyet için yeni bir sayfa olan hicret; Allaha ve Onun son peygamberi kutlu elçisine gönülden bağlılığın bir simgesi; zâhirin ardındaki örtülü ve gizli mâna olan hakikate, ilme, kültüre ve tabiki medeniyete yapılan yolculuktur.

2021 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

Gelelim içerisinde bulunduğumuz 2021 senesinde Hicri yılbaşının hangi güne denk geldiğine. Bu yıl Hicri Yılbaşı 9 Ağustos Pazartesi günü başlayacaktır. Özetle Hicri yılın son günü 8 Ağustos Pazar, 2021 yılının Hicri yılının ilk günü ise 9 Ağustos Pazartesi günüdür. Hicri yılın ilk ve son günü olan 8 - 9 ağustos günlerinde birçok müslüman oruç tutmaktadır. Çoğu kaynak bugünlerde oruç tutmanın sevabından dem vurmuştur.  Hicri takvimde 9 Ağustos Pazartesi günü 1443. yıla giriş yapılacak..

Hicri sene sonu : 8 Ağustos Pazar 2021
Hicri sene başı : 9 Ağustos Pazartesi 2021
Hicri yıl sonu : 8 Ağustos Pazar 2021
Hicri yılbaşı : 9 Ağustos Pazartesi 2021

 NOT: Hicri yılbaşı veya Hicri sene başı gecesi ise 8 Ağustos Pazarı 9 Ağustos Pazartesiye bağlayan gece idrak edilecektir.

HİCRİ TAKVİM AYLARI NELERDİR? 

Aylar Kelime Anlamı
1 Muharrem Ayı Haram kılınmış.
2 Safer Ayı Sefer, yolculuk.
3 Rebiülevvel Ayı İlk bahar.
4 Rebiülahir Ayı Son bahar.
5 Cemaziyelevvel Ayı İlk çorak toprak.
6 Cemaziyelahir Ayı Son çorak toprak.
7 Recep Ayı Saygı, onur.
8 Şaban Ayı Dağılmış, yayılmış.
9 Ramazan Ayı Yanma, sıcak olma.
10 Şevval Ayı Yükselmiş.
11 Zilkade Ayı Barışa sahiplik eden.
12 Zilhicce Ayı Hacca sahiplik eden.

MUHARREM AYI NE ZAMAN?

9 Ağustos Pazartesi 2021 hicri yılbaşının ilk günü olurken aynı zamanda Muharrem ayının da başlangıcıdır. Muharrem ayı, 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayacak. Muharrem ayı 7 Eylül'de sona erecek ve 8 Eylül 2021'de Safer ayı başlayacak. 

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELER?

Muharrem ayının birinci gününde akşam ve yatsı arasında yani zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gecesi 2 rekat namaz kılınır.