Balıkesir’de 24 yıldır görev yapan hemşirenin Kamu Denetçiliği Kurumu’na Ekim 2019’da yaptığı başvuru, acil yardım ambulanslardaki yanlış görevlendirmeleri gözler önüne serdi.

Mevzuata göre, acil servis ambulansında görevli ekipte en az bir hekim, paramedik ya da acil tıp teknisyeni (ATT) bulunmasının zorunlu olduğunu belirten hemşire, acil ambulans görevine çıkabilecek nitelikte olmamasına karşın görevlendirildiğini bildirdi. Gerekli eğitimleri almadığı için meydana gelebilecek ölümlerden endişe ettiğini ifade eden hemşire, görevlendirmenin iptalini istedi.

Başvuruyu Nisan 2020’de karara bağlayan Kamu Denetçiliği Kurumu, acil servis ambulanslarında mevzuata uygun görevlendirme yapılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’na tavsiyede bulunulması kararı aldı.

MEVZUATA UYULMADI

Hemşirenin iddiasına göre, Balıkesir’deki devlet hastanesine ait acil servis ambulanslarında mevzuata aykırı görevlendirmeler yapıldı. Mevzuat gereği, ambulanstaki ekipte en az bir hekim, bir paramedik ya da bir acil tıp teknisyeni bulunması gerekirken uzmanlığı bu alanda olmayan personel ambulanslarda görevlendirildi.

ÖLÜMLERDEN ENDİŞE EDİYORUM

Acil yardım ambulansına mevzuata aykırı yapılan görevlendirmeler arasında 24 yıldır hemşire olarak çalışan başvurucu yer aldı. Bu konuda herhangi bir deneyimi ve eğitimi olmadığını belirten hemşire, görev almak istemediğini belirtti. Hastane yönetimiyle yaptığı görüşmeler sonuçsuz kalan hemşire, mağduriyetinin ortadan kaldırılması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Eğitimsiz olması nedeniyle acil yardım ambulansında yaşanabilecek ölümlerden endişe ettiğini dile getiren hemşire, görevlendirmenin iptalini istedi.

OMBUDSMAN HAKLI BULDU

Başvuruyu değerlendiren ombudsman, hemşirenin talebini haklı buldu. Kamu Başdenetçisi, acil servis ambulanslarına ilgili mevzuata göre atama yapılması gerektiğinin altını çizerek, bir en az bir hekim, paramedik ya da ambulanslarda eğitimlerini tamamlamış ATT bulundurulması gerektiğini vurguladı. Kararın yerine getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’na tavsiyede bulunulması kararlaştırıldı.