Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ve Müdür yardımcısı olabilmek için, gerekli olan tek kriter lisans mezunu olmak. Tıpkı tüm diğer sözleşmeli yönetici atamalarında olduğu gibi. Aslına bakarsanız kurum aidiyetide önemli değil kurum kültürünü bilmenizde. Hatta sözleşme tekrar imzalamaz isem buradan giderim beni buraya bağlayan ne var diyebiliyor Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür ve müdür yardımcıları.

Evet maalesef günümüzde uygulama ben istedim, yaptım mantığında. Çünkü hesap soran yok. Ancak buda bir mobbing. Çalışan yasal olarak mahkemeye başvurabilir. Yayımlanmış olan her Resmi yazı uyulması gereken kurallardır.

Sahada özelikle Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerine bağlı çalışan personel arasındaki memnuniyetsizlik her geçen gün artmakta.

Neden sağlık personeli sahada Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliklere ve genelgelere aykırı yapılan görevlendirmelere itiraz etmez. Neden sendikası yolu ile dava açmaz. Sahada çalışan personelin en ufak bir eksiğine tutanak tutan soruşturma açan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür ve yardımcılarının Yönetmeliklere aykırı görevlendirmelerine her çalışan sendikası aracılığı ile dava açsa belki ben yaptım olduğu mantığı yerine yönetmelikleri okuyup anlayarak yapmak zorunda kalır. Çalışan sağlık personeli de liyakati bu şekilde sağlar. Nöbet tutacak personele ihtiyacım var diyerek 25 yıl ve üzeri çalışanı nöbeteten nöbete yazan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri ve yardımcılarına sormak isteriz.

Süpervizör Ne İş Yapar? başlıklı makalemizden Süpervizörlere ait detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerinin kurum içi liyakat duygusunu azalmasına ve çalışanın güvenin yerle bir olmasına sebep olan uygulanmayan Resmi Yazılar;

 # Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde “servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler. Hafta tatillerini cumartesi, pazar günleri yaparlar.” hükmüne rağmen sorumlu hemşirelere nöbet tutturmaktalar.

 # Hemşirelik yönetmeliğinde “öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler, yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları arasından başhemşire tarafından görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir” hükmüne rağmen uzman hemşireler değerlendirilmediği gibi hemşirelikte lisans mezunu olmayan personel görevlendirilmesi yapılmaktadır.

 # Hemşirelik yönetmeliğinde gözetmen hemşire için “. “Bu hemşireler meslekte beş yıl deneyimli, lisans mezunu hemşireler arasından başhemşire tarafından seçilir ve görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir.” Hükmüne rağmen yeni mezun personel gözetmen hemşire olarak atanmaktadır.

 # Hemşirelik yönetmeliğinde gözetmen hemşire için “.Başhemşirenin görevleri normal mesai dışında ve resmi tatil günlerinde gözetmen hemşire tarafından yürütülür” hükmüne rağmen gündüz mesaisinde görevlendirilmektedirler.

 # Hemşirelik yönetmeliğinde Uzman hemşire için “Uzman hemşireler, temel hemşirelik rollerinin yanı sıra uzmanlığını yaptığı alana yönelik klinik bilgi, beceri, sağlık araştırmaları, danışmanlık hizmetleri, sağlık eğitim hizmetlerinin programlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde sorumluluk alır, uygular ve değerlendirir.” Hükmüne rağmen lise mezunu hemşire sorumluluğunda çalıştırılabilmekteler.

 # Stoma ve Yara Bakım Hemşiresi Hemşirelik yönetmeliğinde yer alan görev tanımına uygun çalıştırılmayarak sadece evrak doldurtulmakta olan hastaneler var.

 # Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bazı yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulması istendi, ancak nöbet olmayan birimlerde (eğitim, tiğ, tıbbi sarf, ayaktan tedavi hizmetleri, sorumlu hemşirelik, v.b ) gencecik hemşire görevlendirmeleri yapılırken, personel ihtiyacı sebep gösterilerek 25 yıl ve üzeri personele nöbet tutturulmaktadır

 # Hiçbir yönetmelikte olmayan Sağlık Bakım Hizmetleri birim sorumlusu v.b adlarda görevlendirmeler yapmaktadırlar.

Sağlık Personelinden özellikle 25 yılını dolduran ebe, hemşire ATT ve sağlık memurundan mektup alıyoruz. Çalıştıkları kurumda mesleğe yeni başlayan çalışan personelin eğitim, tıbbi sarf, TİĞ, enfeksiyon kontrol hemşireliği, yara bakım ve stoama hemşireliği, diyabet eğitim hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliği hemşireliği, sorumlu hemşire, sorumlu hemşire yardımcısı, nütrisyon hemşireliği vb. gibi birimlerde görevlendirilirken, hastaneden her gün artarak il -ilçe sağlık müdürlüğüne yapılan geçici görevlendirmeler olduğunu ama 25 yıl ve üzerini doldurduğu için, sağlık mazereti nedeni ile nöbetsiz birimde görevlendirmeyi talep ettiklerinde Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün benim hemşirem benim ebem istediğimi yaparım bana hesap soramazsınız tavrı ile karşı karşıya kaldıklarını, fazla nöbet tutmak zorunda kaldıklarını ve bu sorunu sendika dahil tüm yöneticilerin görmezden geldiği bir al gülüm ver gülüm içeresinde olduğunu ve ne yapabileceklerini sormaktadırlar.

Bu konuda sendikada sorunuzu çözüm olmuyor ise;

Kurumunuzda Bakanlığın ilgili yönetmeliklere aykırı olan her türlü iş ve işlem için Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz.

Öncelikle Sorumlu yardımcısı diye bir görevlendirme bulunmamaktadır.

Gözetmen Hemşire ( Süpervizör Hemşire) sadece mesai saatleri haricinde çalıştırılabilir, gündüzleri görevlendirilemez.

Sorumlu hemşire Öncelikle Yüksek Lisans mezunu olanlar arasından tercih edilmek durumunda yok ise hemşirelik ve ebelik alanında lisans mezunu olmalıdır.

25 yıl altı olan personelden nöbetsiz birimde çalışan sayısı ve hastaneden il-ilçe sağlık müdürlüğüne geçici görevlendirilen personel sayısı ile birlikte CİMER ve Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurularak sesinizin duyurulmasını sağlayabilirsiniz.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerinin yetkileri sınırsız değildir. Sağlık personeli kimsenin personeli değildir. Sağlık Personeli devletin personelidir ve yönetmeliklere uygun yönetilmeyi hak etmektedir.