Son yıllarda bu gün yerine 12 – 18 Mayıs tarihleri arası, Hemşireler Haftası olarak kabul edilmiş ve etkinlikler bir haftaya yayılmıştır.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) Dünya çapında 130 milyondan fazla hemşireyi temsil etmekte ve her yıl Dünya Hemşireler gününde bir temanın işlenmesine karar vermektedir. Bu yılın teması erişimde ve eşitlikte artış isteği olarak belirlenmiştir.

Modern anlamdaki hemşireliğin Kırım Savaşı (1854-56) sırasında, Florance Nightingale (1820-1910) ile başladığı kabul edilmektedir. Florance Nightingale rahibelerden ve sivil hastanelerdeki kişilerden seçilen 38 kişilik bir hemşire kafilesi ve malzeme ile 1854 yılının Ekim ayında İstanbul’a gelmiş ve disiplinli çalışmaları neticesinde ölüm oranını % 42’den % 2’ye düşürmüştür. Üsküdar Selimiye Kışlasında verdiği hizmetler hemşirelik mesleğinin doğuşuna vesile olmuştur. Florance Nightingale’in yaralı ve hastalara bilgi ve şefkatle bakması onun efsaneleşmesine neden olmuştur. 1855 yılında Florance Nightingale Kırım’da iken başarısından dolayı İngiltere’de ismine bir tesis kurulması ve müdireliğini yapacağı bir hemşire okulu açılmasına karar verilmiştir. Dünyada ilk modern sivil hemşire okulu Londra’da 1860 yılında açılmıştır. Bu olaydan sonra tüm ülkede “Nightingale Yöntemi” uygulanmıştır. Üç yıl içinde eski bakım yöntemleri kaldırılarak yardımcı personel görevleri ile hemşirelik bakım görevleri yavaş yavaş birbirinden ayrılmıştır

Türk bilim adamı, sivil toplum örgütçüsü ve milletvekili Prof. Dr. Besim Ömer Akalın Paşa, 1907 yılında Londra’daki Kızılhaç Kongresi’ne katılır ve burada ünlü hemşire Florance Nightingale ile tanışır. Hemşirelik hakkında kendisinden bilgiler alır. Daha sonra 1911 yılında Amerika’daki bir sağlık kongresine de katılan Besim Ömer Paşa ve Dr. Nihat Reşat Bey (Belger), orada hemşireliğin doktorluktan ayrı bir meslek olarak yapıldığını görürler ve bu konuda ülkemizde neler yapılması gerektiği konusunda projeler hazırlarlar.

Trablusgarp (1911) ve Balkan Harbi’nde (1912-1913) çok sayıdaki Osmanlı askerinin gerekli olan tedaviyi göremediği için şehit olması nedeniyle sağlık teşkilatları tarafından can kayıplarını en aza indirmek için derhal çalışmalara başlanır.

Hilal-i Ahmer (Kızılay) cemiyetinde hastabakıcılık ve hemşirelik konusunda çalışmalar ve hazırlıklar yapabilmesi için ayrı bir ödenek ayrılır. Cemiyet Kadırga Hastanesi’nde ve Bursa’da 6 ay süreli hastabakıcılık kursu düzenler. Bu kursları bitiren hemşireler; 1912–1914 Balkan Savaşları ile 1914–1918 Birinci Dünya Savaşı’nda hasta ve yaralı askerlere bakmışlardır. Bu yüzden 1912 yılı Türk hemşireliğinin başlangıcı sayılır. Safiye Hüseyin Elbi gibi birçok ünlü Türk hemşire de göreve bu dönemde başlamıştır.

Hemşirelik; insan sevgisiyle dolu, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu bir meslektir. Ülkemizde son yıllarda 12 Mayıs hemşireler günü, hemşirelik mesleğinin sorunlarının ortaya konması ve çözümler üretilmesi, mesleğin önemine toplumun dikkatinin çekilmesi için yeterli görülmemiş ve 12 – 18 Mayıs Hemşireler haftası olarak kabul edilmiştir

Hemşireler, sağlığı yerinde olmayan, yardıma muhtaç insanlara hizmet vermektedir. Hemşireliğin temelinde sevgi ve saygı yatar. Hemşirelik, ekip çalışmasını bilen, el becerisi olan, hızlı çalışan hünerli eller ister. Bu yönü düşünüldüğünde, hemşirelerin, hem eğitim açısından hem de psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi gereken bir meslek grubu olduğu ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde hemşirelerin çeşitli sorunları vardır. Bu sorunlar mesleki memnuniyetsizliğe ve motivasyonlarının azalmasına neden olmaktadır. Yapılan bir anket çalışmasında hemşireler sorunlarını ve memnuniyetsizlik nedenleri ;
1. Ücret yetersizliği,
2. Görev yetki ve sorumluluklarının belli olmaması,
3. Risk fazlalığı,
4. Görev dışı işlerde çalıştırılma,
5. Meslekte ilerleyememe,
6. Toplumun mesleğe yönelik olumsuz yaklaşımı,
7. Yoğun çalışma temposu,
8. Yardımcı sağlık personeli olarak değerlendirilme,
9. Fazla çalışma ve
10. İstenilen branşta çalışamama olarak sıralamışlardır.

Hemşirelerimizin sorunlarının konuşulması, çözüm yollarının aranması için hemşireler haftası boyunca çeşitli ortamlarda değişik etkinlikler yapılacaktır.

Bu vesileyle tüm hemşirelerimizin “Hemşireler Haftası”nı gönülden kutlar, mesleklerinde üstün başarılar, özel hayatlarında mutluluklar dilerim..
KAYNAK
mehmetkaradag.

Editör: Haber Merkezi