Savcının yaptığı mütalaada; "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçunun işlendiği iddia edilerek; Biyomedikal teknikerinin hemşire arkadaşı ile şakalaşmasında maksadını bilinçli bir şekilde aşarak vanayı kapattığı öne sürülürken, tekniker Fatih K.'nın yaptığı eylemin sonucunu öngörmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Yoğun Bakım Vanası Kalem Yüzünden Kapatıldı!

Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan haberlerde İstanbul'daki bir hastanenin yoğun bakım servisinde meydana gelen olayda hemşire ile kalem şakalaşması yapan teknikerin oksijen vanasını kapattı ileri sürülmüş olayın sonucunda yoğun bakımda yatan hasta Yusuf Şahin'in hayatını kaybettiği belirtilmişti. Edinilen bilgiye göre Ekrem K. isimli hemşire, bir evrakı imzalatmak için Biyomedikal teknikeri Fatih K. 'nın cebindeki kalemi aldı. Hemşire ile tekniker, kalem inatlaşmasına girerken, teknikerin "kalemi getir Yoksa yoğun bakım ünitesinin oksijen bağlantısını keserim" dediği ve sonunda da bu eylemi gerçekleştirdiği iddianame de yer aldı.

İnatlaşma Sonucu Katliamdan Dönüldü

Olayla ilgili hastane yönetiminin yaptığı incelemelerde, olayın yaşandığı gün saat 16.34 sıralarında teknikerin yoğun bakıma giriş yaptığı ve 16.40 sıralarında yoğun bakım ünitesini besleyen oksijen vanalarından birini kapattığı, bu anlarda yoğun bakımda tedavi gören 5 hastanın oksijen desteği aldığı, kapanan vana nedeniyle yoğun bakım görevlilerinin seyyar oksijen tüpleri ile hastaları tedavi etmeye çalıştı bildirildi. Diğer taraftan yoğun bakımda bulunan hastaların havasız kalması sonucu hastanenin alarmlarının da çaldığı iddia edildi.

Saat 16.40 ile 16.53 arasında yoğun bakım ünitesindeki oksijen vanalarından birinin kapalı kaldığı tespit edilirken, Tekniker Yusuf Şen'in eşi de Müşteki sıfatıyla iddianamede yer aldı. Kapsamlı yürütülen soruşturma sonunda savcı geçtiğimiz günlerde iddianameyi hazırlayarak sanık Yusuf Şahin'in bilinçli taksirle ölüme neden olma suçunu işlediği belirtildi. Diğer taraftan teknikerin astaların o anda oksijen aldığını bilmemesinin İmkansız olduğu vurgulanırken kapatılan vanalar nedeniyle 5 hastanın oksijen desteği alamaması sonucu yoğun bakımda panik dolu dakikalar yaşandı.

Savcının hazırladığı iddianamede yer alan bilgilerden birisi de Adli Tıp Kurumu raporu oldu. Rapora göre, yoğun bakımda entübe şekilde oksijen ünitesine bağımlı olarak hayatta kaldığı fakat oksijen vanasının kapatılmasıyla hayatını kaybettiğine dair tespit yer aldı.

Mahkeme İddianameyi Kabül Etti!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kaleme alınan iddianame mahkeme tarafından kabul edilirken sanık tekniker Fatih Kaan'ın 9 yıla kadar hapsi istendi. dava önümüzdeki günlerde Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak